Чим можна пригостити кішку зі столу, щоб ненароком не вбити вихованця

5 квітня 2023, 09:37
3949
Годувати кішку людською їжею - не найкраща ідея, тим більше що деякі продукти можуть привести навіть до летального результату.
Кіт Марті
Що можна давати кішці зі столу / Фото instagram.com/kittyhouse.kyiv

Кожен, у кого вдома є кішка або кіт, хоча б раз піддавався спокусі та давав улюбленцю щось смачненьке зі столу - ковбасу, шматочок котлети або сиру, а може щось і гірше, наприклад, вчорашній суп. Нам здається, що так ми виявляємо любов до тварини, але насправді все зовсім навпаки. Будь-який ветеринар скаже, що годувати кішку людською їжею не можна, і нічого хорошого для здоров'я вихованця це не принесе.

Чому не можна годувати кішку їжею зі столу

По-перше, деякі продукти, які нешкідливі для людей, можуть бути небезпечними для кішок, наприклад, шоколад, цибуля, часник, волоські горіхи та інші.

По-друге, даючи кішці їжу зі столу, ви можете привчити її до неправильної поведінки. В результаті поїсти спокійно ви вже не зможете, адже кішка буде постійно вимагати щось з вашої тарілки.

відео дня

По-третє, кішка може перестати вживати свій власний корм, який містить всі необхідні їй поживні речовини в правильних пропорціях.

Варто пам'ятати, що кішки — хижаки. Їм треба багато білка, трохи клітковини і ще трохи жирів. Людська ж їжа, навпаки, багата на вуглеводи та жири. Таке харчування може зіпсувати кішці шлунок, привести до метеоризму і кольок.

Якщо ви все ж таки вирішите дати своїй кішці їжу зі столу, переконайтеся, що це безпечна їжа для неї та не призведе до проблем зі здоров'ям.

Що можна їсти кішкам з домашньої їжі

Якщо ви все ж таки хочете розділити з пухнастим улюбленцем трапезу, то пригостити його можна шматочком вареного м'яса без солі, скибочкою нежирного якісного сиру. Також кішці можна дати ложку сиру або йогурту без добавок або часточку яблука.

Таким чином, відповідь на популярне запитання, чи можна кішкам варену ковбасу, буде "ні". До заборонених продуктів відносяться також сосиски, паштети, копченості – вони містять сіль, спеції та інші добавки, шкідливі для здоров'я тварини.

Чим категорично не можна годувати кішку

У мисці вашого пухнастого улюбленця ніколи не повинні опинитися такі продукти:

  • Солоне, солодке, мариноване, смажене.
  • Свинина. Це м'ясо занадто жирне для котів. Крім того є ризик зараження паразитами.
  • Молоко. Воно може спровокувати у дорослої кішки напад діареї.
  • Печінка. У сирому вигляді може викликати метеоризм, у вареному — запор.
  • Кості. Після термічної обробки вони стають ламкими, при розгризанні розколюються на дрібні шматки з гострими краями. Кістки можуть застрягти в горлі, пошкодити стравохід і шлунок.
  • Варена картопля. Шлунок кішки не засвоює крохмаль.
  • Бобові. Цей продукт призводить до здуття живота і не засвоюється організмом кота.
  • Риба, особливо річкова. Хоча кішки люблять рибу, але давати її тваринам не рекомендується через ризик розвитку сечокам'яної хвороби і дефіциту вітаміну К.
  • Чай і кава. Кофеїн в них загрожує гіперактивністю та зайвим навантаженням на нервову і серцеву системи.
  • З овочів кішці заборонено давати авокадо, брокколі, цибулю, часник, помідори.
  • Виноград і родзинки небезпечні для кішок так само, як і для собак.
  • Горіхи небезпечні через велику кількість фосфору.
  • Гриби містять шкідливі для кішок токсини.
  • Жувальна гумка, дієтичне печиво та інші продукти містять ксилітол — поширений цукрозамінник. Людям він не завдає жодної шкоди, а у кішок і собак викликає зниження глюкози в крові, порушення функції печінки, судоми.
  • Шоколад. Какао-боби містять речовину теобромін, яка токсична для собак і кішок. Особливо небезпечний гіркий шоколад, в якому високий вміст какао-бобів. Навіть один шматочок може привести до аритмії, судом і летального результату.

Деякі недбайливі господарі вважають забавним пригощати тварину пивом, вином або іншим алкоголем, не розуміючи, що це загрожує улюбленцю серйозним алкогольним отруєнням. Справа в тому, що етанол — канцерогенна речовина. При цьому у людей є ферменти, здатні розщеплювати її на безпечніші сполуки, а в організмі кішок і собак таких просто не існує.

Крім того, не найкраща ідея годувати кішку і собаку одним і тим самим кормом. Вони відрізняються за складом. Котячий сухий корм містить більше вітаміну A. відповідно, при годуванні кішки собачим кормом виникає його нестача, а якщо годувати собаку котячим — надлишок. Це може призвести до погіршення зору, випадання шерсті та інших проблем зі здоров'ям.

Раніше Главред писав, чи можна давати кішкам сиру курку.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти