Чим можна замінити харчові дріжджі: секрети досвідчених господинь

2 листопада 2022, 00:03
Главред розбирався, чим можна замінити харчові дріжджі, аби випічка не втратила свій смак та залишалася такою ж апетитною.
Выпечка
Ілюстративне фото / ua.depositphotos.com

Свіжоспечений домашній хліб або запашні булочки з корицею ніколи не зрівняються з придбаними у магазині. Основним інгредієнтом для приготування випічки, окрім борошна, є дріжджі. Проте буває так, що спекти щось смачненьке ну дуже хочеться, але вдома не знайшлося дріжджів. Главред розбирався, чим можна замінити харчові дріжджі, аби випічка не втратила свій смак та залишалася такою ж апетитною.

Перш за все потрібно розібратися, чим відрізняються пресовані дріжджі від сухих, адже часто буває, що в рецепті випічки вказано пропорцію пресованих дріжджів, а вдома є тільки сухі. Або навпаки.

Свіжі або пресовані дріжджі – це абсолютно живий продукт, який складається з різних мікроорганізмів. Пресовані дріжджі виготовляються у формі брусочків, вони мають світлий колір, щільну консистенцію та приємний, злегка кислуватий аромат. Перед замісом їх потрібно розводити у воді або молоці. Термін придатності пресованих дріжджів складає 10-12 днів. Після цього вони покриваються темною скоринкою та мають неприємний запах.

відео дня

Сухі дріжджі виглядають як дрібні гранули світло-сірого або кремового кольору. Вони швидкодіючі, про це вказано на упаковці. Це означає, що на відміну від пресованих, сухі дріжджі не потрібно розводити у воді. Їх можна одразу додавати до борошна і замішувати тісто. Термін придатності таких дріжджів складає 12-18 місяців.

У випічці можна застосовувати як сухі, так і пресовані дріжджі. Тому, господині, які печуть раз або двічі на тиждень, можуть використовувати пресовані дріжджі, а ті, хто пече рідко – можуть користуватися сухими.

Як замінити пресовані дріжджі на сухі

Пропорція заміни пресованих дріжджів сухими дуже проста. 1 частина сухих дріжджів дорівнює 3 частинам пресованих дріжджів. Отже, якщо для приготування тіста треба 36 грамів пресованих дріжджів, то їх можна замінити на 12 грамів сухих. І навпаки.

Буває й так, що вдома немає ані пресованих, ані сухих дріжджів. Далі розповідаємо, якими інгредієнтами можна замінити дріжджі.

Як замінити дріжджі харчовою содою

Харчова сода є найпростішим варіантом заміни дріжджів. Проте з цим продуктом важливо не переборщити, адже якщо у випічку додати забагато соди, то вона стане гіркою та матиме специфічний присмак. Окрім того, соду потрібно загасити чимось кислим: оцтом або лимонним соком.

На 400 грамів муки потрібно взяти 1 чайну ложку соди та 1 столову ложку оцту (або лимонної кислоти). Бульбашки, які виділяються під час гасіння, і потрібні нашому тісту. Варто зауважити, що після гасіння соду потрібно швидко додати в тісто. І саме тісто не повинно довго стояти, його потрібно відправляти в духовку, оскільки хімічна реакція відбувається відразу.

Як замінити дріжджі розпушувачем

Розпушувач є ідеальним варіантом для приготування млинців, бісквітів та тістечок. Окрім того, його не потрібно гасити, адже у його складі вже є сода та кислота.

На відміну від дріжджів, розпушувач миттєво реагує на вплив рідини та тепла і не потребує додаткового часу, щоб тісто піднялося. Заміняти дріжджі розпушувачем потрібно у співвідношенні 1:1.

Якщо вдома не знайшлося розпушувача, його можна зробити власноруч. Для цього потрібно взяти 5 грамів соди, 3 грами лимонної кислоти та 12 грамів борошна. Далі треба перемішати всі компоненти та помістити в суху банку, закривши її кришечкою. Зберігайте свій розпушувач у холодильнику, а коли треба – використовуйте для приготування випічки.

Тесто
Ілюстративне фото / ua.depositphotos.com

Як замінити дріжджі кефіром

Ще однією альтернативою дріжджів є кефір. Він ідеально підійде для приготування пиріжків, смажених на маслі. Щоб приготувати м'які та пишні пиріжки, потрібно взяти старий кефір, який вже 4 чи 5 днів стоїть у вашому холодильнику.

Як замінити дріжджі закваскою

Закваска є ідеальним варіантом для приготування домашнього хліба та булочок. Її можна приготувати самостійно, але потрібно бути терплячим, оскільки знадобиться кілька днів.

Щоб приготувати закваску, потрібно змішати у невеликій ємності 50 грамів борошна та 50 мл теплої води. Далі накрийте все рушником та залиште у теплому місці. Кілька разів на день помішуйте вашу суміш.

Наступного дня додайте до вашої суміші ще 50 грамів борошна та 50 грамів води. Залиште вашу закваску у теплому місці, нещільно накривши кришкою. Не забувайте час від часу помішувати закваску. До кінця дня маємо побачити утворення бульбашок на нашій заквасці. Це означає, що дріжджі ростуть. На 3-й 4-й день повторюємо ті ж кроки, що і другого дня. На 5-й день у нашої закваски буде багато бульбашок і вона вже буде готова до використання. Тісто на заквасці підіймається упродовж 5-16 годин. На 500 грамів муки потрібно 150 грамів закваски.

Як замінити дріжджі пивом

Для приготування хліба та булочок підійде стакан темного пива, адже у його складі також є дріжджі. Випічка на пиві буде повітряною та об'ємною.

Для закваски з пива треба змішати 250 грамів борошна та 250 мл води. Далі залиште отриману суміш на 12 годин. Після цього додайте до вашої закваски 250 мл теплого пива та 20 грамів цукру. Перемішайте та накрийте все рушником. Залиште у теплому місці ще на добу. Через добу ваша закваска буде готовою до використання.

Як замінити дріжджі чорним хлібом та молоком

Щоб приготувати таку закваску, потрібно нарізати маленькими шматочками 250 грамів житнього хліба та змішати його з 0,5 л кислого молока або кефіру. Далі накрийте отриману суміш рушником та залиште в теплому місці на добу. Після цього процідіть вашу закваску через марлю і можете використовувати для приготування смаколиків.

Як замінити дріжджі картоплею

Картопля також може стати чудовим замінником для дріжджів. Для цього потрібно взяти 2 невеличкі картоплини та натерти їх на мілкій тертушці. До отриманого картопляного пюре додайте 40 грамів цукру, 10 грамів солі та 1 столову ложку кип'яченої води. Далі накрийте отриману суміш рушником та залиште на 12 годин. Після цього можете використовувати такі дріжджі для приготування пирогів, піци та коржиків.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти