Без суворих заборон і з цікавою альтернативою: як відучити дитину від "залипання" в телефоні

11 січня 2022, 06:10оновлено 13 лютого 2022, 02:36
Якщо дитина багато часу проводить у ґаджетах, батькам потрібно змінити підхід до її виховання, показувати позитивний приклад і знайти альтернативні заняття.
Без суворих заборон і з цікавою альтернативою: як відучити дитину від 'залипання' в телефоні
Щоб відучити дитину від сидіння в телефоні, батьки повинні приділяти їй більше часу / ua.depositphotos.com

У наш час уже не дивина – побачити дитину із мобільним телефоном. Фактично кількарічні малюки уже активно користуються різними ґаджетами, і для цього навіть не просять допомоги батьків. Але радіти таким успіхам кмітливих малюків не варто, адже ґаджети можуть погано впливати на здоров’я дитини, погіршувати зір і сон, знижувати імунітет, сповільнювати розвиток мовлення і моторики.

Крім цього, у дітей досить швидко формується залежність від ґаджетів, і якщо "пустити на самоплив" їхнє використання – потім буде вже важче відучити дитину постійно сидіти у телефоні чи планшеті.

Главред зібрав низку порад психологів, як відволікти дитину від телефона чи планшета.

відео дня

1. Не користуйтеся ґаджетами перед дитиною

Для дітей саме батьки є головним прикладом для наслідування. А коли дитина бачить, як її мама і тато самі не випускають телефони з рук – вона сприймає користування ґаджетами як норму. Тому намагайтеся якомога рідше використовувати "чудеса техніки" перед дітьми.

2. Частіше займайтеся чимось разом

Спільна діяльність дуже зближує батьків і дітей. До того ж таким чином можна не лише відтягнути своїх чад від телефонів, а й привчити їх допомагати вам у побуті. Тому сміливо залучайте їх, коли ідете на кухню готувати або збираєтеся влаштувати генеральне прибирання.

Для дітей таку роботу можна організувати у формі гри, або зробити їх відповідальними за певну частину роботи – щоб вони відчували, що їхня допомога для вас справді важлива. І не забувайте хвалити їх за той вклад, який вони зробили у домашню роботу – тоді будь-яка праця для них матиме сенс і буде цікавою.

3. Знайдіть альтернативне заняття

Подумайте, чим можна замінити ігри на комп’ютері, спілкування у соцмережах чи постійне сидіння у телефоні. Зверніть увагу, що ще цікаво для вашої дитини, які у неї інтереси – і запропонуйте їй рівнозначну заміну. Це може бути, наприклад, відвідування гуртків, секцій тощо.

Якщо ваша дитина стежить за улюбленою футбольною командою – пограйте разом футбол або віддайте її на відповідну спортивну секцію, якщо любить слухати певну музику – сходіть на концерт, любить їсти торти – спечіть разом торт тощо.

4. Допоможіть дитині соціалізуватися

Навчіть дитину принципам спілкування, допоможіть знайти друзів і заохочуйте спілкування з іншими дітьми. Живе спілкування з однолітками допоможе відірвати дитину від планшета чи смартфона. Завдяки іграм з друзями дитина отримає нові знання і вміння, буде вчитися працювати у команді, відстоювати свої інтереси тощо.

5. Заведіть домашню тварину

При цьому частину обов’язків щодо догляду за нею делегуйте дитині. Наприклад, дитині можна доручити годувати тварину або гуляти з нею. Такі обов’язки не лише зроблять ваше чадо більш відповідальним і змусять відчувати свою важливість, а й допоможуть відкритися і соціалізуватися. Це особливо корисно дітям, яким важко знайти друзів.

При цьому не обов’язково заводити собаку або кішку – можна зупинитися на черепашці або хом’ячку, які займають менше місця і менш вибагливі у догляді.

6. Навчіться говорити "ні"

Якщо дитина постійно з телефоном, планшетом чи комп’ютером, можна не забороняти користуватися ними повністю, а ввести суворі обмеження на час, який вона з ними проводить. Встановіть якийсь часовий ліміт для щоденного користування у розумних межах.

Також можна заборонити користуватися телефоном, наприклад, під час їжі, прогулянки, спілкування з рідними або приходу гостей. При цьому не можна просто заборонити дитині у певний час користуватися ґаджетами – варто пояснити їй причину такого рішення.

Отже, дитину можна відучити постійно сидіти у ґаджетах, якщо її життя буде наповнене спілкуванням, яскравими подіями, спільно проведеним часом з батьками і друзями.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти