Чим підгодувати перці, щоб був хороший урожай: прості поради для дачників

14 квітня 2023, 18:16
Як правильно саджати перець – по одному або два, не є питанням для досвідченого дачника, який порадить садити дві рослини для їхньої обопільної підтримки.
перець
Обов'язково треба знати, як правильно саджати перець у відкритий грунт, щоб не припустится помилок при посадці / фото instagram / @fruktoviugolok_

Солодкий перець, який називають і болгарським, дуже добре росте на нейтральному, легкому і збагаченому органікою ґрунті. Але для отримання чудового врожаю треба удобрювати навіть таку землю, оскільки перець дуже примхливий в плані підгодівлі. Після посадки, під час цвітіння, в період плодоношення перцю необхідні поживні речовини. Якщо не удобрювати, перці витягуються, їхне зростання сповільнюється, знижується врожайність і справа може дійти навіть до хвороби. Ми розповімо вам, яке добриво любить солодкий перець і як правильно організувати його підгодовування, щоб отримати хороший урожай.

В якому місяці краще саджати перець

Коли ви вирішили посадити солодкий перець в своїй теплиці, пам'ятайте, що висаджувати його потрібно саме на початку травня. Перець повинен відразу зацвісти, якщо ви посадили його в лютому.

Вже ближче до травня розсаду відносять до теплиці і тримають її під клейонкою, допоки перець не побуде при стабільній температурі, а повітря не нагріється до 15 градусів. Розсаду потрібно не пікірувати, а лише поставити в склянках або ж в коробочках під плівку.

відео дня

Коли і як правильно саджати болгарський перець

Для того щоб посадити солодкий перець у відкритий ґрунт вам цілком підійде ґрунт, на якій до цього садили картоплю, цибулю, огірки і помідори. Відправляти перець в ґрунт можна тільки в тому випадку, якщо на стеблі з'явилися як мінімум 5-7 листків. Також треба купити органічні добрива - близько 5 кілограм на 1 квадратний метр. Перед посадкою землю радять прогріти, її накривають дугами з плівкою.

Посадка передбачає правильний вибір місця, яке повинно бути заховано від вітрів. За місяць до посадки поруч з місцем, де буде перець, можна посадити високорослі рослини. Але такі, щоб вони не закривали сонячні промені. Висаджують перець орієнтовно на початку червня. Ряди повинні знаходитися на відстані один від одного 50-60 сантиметрів. Самі перці - на 40-50 см. Поглиблювати рослину слід ще до першого листка.

Поруч з перцем рекомендують поставити кілочки для підв'язки. Перець сам по собі дуже ніжне рослина. Коли плоди виростуть, стеблу знадобиться підтримка, щоб він не зламався. У перші дні після посадки перець починає приживатися і хворіє. Йому треба допомогти - провести розпушування землі, щоб повітря краще надходило до кореневої системи.

Рослини слід тримати під плівкою, доки вони не укореняться. Коли на вулиці дуже спекотно, вдень плівку потрібно відкривати.

Декілька видів перцю на грядці потрібно розводити і саджати подалі один від одного, оскільки перець запилюється.

Щоб отримати хороший урожай, потрібно вирощувати по два в лунці. Перці стануть один для одного додатковою опорою і підтримкою.

Чим удобрювати перець у відкритому грунті

Перший раз удобрювати перець можна вже при висадці розсади в грядку. Для цього до кожної лунки додають 1 столову ложки мінеральних добрив і ½ склянки золи.

Для перцю не згодиться в якості добрива торф або свіжий гній. Рослина не любить надлишку мінеральних і азотних добрив.

Підгодівля перцю золою

У золі безліч корисних мінералів, її ще називають "пічним золотом". У ній багато калію, який дуже люблять перці.

Поки влітку перці наливаються, їх можна удобрювати золою 1 раз на 10 днів все літо. На 10 літрів води потрібно взяти 1 склянку золи, настояти розчин декілька днів і поливати їм болгарський перець під коренем. Можна поливати рясно.

Якщо у вас суглинний грунт, можна застосовувати золу в сухому вигляді, причому прямо під кущ, після чого добре полити. Однак розчин все-таки краще. Перець починає цвісти і з'являються зав'язі.

Мінеральні добрива для перцю

Кілька разів за сезон можна використовувати комплексні мінеральні добрива, але не багато – лише по 1 столовій ложці під кожен кущ.

Дріжджовий настій

Один раз, коли сезон тільки почався, перці можна поливати водою, щоб допомогти їм швидше наростити свою зелену масу. Щоб приготувати дріжджову воду, знадобиться 100 грам свіжих дріжджів, 5 літрів води і трохи цукру. Кілька днів розчин потрібно настояти на сонці, після чого він розбавляється водою 1 до 10. Далі можна поливати кущ, використовується не більше літра.

Дріжджова підгодівля має свої недоліки - вона виводить калій з грунту, який потрібен перцю. Таким чином, наступну підгодівлю за 10 днів слід проводити золою, щоб заповнити калій у вашому ґрунті.

Підживлення перцю йодом

Радять декілька разів за сезон поливати перець йодною водою. Йод допомагає рости перцю, захищає його від хвороб, підвищує імунітет, сприяє засвоєнню азоту і, врешті-решт, впливає на отримання хорошого врожаю.

Досить взяти 1 краплю звичайного йоду і розчинити її в 3 літрах води, після чого кожен кущ полити під корінь. Більше 1 літра виливати не можна, щоб не завдати шкоди рослині і не спровокувати її загибель. Після цієї підгодівлі перець потрібно рясно полити звичайною водою.

Чим годувати перець під час цвітіння і плодоношення

Коли перець цвіте і плодоносить, йому вже не потрібно багато азоту, як на ранній стадії вегетації. Рослині потрібен калій і фосфор.

Після того як перець зацвів, його поливають живильним розчином, який готують наступним чином: в 10 літрах води розводять 35-40 грам простого суперфосфату, 5-7 грам карбаміду і 10-15 грам сульфату калію.

Коли з'являються плоди перцю, підгодовування слід робити тільки в тому випадку, якщо зовнішній вигляд рослини вказує на нестачу харчування. Таким сигналами може стати уповільнення розвитку куща, дрібні листя і деформування плодів. Тоді кущі знадобиться полити розчином калійного і фосфорного добрив. В цьому випадку виняток працює тільки для тепличного перцю – йому таке харчування буде необхідно лише після збору врожаю.

Плодам, які визрівають, крім фосфору і калію знадобиться кальцій, адже його дефіцит нерідко призводить до розвитку вершинної гнилі. У профілактичних цілях перець обприскують 0,2%-м розчином кальцієвої селітри. Робиться це кожні 15-20 днів.

Для квітучого і плодоносного перцю з органічних добрив підійде харчування на основі натрію або гумату. При їх застосуванні прискорюється не тільки дозрівання плодів, але і збільшується термін зберігання врожаю. Зазвичай позакореневе харчування вносять з моменту початку цвітіння перцю і до закінчення плодоношення 1 раз на 2-3 тижні.

Що не любить болгарський перець

Перець дуже любить тепло, тому для його вирощування дуже важлива температура повітря і грунту. Надземна частина самої рослини ще якось може адаптуватися до нетеплим умовам, а ось коренева система – ні. Тому перець вирощують або на теплих грядках, або в теплиці.

Також потрібно не забувати, що рослині не подобаються різкі перепади температури. Щоб цього не було, в теплиці розміщують пляшки з водою. Вдень рідина нагрівається під сонцем, а вночі віддає своє тепло рослинам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти