Чим саме корисний масаж - відповідь вчених

15 жовтня 2021, 02:06
Для того, щоб з'ясувати механізм конкретного корисного ефекту і визначити параметри, вчені розробили спеціальний механотерапевтичний пристрій.
Масаж
Чим саме корисний масаж - відповідь вчених / June Badger / flickr.com

Механо-терапевтичний масаж швидко очищає пошкоджені тканини від нейрофілів і виділяються ними запальних цитокінів. Про це йдеться в статті, яка була опублікована в журналі Science Translational Medicine.

Дослідники з США кажуть, що такий масаж дозволяє прискорити процес регенерації м'язових тканин. Крім того, раніше дослідники з Браунівського і Гарвардського університетів виявили в експериментах на мишах, що механотерапія вдвічі прискорює відновлення м'язових тканин і перешкоджає їх рубцюванню.

Для того, щоб з'ясувати механізм цього корисного ефекту і визначити параметри, які дозволять його максимізувати, вчені розробили механотерапевтичний пристрій, за допомогою якого можна відстежувати і контролювати прикладену до кінцівки миші силу.

відео дня

Перші експерименти на мишах показали позитивний ефект - додаток сили пристроєм дозволяло розтягувати м'язи на 10-40%. Двотижневий курс показав, що краще тканини гоїлися при механотерапії, ніж без неї, і чим більшою була прикладається сила, тим краще. У таких м'язах був вище рівень тканин типу IIX, які дозволяють виробляти більше фізичної сили. Аналіз пов'язаних із запаленням речовин в тканинах показав, що в масажованих тканинах був знижений рівень цитокінів, пов'язаних з рухом нейтрофілів — гранулоцитів, які відіграють важливу роль у вродженому імунітеті. Вміст самих нейтрофілів також було менше - аналіз флуоресцентних міток показав, що механотерапевтичний масаж "очищав" від них тканини.

читайте такожЛікарі розповіли, як допомагає масаж при неприємному чоловічому стані

Нагадаємо, раніше шотландські вчені з Абердинського університету з'ясували, що низькокалорійні дієти можуть продовжити життя.

На думку вчених, низькокалорійні програми харчування дозволяють на 18% знизити ризик ранньої смерті у людей з надлишком маси тіла.

Як заявила співавтор даного дослідження Елісон Авенель, найбільш корисні дієти з низьким вмістом жиру, цукру і рафінованих вуглеводів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти