Чим підгодувати полуницю після збору ягід: прості поради для кожного дачника

28 липня 2023, 05:50оновлено 28 липня 2023, 23:40
1941
Якщо ви не знаєте, чим обробити полуницю після збору врожаю, можете після консультації з фахівцями використовувати інсектициди та фунгіциди.
Полуниця
Підживлення полуниці після збору врожаю включає є обов'язковою для того, щоб наступного року у вас знову були стиглі ягоди / instagram.com/i_am_natia

Багато дачники добре знають, що підгодівля полуниці після збору врожаю таке ж відповідальне заняття, як і внесення добрив навесні. Чим обробити полуницю після збору врожаю від хвороб і шкідників стає актуальним питанням, оскільки завершення плодоношення не означає закінчення догляду за кущами полуниці. Їх потрібно добре підготувати до вже нового сезону – провести обрізку і та заходи щодо підгодівлі. Все це треба зробити, щоб отримати добротний урожай наступного сезону.

Коли треба обрізати полуницю після збору врожаю

В середині літа, після плодоношення і збору врожаю, слід зробити обрізку полуничних кущів.

Існує багато суперечок щодо того, потрібно обрізати листя чи ні. Ми вважаємо, що потрібно, адже таким чином рослина омолоджується, а разом зі старим листям знищуються хвороби і шкідники. Якщо листя не обрізати, то за декілька тижнів вони почнуть червоніти, покриватися плямами і не зможуть живити рослини корисними речовинами.

відео дня

Листя відросте вже за декілька тижнів і для розмноження вусиками найкращим часом вважається середина серпня. Посадковий матеріал потім виросте, а за роки у вас будуть красиві і потужні кущі полуниці.

Рекомендують обрізати листя в середині літа. Зазвичай це за 3-4 тижні після того, як було зібрано урожай. У ясний день кущі обрізаються гострими ножицями або секатором. Слід видаляти нижні листові пластинки, і залишати "пеньки" з висотою 10-15 сантиметрів.

Після обрізки полуницю треба обробити теплою водою з додаванням марганцівки. Блідо-рожевий розчин розпилюють по всій рослині. Далі по сирих кущиках рекомендують розпорошити дрібно просіяну деревну золу, яку можна замінити товченим деревним вугіллям.

Для обробки полуниці після збору ягід проводяться різні заходи, які включають в себе використання інсектицидів і фунгіцидів.

Підживлення полуниці після плодоношення і обрізки листя

В обов'язковому порядку після збору врожаю полуниця підгодовується азотом і калієм. Саме в цей час закладаються квіткові бруньки майбутнього врожаю, йде активне зростання вусів. Нарощування насіннєвого матеріалу вимагає безлічі поживних речовин, тому кущам потрібно добриво.

Існує три варіанти удобрення полуниці після плодоношення.

Підживлення з аміаком і золою

Полуницю поливають нашатирним спиртом з золою. Береться 2 столові ложки аміаку, 1 стакан золи і 10 літрів води.

Перед тим, як підгодувати кущ, грядка з полуницею рясно поливається водою. Золу нерідко замінюють гуматом калію.

Підживлення полуниці йодом і борною кислотою

Для цього береться половина чайної ложки йоду, чайна ложка борної кислоти, половина літра молочної сироватки, стакан золи і 10 літрів води.

Добриво полуниці дріжджами

Потрібно взяти 3 літри теплої води, 3 столові ложки цукру і 1 пачку сухих дріжджів (10-12 г).

Все добре перемішуємо і залишаємо на декілька годин. Після того, як зробили рясний полив, акуратно підгодовуємо полуницю розчином в пропорції 1 до 9 – на 1 літр дріжджової бражки йде 9 літрів води.

Ремонтантна полуниця - догляд після першого врожаю

Ремонтантна полуниця плодоносить двічі за сезон. Коли ви зібрали перший урожай у середині червня, не забувайте, що ще одне плодоношення буде вже у серпні. Щоб посилити цвітіння, потрібно видалити листя, а під ягідні кущі вноситься одна зі сумішей:

1) 25 грамів суперфосфату і 30 г сірчанокислого калію на 1 квадратний метр

2) Суміш гною з водою в пропорції 1 до 10. Перед внесенням розчину грунт повинен бути зволожений. Потім на 1 квадратний метр використовується десь 5 літрів розчину.

3) Після плодоношення використовують і пташиний послід, він розчинюється з водою в пропорції 1 до 20. На 1 квадратний метр вноситься 5 літрів розчину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти