Чим підгодувати цибулю, щоб добре росла: прості поради для всіх дачників

1 березня 2023, 15:06
Помірно вологий чорнозем - от який грунт любить цибуля, земля не повинна бути занадто сухою або мокрою, це може нашкодити вашому майбутньому врожаю.
Лук, город
Пам'ятайте, яку підгодівлю любить цибуля - добрива з деревної золи, суперфосфатів і сечовини / Колаж ua.depositphotos.com

Сьогодні кожен дачник вирощує у себе на городі ріпчасту цибулю. Цибуля дуже поширена і популярна, проте не всі городники добре розуміють, як правильно її виростити, щоб отримати хороший урожай. Цибуля є примхливою культурою і будь-яке недотримання рекомендацій може призвести до того, що якість вашого врожаю погіршиться. Багато хто не знає, що любить цибуля при посадці і чому потрібно правильно дотримуватися правил догляду за нею.

Як підготувати землю під цибулю

Виберіть ґрунт

Якщо ви не знаєте, яку землю любить ріпчаста цибуля, пам'ятайте, що це – чорнозем, який потрібно удобрювати.

відео дня

Знадобляться торфовища, суглинки і постійний догляд за цибулею. Пісковики якраз таки не підійдуть. У разі, якщо ви не будете удобрювати суглинки, вирощена цибуля втратить свої смакові якості і не зможе зберігатися.

Потрібен помірно вологий ґрунт. Не можна, щоб вона була занадто вологою або надто сухою.

Підготуйте ґрунт і правильно його удобрюйте

В Інтернеті можна знайти статті про те, як виростити хороший урожай цибулі – 10 секретів догляду за цибулею, в яких міститься низка порад. Ми рекомендуємо більш детально і предметно розглянути ситуацію в цілому.

Для початку потрібно правильно підготувати грунт. Сама підготовка йде в два етапи – взимку, коли вже зібраний урожай, і навесні, перед посадкою цибулі.

Восени з землі прибираються залишки рослин. Грунт потрібно глибоко, на повний багнет лопати, перекопати з оборотом пласта. Землю на зиму рівняти не слід, щоб морози знищили мікроби. Восени слід додати в землю органічні добрива. Це вкрай важливий момент, тому що органіці потрібен час для вбирання в грунт. Добре сприяє цьому талий весняний сніг.

Не можна припускати, щоб в ґрунті був або надлишок, або недолік добрив. Тому ґрунт насичується восени і навесні. Восени додають перегній і частку фосфорно-калійних добрив, а вже навесні додають азотні. Коли земля удобрюється поетапно, корисні речовини рівномірно розподіляються в землі. Взимку всі корисні речовини засвояться, а організми, через які виникають проблеми з ґрунтом, знищуються.

Навесні настає наступний етап, при якому потрібно гарненько боронити і рівняти землю відразу після того, як сніг зійде. Краще робити це ранньою весною. Ґрунт з осені не готовий до посадки, тому навесні обробка проводиться для того, щоб прибрати з нього зайву вологу. Слід додати залишки добрив і розбити грудки землі, яка повинна бути рівномірною.

Якщо ви маєте справу з супіщаними грунтами, ґрунт треба рихлити. Перекопувати землю доведеться при середньо-суглинних і суглинних ґрунтах. Коли проводиться перекопування, в ґрунт потрапляє повітря, що дуже потрібно для подальшого розвитку рослини.

Добрива рекомендується вносити перед перекопуванням і розпушуванням, але після того, як земля вже просушилася. Все це потрібно зробити перед висадкою насіннєвого матеріалу.

Де любить рости цибуля

Перед тим, як посадити цибулю, треба вибрати місце посадки. Зазвичай це місця, куди добре проникають сонячні промені. Можна посадити цибулю і в невеликій півтіні. Головне, не в низині, де висока вологість.

Лук вирощують на грядках, щоб грунт добре прогрівався. Найоптимальніший варіант - родючі, помірно вологі, що не пропускають повітря суглинки.

Зазвичай за 2-3 роки до посадки проводиться вапнування кислого ґрунту. Слід дотримуватися сівозміни при виборі місця посадки цибулі. На старе місце вона повертається не раніше, ніж через 3 роки. Добре, якщо до цибулі на цьому місці росли рання капуста, томати або огірки. Вони відмінно заправляють ґрунт.

Яке сусідство любить цибулю, так це рости поруч з морквою. Його краще не садити в землю, в яку за рік до посадки вносили свіжий гній.

Чим удобрювати землю для цибулі

Удобрювання восени

Восени грядку, куди ви збираєтеся посадити цибулю, потрібно ретельно підготувати. Треба провести реструктуризацію ґрунту і внести добрива на метр квадратний.

Ґрунт, у якому підвищена кислотність, в обов'язковому порядку нейтралізують вапном-пушонкою, крейдою або ж 20-25 грам доломітового борошна.

До суглиння грунту слід додати 6 кг торфу, стільки ж перегною, 35-40 г суперфосфату, 10-15 г сечовини.

Коли грунт важчий і глинистий, до нього додають 9 кг піску, 5-6 кг перегною і торфу, 10-15 г сечовини, 150 г керамзиту, а також подвійний суперфосфат 15-20 г.

У бідний торф'янисті землі потрібно збагатити 6-7 кг перегною або компосту, 10 кг піску, 8-10 г сечовини і 50-60 г суперфосфату.

Пісковики прийнято розбавляти 5-6 кг низинного торфу, 10-12 кг суглинної землі, 5 кг перегною і 15 г нітрофоски.

Компоненти вносять під перекопування. Буває, городники вирощують гірчицю, люпин, фацелію і овес на грядці, де посадять цибульні культури, які потім перекопують напередодні зимового періоду.

Коров'ячий, кінський гній, компост пташиний послід і іншу свіжу органіку краще не використовувати.

Добриво при посадці цибулі навесні

Якщо у вас не вийшло заздалегідь приготувати місце для посадки цибулі, зробіть це мінімум за 2 тижні до висадки. Уже в крайньому випадку доведеться вносити добриво під час посадки.

Серед того, що потрібно сипати в лунку при посадці цибулі, 5-6 г деревної золи, 3-4 г суперфосфату і 10-15 г подрібненого перегною або компосту.

У кожен рядок також можна насипати 3-4 грами кухонної солі для профілактики боротьби з цибулевої мухою.

Чим підгодувати цибулю після посадки

Щоб цибуля правильно розвивалася, їй потрібно отримувати поживні речовини на всіх стадіях. Після того, як цибулю посадили, її потрібно удобрювати азотовмісними речовинами, оскільки азот допомагає швидко наростити зелену масу. Міцне перо допоможе цибулині стати більшою.

Втім, якщо пір'я ростуть швидко і вони яскраво-зеленого кольору, від підгодівлі радять відмовитися.

За 10-15 днів після посадки цибулеві листя виростають до 10-15 сантиметрів. Сходи цибулі потрібно поливати мінеральним розчином з мінеральних складів на 10 літрів води. Серед них 80-100 мл препарату Ідеал і 20-25 г карбаміду, Агрікола-2 25 г для цибулі та часнику, 30 г аміачної селітри, 40 г суперфосфату і 20 г калію хлористого, Агрікола Вегета 20-25 г і сечовина 10-12 г.

Можна скористатися і натуральними добривами - розчином гною (витяжка в пропорції 1 до 10, яка настоюється 7-10 днів і розбавляється ще в 10 разів), настоєм пташиного посліду (відходи птиці заливають четвертою частиною води і настоюють 2 тижні. Розчин перед застосуванням розбавляють 1 до 5).

Всі розчини слід робити з розрахунку 2 літри на 1 квадратний метр посадок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти