Чим підгодувати полуницю навесні для хорошого врожаю: прості схеми для дачників

21 квітня 2023, 16:19
Йод, зола, дріжджі і курячий послід і навіть нашатирний спирт – ось, чим підгодувати полуницю навесні без хімії і зібрати по-справжньому смачні плоди.
Полуниця
Підживлення для полуниці в домашніх умовах може спрацювати не гірше хімічних мінеральних добрив / Колаж ua.depositphotos.com

Кожному дачникові добре відомо, що полуницю треба підгодовувати правильно і вчасно, інакше можна зіткнутися із затримкою врожаю або поганою якістю плодів. Тому підгодуванню полуниці навесні потрібно приділити особливу увагу. Важливо знати, чим підживити полуницю в травні місяці, щоб вона дала хороший урожай. Ми радимо звернути увагу на деякі рекомендації, які допоможуть вам отримати смачну полуницю.

Чим підгодувати полуницю навесні до цвітіння

Найперша підгодівля полуниці повинна проводитися з початку дачного сезону, коли сніг вже зійшов, але листя на деревах ще не розпустилися. Найчастіше це буває в середині квітня. Добрива треба вносити в землю паралельно з обрізанням кущів, щоб зайвий раз не турбувати вашу рослину. Зверніть увагу на ріст пагонів і листя, оскільки перша підгодівля повинна бути з азотом.

Рекомендують дві найбільш популярні суміші.

відео дня

Перша - розчин, який робиться з 10 літрів води, 2 склянок коров'яку і 1 столової ложки сульфату амонію. Все перемішуємо, після чого виливаємо під кожен полуничний кущ по 1 літру суміші.

Для приготування другого розчину потрібно взяти 10 літрів води і розвести в них 1 столову ложку нітроамофоски. Розчин слід вносити в розрахунку 0,5 літрів на один кущик.

Крім того, можна використовувати органічні добрива, серед яких настій кропиви – розчин настоюється 3-4 дня, розмішується з водою в пропорції 1 до 10 (1 до 20, якщо процідіть і будете розприскувати). На один кущ, в залежності від розміру, піде приблизно 0,5-1 літр розчину.

Цілком стане в нагоді і настій курячого посліду. Зазвичай послід заливається водою в пропорції 1 до 10 і настоюється 3-4 дні, після цього під кожен кущ виливається 0,5-1 літр розчину. Так готується і настій коров'яку.

Чим обробити і підгодувати полуницю в травні

Догляд за полуницею в травні передбачає підгодівлю, яка проводиться в середині місяця – початку червня, коли вже з'являються перші квітконоси. У цей період полуниці особливо потрібен калій, який сприяє поліпшенню зовнішнього вигляду кущів і смакових властивостей плодів. Саме під час цвітіння підгодівля особливо важлива для отримання більш солодкого і якісного врожаю.

Деякі садівники, які тільки почали вирощувати полуницю, сумніваються в тому, чи можна підгодовувати полуницю під час цвітіння. Однак боятися не варто, оскільки якраз в цей період позакореневе і кореневе добриво полуниці дуже стане в нагоді.

Зверніть увагу, що полуниця не повинна відчувати нестачу калію. На це може вказати потемніння до бурого кольору кінчиків листя. Дефіцит калію може призвести до втрати врожаю, тому проблему треба вирішувати. Щоб виправити ситуацію, слід в 10 літрах води розвести 1 чайну ложку калійної селітри, і полити рослину з розрахунку 0,5 л на кущ. Квітучу полуницю можна обприскувати таким же розчином або 0,02%-им розчином сірчанокислого цинку. На початку цвітіння можна використовувати і коров'як.

Підживлення полуниці навесні народними засобами

Дачники і городники часто сперечаються про те, які добриві для полуниці підходять найкраще. Багато хто використовує добрива, які можна знайти у себе в заміському будинку або купити в магазині.

Підживлення полуниці дріжджами

Підгодувати вашу полуницю дріжджовим розчином можна напочатку весни, коли рослина ще не розцвіла, проте земля досить прогрілася. Краще, якщо використовувати ще й золу.

Щоб зробити розчин, змішайте 12 грамів сухих і 25 грамів свіжих пресованих дріжджів з 2-3 столовими ложками цукру, а також з 3 літрами теплої води. Потримайте вашу суміш в темному місці десь годину. Слідкуйте за появою на поверхні піни.

Далі слід додати ще теплої води, щоб вийшло 10 літрів розчину, і все ретельно перемішати. Під кожен кущ слід наливати по 500 мілілітрів рідини.

Деревний попіл

Золу в якості підгодівлі полуниці вносять як кореневим, так і некореневим способом. Найлегше використовувати позакореневий. Змочіть ваші кущі лійкою, після цього через сито посипте золою. Не змивайте.

Для кореневого підживлення потрібно взяти склянку золи, розмішати його з відром води і лити по половині літра під кожен кущ.

Золу радять вносити як доповнення до азотних добрив, серед яких аміачна селітра, коров'як, курячий послід і сечовина. За 5-7 днів після їх застосування можна підгодувати кущі полуниці золою.

Йод

Приготування розчину вимагатиме від вас розмішати в 10-літровому відрі воду з додаванням 10 крапель спиртового розчину йоду. Перемішайте їх, після чого можна використовувати розчин для обприскування полуниці через пульверизатор.

Нашатирний спирт

Візьміть 2-3 столові ложки нашатирю і додайте їх до 10 літрів води. Після цього з лійки потрібно полити грядки з полуницею таким чином, щоб засіб потрапив ще й на листя.

Підживлення полуниці борною кислотою

Вважають, що добриво полуниці борною кислотою в період цвітіння сприяє підживленню зав'язей, поліпшить стійкість полуниці до проявів несприятливої погоди і наситить її калієм і фосфором.

Щоб зробити розчин, потрібно взяти 2 грами борної кислоти (1 чайна ложка повинна бути неповною), 2 грами марганцівки, а також 1 стакан золи. Все це розчиняємо в 10 літрах води і застосовуємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти