Чим корисний холодний чай: незвичайні відомості про смачний прохолодний напій

29 травня 2023, 16:00
В Україні – спека. А отже, прийшов час прохолодних напоїв. Главред вирішив відповісти на питання "Чи можна пити чай в холодному вигляді?".
Холодний чай
Холодний чай - дуже популярний в жарку погоду напій / Колаж Главред, фото Instagram.com/panipanovahelen / td_cerera/


Коли на вулиці температура в районі плюс 25-30 градусів за Цельсієм, дуже хочеться вживати якомога більше різних прохолодних напоїв. Можна, звичайно, наприклад, випити пива і писати пости в Twitter, але є й інші варіанти. Нижче ми детально розберемо питання "Як правильно пити холодний чай?".

Чим корисний холодний чай

Спочатку цей напій придумали готувати і вживати на півдні США. Тамтешні джентельмени-"діксі" любили в жарку погоду побалувалося себе холодним напоєм з льодом і лимоном.

У холодному чаї зберігаються всі корисні властивості, характерні для гарячого напою. У ньому міститься багато мінеральних речовин - магній, калій, цинк, натрій, марганець і т.д., які необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності організму. У чаї багато антиоксидантів, які запобігали передчасному старінню і руйнуванню клітин, а також безліч кахінів і танінів, які підвищують еластичність кровоносних судин.

Крім того, холодний чай сприяє підняттю тонусу і настрою. У ньому містяться особливі дубильні речовини, які, крім усього іншого, мають протизапальні властивості. І цей напій позитивно впливає на стан шкірних покривів, а також сприяє виведенню з тіла токсинів і інших шкідливих речовин.

Холодний чай
Інгріденти для холодного чаю легко купити в будь-якому магазині / Колаж Главред, фото Instagram.com/panipanovahelen / td_cerera/

Чим шкідливий холодний чай

Деякі вчені стверджують - такий напій при певних умовах може викликати утворення каменів в нирках і сечостатевої системою. Якщо пити його по кілька кухлів в день, то по шкідливості такий чай можна поставити в один ряд з газованими напоями.

Справа в тому, що камені в нирках з'являються, як правило, через дефіцит рідини. А, влітку, через спекотну погоду в організмі, як правило, відбувається зневоднення. І людина тому п'є багато води, в тому числі і холодний чай. До групи ризику входять люди, чий вік перевищує 40 років, і ті, у кого є схильність до сечокам'яної хвороби. Є версія, що утворенню відкладень в чималому ступені сприяють оксалати, які у великій кількості містяться в холодному чаї.

Як зробити холодний чай

В основному рецепти приготування холодного чаю - досить прості і нехитрі. А всі інгредієнти можна легко відшукати практично в будь-якому магазині.

Лавандово-ромашковий чай з м'ятою

Що потрібно:

  • Листя м'яти - 1 чашка;
  • Сушена лаванда - 2 ст. л.;
  • Сушена ромашка - 1,5 ст.л. або 4 заварювальних пакетика.

Листя м'яти акуратно перетерти, а потім додати ромашку і лаванду. Потім - залити окропом і охолоджувати шість годин. Потім потрібно процідити через дрібне сито або марлю.

Холодний чай ягідно-персиковий

Що потрібно:

  • Чай ройбуш в пакетиках або заварювальний;
  • Свіжа чорниця або полуниця - 1 чашка;
  • Нектар агави - 2 ст. л.;
  • Персики або нектарини – 2 шт.;
  • Кубики льоду - 3 чашки.

Закип'ятити шість чашок води, залити її в чай, а потім заварювати сім хвилин. Потім вийняти пакетики і процідити рідину. Після - подрібнити половину персиків і ягід (можна розім'яти дерев'яною лопаткою). А вже потім - перекласти всі фрукти в глечик, залити чаєм, додати лід, розмішувати до тих пір, поки він повністю не розтане.

Вас можуть зацікавити такі Тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти