Чим можна заразитися від собаки: чому тварину не можна пускати на диван

20 вересня 2023, 18:52
1641
Собаки можуть бути найкращими друзями, але в той же час вони можуть переносити різні захворювання.
Продукти, які не можна собакам
Продукти, які не можна собакам / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Заразитися від песика можна, але це рідко. Хвороби можуть передаватися через тісний контакт, заражені фекалії або сечу, або через сон в одному ліжку з вашим "вихованцем". Ці прості поради допоможуть вам запобігти захворюванню.

Багаторічні дослідження показали, що собаки позитивно впливають на психосоціальне та психічне здоров'я своїх власників. І немає сумнівів, що притискатися до свого пухнастого друга вдома може здатися ідеальним способом завершити напружений день.

Тим часом існує ризик, що ваша собака може передати вам шкідливі мікроби та хвороби. Ви можете підхопити шлункову хворобу або більш серйозне захворювання.

відео дня

Але ви можете зробити кілька кроків, щоб зменшити цей ризик і переконатися, що ви та ваш вихованець залишаєтесь здоровими.

Якими хворобами можна заразитися від собаки

Хвороби, що передаються від тварин до людини, відомі як зоонозні захворювання. Вони можуть поширюватися сільськогосподарськими або дикими тваринами, а також домашніми тваринами, такими як кішки та собаки.

Згідно з дослідженням 2015 року, шкідливі мікроби можуть досить легко поширюватися від домашніх тварин — від шлункових захворювань, діареї та незначних шкірних інфекцій до більш серйозних захворювань. Насправді, тісний контакт людей з домашніми тваринами є сприятливою умовою для поширення бактеріальної інфекції, свідчать дослідження 2016 року.

Норовіруси є однією з основних причин діарейних захворювань серед людей усіх вікових груп і що вони можуть виживати у собак і передаватися людям.

Незважаючи на те, що зараження (і пов'язане з ним захворювання) малоймовірне, домашні тварини дійсно є переносниками мікробів, які можуть викликати захворювання у людей. Заразитися цими мікробами і хворобами від собак можна наступними способами:

Вони поширюються через заражену їжу та ласощі, миски з водою або поверхні.

  • Ви берете корм своєї собаки, а потім торкаєтесь очей або біля рота.
  • Ваша собака облизує ваше обличчя язиком і є переносником інфекції.
  • Ви спите в одному ліжку зі своєю собакою.
  • Ваш собака наносить вам порізи, подряпини або укуси, які пошкоджують шкіру.

Існує кілька вірусних, грибкових, бактеріальних та паразитарних захворювань, які передаються між людьми та тваринами, включаючи домашніх тварин, таких як ваша улюблена собака.

Деякі з можливих захворювань, якими ви можете заразитися від своєї собаки, включають:

Бруцельоз

Це бактеріальне захворювання, яке викликає у людини грипоподібне захворювання. Хоча і рідко, але може передаватися при контакті з тваринами-носіями бактерій, включаючи собак.

Симптоми можуть включати:

  • втрата апетиту
  • озноб
  • біль у спині або животі
  • головний біль
  • млявість
  • висока температура
  • втрата ваги

Примітно, що ви могли захворіти на бруцельоз, навіть якщо ваш контакт з собакою-носієм бактерій стався кілька місяців тому. Якщо ви захворіли на це захворювання, симптоми можуть зайняти від 1 тижня до 2 місяців.

Після встановлення діагнозу його часто лікують антибіотиками.

Кампілобактеріоз

Ця бактеріальна інфекція може передаватися людині при контакті з фекаліями собак і кішок, які несуть бактерії.

У людини, яка заразилася бактеріями, можуть виникнути симптоми гастроентериту, такі як:

  • діарея
  • спазм
  • біль у животі
  • висока температура

Ці симптоми можуть з'явитися через 2-5 днів після зараження. Зазвичай лікування не потрібно, оскільки симптоми зникають протягом 1 тижня.

Лептоспіроз

Цей тип бактеріальної інфекції поширюється через сечу собаки, яка має бактерії. Це може викликати симптоми, включаючи:

  • висока температура
  • травний дискомфорт
  • хворіючи
  • Сказ

Сказ передається від собак до людей. Воно може передаватися через укус або подряпину.

Сказ може спричинити різні серйозні наслідки для центральної нервової системи, викликаючи грипоподібні симптоми, включаючи лихоманку, м'язову слабкість та поколювання. Ви також можете відчути печіння в місці укусу. На той час, коли з'являються ці симптоми, часто вже пізно лікуватися.

Стригучий лишай

Це захворювання шкіри і волосистої частини голови, що викликається грибком. Воно може передаватися між тваринами, а також при контакті від собак і кішок до людини. Стригучий лишай також може передаватися при дотику до предмета або поверхні, які контактували з грибком — від постільних речей і килимових покриттів до одягу, щіток для домашніх тварин і мисок для їжі.

Симптоми включають лускатий, червоний, круглий, сверблячий висип на шкірі. У кішок або собак симптоми можуть проявлятися на безволосих ділянках з лущенням, червоними плямами і кірками. Шкірні препарати допоможуть позбутися від стригучого лишаю за 2-4 тижні.

Сальмонела

Сальмонельоз викликає такі симптоми, як лихоманка, діарея та блювота. Він може передаватися людині при контакті з собакою, яка має мікроб, або через собачі фекалії або слину. Ви також можете заразитися, якщо доторкнетеся до предмета, що містить мікроб, а потім доторкнетеся до свого обличчя або рота.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти