Чим такий хороший F-16: приховані можливості винищувачів, які отримають ЗСУ

21 серпня 2023, 18:41
F-16 проти Міг-29, звичайно, не є конкурентом. Адже "американець" краще справляється з ближнім боєм і може точно бити по ППО ворога.
Чим такий хороший F-16: приховані можливості винищувачів, які отримають ЗСУ
F-16 для України поставлять вже незабаром / Колаж Главреда. Фото: Вікіпедія, ВПС США

Наприкінці серпня Україні нарешті погодили поставку перших F-16. Щоправда, конкретика від Заходу прозвучала тільки після багатомісячних дискусій у зв'язку з організацією підготовки навчання українських пілотів в країнах НАТО. Розповідаємо, що за зброя F-16 і чим вона краща за наявні у ЗСУ радянські Міг-29.

F-16 для України - хто, скільки і коли поставить

Передати ЗСУ західну авіацію вже погодилися Данія і Нідерланди. Ці ж країни закуповують нові моделі американської авіації, тому у них звільнилася частина літаків. А ось Швеція, хоч і відмовилася поки від поставок Gripen, згодна тренувати на своїх винищувачах українських захисників. Та й рішення Стокгольма, як можна судити за заявою прем'єра Ульфа Крістерссона, не остаточне - перш за все країна повинна закінчити процес щодо вступу в НАТО.

Повідомлялося, що Данія передасть Україні 19 одиниць F-16 - перші 6 обіцяють поставити вже до Нового року, 8 - в 2024-му, інші 5 - в 2025 році.

відео дня

Всього, за результатами зустрічі президента Володимира Зеленського з прем'єром Нідерландів Марком Рютте 19 серпня, Україна начебто отримає понад 40 винищувачів. Однак сам Рютте пізніше уточнив, що його країна навряд чи поставить таку кількість літаків.

Відомо також про головну умову експлуатації подарованих F-16 - не бити по території Росії.

За словами спікера Повітряних сил Юрія Гната, перші 70 пілотів вже навчаються на F-16 в Данії. У другу хвилю майбутніх льотчиків цих винищувачів увійдуть випускники 2023 року - навчання проходитиме у Великій Британії.

Саме від терміну закінчення цих навчань залежатиме і передача Україні західних літаків.

Володимир Зеленський, Марк Рютте, літак F-16
Розповідаємо, що за зброя F-16 / Колаж: Главред, фото: Офіс президента

F-16 - характеристики винищувача

Мабуть, це наймасовіший винищувач четвертого покоління, який є на озброєнні 25 країн світу.

F-16 фіксує і супроводжує цілі на відстані до 150 км. Крім того, ці літаки дозволять застосовувати будь-які ракети західного виробництва.

F-16 оснащений 20-мм гарматою M61A1 Vulcan, призначеною для ведення повітряного бою (ближнього повітряного бою) і обстрілу наземних цілей. Гармата встановлена всередині корпусу на лівому борту.

Тягоозброєність літака понад одиницю - двигун може розвивати тягу більшу, ніж важить сам літак, що дозволяє F-16 набирати висоту і розганятися по вертикалі.

F-16 - швидкість на рівні моря і на висоті

Максимальна швидкість цих винищувачів на рівні моря - близько 1500 кілометрів на годину (932 миль на годину). На великій висоті - понад 2414 кілометрів на годину (1500 миль на годину) або навіть вища.

F-16 здатний дуже швидко набирати висоту. Він може підніматися на висоту близько 15 тисяч метрів за кілька хвилин.

F- 16 проти Міг-29 - хто виграє бій

Наразі на озброєнні українських льотчиків є ще й радянські Міг-29, які у командуванні ЗСУ неодноразово критикували, зокрема, через застарілу електроніку. Цей літак не дозволяє Повітряним силам наповну контролювати небо і захищати сухопутні війська від ударів ворожої авіації.

На відміну від Міг-29, американський винищувач здатний ефективніше працювати по повітряних цілях, а це - літаки, вертольоти, крилаті ракети, БПЛА ворога, а також баражуючі боєприпаси, тобто дрони-камікадзе.

F-16 в умовах російсько-української війни може виконувати функції і штурмовика, і бомбардувальника, і навіть морського охоронця, звертав увагу спікер ЗС Юрій Гнат.

Вас можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти