Чим відіпрати плями полуниці: 5 найефективніших способів – навіть сліду не лишиться

9 червня 2023, 03:30оновлено 9 червня 2023, 16:46
Легко можна відіпрати плями від ягід, якщо діяти швидко і використовувати спеціальні методи.
Клубника, девушка
Чим відіпрати плями від полуниці/ колаж: Главред, фото: Instagram.com kris_lisa_kul, ua.depositphotos.com

У сезон полуниці, коли ця літня ягода "дивиться на нас" з усіх прилавків магазинів або з власних грядок, самий час поласувати смачненьким і запастися вітамінами. Але у споживання таких ягід є один неприємний "побічний ефект" – плями на одязі. І їх залишають не лише діти-бешкетники, які можуть не дуже обережно вживати ягоди, а й дорослі, адже від цих неприємних сюрпризів не застрахований ніхто. Тому дуже актуальним у цей час стає запитання, чим відіпрати плями від полуниці з одягу, щоб літні ласощі не зіпсували улюблені речі.

Давайте розберемося, як позбавитися від плям від полуниці, щоб і сліду не лишилося. Головне правило, яке варто пам’ятати усім без винятку – ключем до успіху є оперативність. Чим швидше ви помітите пляму і спробуєте від неї позбутися, тим більше шансів, що сік ягоди ще не так міцно "вчепиться" до матеріалу, і відіпрати забруднення буде легше.

Як відіпрати полуницю з білого одягу

1. Як відіпрати полуницю окропом

Перш за все потрібно ознайомитися з етикеткою на одязі й перевірити, прання за якої температури йому дозволене. Так, речі з натуральних тканин можуть витримати високі температури, а от речі з синтетики таким чином можна непоправно зіпсувати. Синтетика не любить гарячої води – від неї матеріал може втратити форму або полиняти. Тому краще не йти на такий ризикований крок.

відео дня

Крім цього, такий спосіб не можна застосовувати для кольорового одягу, він підійде лише для білого.

Якщо виробник дозволяє прати річ за максимальних температур, і це вказано на етикетці, тоді можна скористатися таким ефективним способом. У таз потрібно налити дуже гарячу воду і помістити туди одяг, залишивши його відмокати на кілька годин. Зазвичай через цей час пляма повинна зникнути сама. Замість замочування можна просто полити пляму окропом з чайника зі зворотної сторони.

При цьому потрібно пам’ятати, що не варто сильно терти забруднення, щоб воно не розійшлося на ще більшу площу матеріалу. Також не можна застосовувати мило, тому що під час його взаємодії з кислим середовищем забруднення ще більше в’їсться у тканину. Крім цього, не варто прати таку річ з іншим одягом.

2. Молочні продукти

Серед поширених народних засобів для боротьби з плямами полуниці є молочні продукти. Свіжі плями від ягід можна замочити у молоці, кефірі або сироватці на кілька годин, а потім прополоскати.

Після цього потрібно буде повністю випрати річ або вручну, або в машинці, щоб позбутися від залишків молочного продукту на тканині.

3. Сода і оцет

Потрібно намочити пляму, зверху насипати соду рівним шаром, щоб вона покривала все забруднення. Після цього залити пляму оцтом або соком лимона (і перше, і друге варто розбавити водою) – достатньо буде двох чайних ложок. Залишити пляму на пів години відмокати у піні, яка утвориться.

Як відіпрати полуницю з кольорового одягу

1. Гліцерин

Якщо пляма ще не дуже в’їлася у тканину, можна скористатися гліцерином. Потрібно змішати цю речовину з яєчним жовтком, після цього суміш нанести на пляму і залишити на годину. Коли цей час мине, змити залишки холодною чи ледь теплою водою і випрати річ повністю.

2. Сіль

Потрібно зміщати ложку солі з ложкою кип’яченої води і нанести цю кашку на пляму. Через 15 хвилин змити і випрати річ повністю.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти