Хвороба Альцгеймера: риса особистості, яка вдвічі збільшує ризик розумового занепаду

13 жовтня 2021, 15:15
Очікується, що в найближчі роки кількість хворих на хворобу Альцгеймера зросте,
Хвороба Альцгеймера
Дві особистісні особливості можуть привертати людей до нейродегенеративних захворювань / Audie Dewey / flickr.com

Очікується, що в найближчі роки кількість хворих на хворобу Альцгеймера зросте, і експерти попереджають, що число діагнозів може потроїтися до 2050 року.

Як повідомляє Express.co.uk, ці тривожні цифри стимулювали зусилля з вивчення хвороби в спробі знайти ефективні ліки. На сьогоднішній день переконливі докази підкреслюють важливість оцінки особистісних якостей для визначення ризику когнітивного зниження.

У новому дослідженні вчені обговорюють, як дві особистісні особливості можуть привертати людей до нейродегенеративних захворювань.

читайте такожВчені з'ясували, як пов'язана популярна рослина і хвороба Альцгеймера

Дослідження, опубліковане в журналі Biological Psychiatry, пов'язує низьку свідомість і невротизм з ознаками хвороби Альцгеймера.

Дослідники з Медичного коледжу Університету Штату Флорида виявили, що зміни в мозку, пов'язані з хворобою Альцгеймера, часто видно на ранній стадії у людей з двома особистісними якостями.

Мета-аналіз включав в себе об'єднання даних Балтіморського лонгітюдного дослідження старіння і раніше опубліковану роботу, узагальнюючу 12 досліджень, в яких взяли участь в цілому 3000 учасників.

Раніше було показано, що у людей з високими особистісними якостями невротизму і низької свідомості спостерігається більш швидкий спад і підвищений ризик хвороби Альцгеймера.

Попередня робота показала, що невротизм, який стосується людей, які відчувають тривогу, похмурість, тривогу та провину, має різні підтипи, які кодуються різними генами.

Дослідники встановили, що риса особистості, яка зазвичай розвивається у людей, які пережили травми і негаразди, подвоює ризик хвороби Альцгеймера.

Точно так само дослідники раніше продемонстрували продовжують життя переваги свідомості-риси особистості, яка відображає схильність людей до організованості і дисципліни.

Дослідження показали, що у людей з високим рівнем свідомості ризик захворювання Альцгеймера знижений на 89 відсотків у порівнянні з людьми з низьким показником.

Антоніо Терраччано, професор геріатрії в медичному коледжі, зазначив: "Ми провели дослідження, які показують, хто схильний до ризику розвитку деменції, але в інших дослідженнях розглядався клінічний діагноз.

"Тут ми дивимося на невропатологію, тобто ураження в головному мозку, які говорять нам про основні патологічні зміни.

"Це дослідження показує, що навіть до клінічної деменції особистість передбачає накопичення патології, пов'язаної з деменцією".

Проаналізувавши дані, дослідники відзначили більшу кількість відкладень амілоїду і тау у учасників, які мали більш високий бал по невротизму і більш низький рівень свідомості.

Більш того, ці асоціації виявилися сильнішими в дослідженнях, проведених на когнітивно нормальних людей, в порівнянні з такими на людях з когнітивними порушеннями.

Команда припустила, що результати підкреслюють захисні ефекти особистості від хвороби Альцгеймера.

Террачано сказав: "такий захист від невропатології може відбуватися через різницю в емоціях і поведінці людей протягом усього життя.

"Наприклад, минулі дослідження показали, що низький невротизм допомагає впоратися зі стресом і знижує ризик загальних психічних розладів.

"Точно так само висока свідомість незмінно пов'язана зі здоровим способом життя, наприклад, з фізичною активністю".

Дослідники припустили, що більш адаптивні риси особистості "можуть краще підтримувати метаболічні та імунологічні функції і в кінцевому підсумку запобігати або сповільнювати процес нейродегенерації".

Терраччано додав: "до недавнього часу дослідники вимірювали вміст амілоїду і тау-білка в мозку за допомогою розтину після смерті людей.

"В останні роки досягнення в галузі медичної візуалізації дозволили оцінити невропатологію, коли люди ще живі, навіть до того, як у них з'являться будь-які симптоми".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти