Бізнес-партнер Кауфмана може бути замішаний у контрабанді сигарет - ЗМІ

16 листопада 2021, 20:26
16 жовтня в Угорщині виявили баржу з контрабандними сигаретами. Їх переправляли з Ізмаїла до Будапешту під виглядом солі.
сигарети, куріння
подробиці контрабанди сигарет / Фото REUTERS

Велику партію контрабанди сигарет, замаскованих під сіль, могло відправити до Угорщини ТОВ "Ньюенерджі" Одеського банкіра Олександра Мамонтенка — бізнес-партнера тютюнового монополіста Бориса Кауфмана і екснардепа Олександра Грановського, пише Obozrevatel.

16 жовтня в Угорщині виявили баржу з контрабандними сигаретами. Їх переправляли з Ізмаїла в Будапешт під виглядом солі ДП "Артемсіль". Партія виявилася для Угорщини рекордною. У 2021 році таких поставок було три, загальна вартість — $3 млн. Вантажоодержувач — польська фірма KristalInvestSpolkaAkcyjna, керуючим партнером якої є В'ячеслав Бадагов, син ексміністра транспорту Володимира Бадагова.

"Польській фірмі в схемі відведена роль посередника. Отримати контрабандний вантаж повинна була Румунська RenaissanceStar Srl. За даними міжнародної бази ImportGenius, один з основних партнерів румунської RenaissanceStar SRL в Україні-ТОВ "Ньюенерджі"", — йдеться в матеріалі.

відео дня

Фірма "Ньюенерджі" належить Мамонтенку та його родині. Згідно Рееестру судноплавства, компанія розпоряджається причальним комплексом в порту Ізмаїла, звідки були відправлені контрабандні сигарети. Фірма спеціалізується на обслуговуванні водного транспорту та оптовій торгівлі тютюном. Через власний порт відвантажує товари в Румунію, ОАЕ, Індію, Катар, Кувейт.

Мамонтенко разом з Олександром Грановським є бізнес-партнерами Бориса Кауфмана, власника "Тедіс Україна", монополіста на ринку дистрибуції тютюну. "Ньюенерджі" Мамонтенко і "Тедіс" Кауфмана настільки близькі, що навіть мають одну юридичну адресу — Одеса, проспект Шевченка, 4а.

"Знахідка угорських митників може вказувати на наявність великої контрабандної мережі з великими партіями нелегальних сигарет, розвиненою логістикою і зв'язками. В Україні нитки цієї історії можуть вести до скандально відомих постатей. Одна з них - Борис Кауфман - тютюновий монополіст, який без 5 хвилин офіційно контролює весь білий (і тіньовий?) оборот сигарет. Другий - його найближчий соратник і діловий партнер Мамонтенко - з власною транспортною компанією і причалом в одному з найбільших портів країни", — йдеться в матеріалі.

У минулому Кауфман і Мамонтенко були співвласниками банку АКБ "Фінбанк", з якого вивели на підконтрольні собі фірми 900 млн грн кредитних коштів. Партнери числяться авторами патенту на композицію інгредієнтів для однієї відомої горілки. Обидва мають інтерес на тютюновому ринку. АМКУ неодноразово звинувачував "Тедіс" в антиконкурентних узгоджених діях і наклав штрафів на загальну суму 3,4 млрд грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти