Чим замінити соду в млинцях: 6 лайфхаків для пишних ласощів, що тануть в роті

19 січня 2023, 10:00оновлено 19 січня 2023, 12:20
Пористі та еластичні млинці, які "витримають" будь-яку начинку, можна приготувати і без соди.
Чим замінити соду в млинцях
Чим замінити соду в млинцях / pixabay.com, ua.depositphotos.com

При приготуванні ажурних млинців з начинкою або без найчастіше додають соду – вона відповідає в тісті за пишність і ті самі "дірочки". Проте, смак соди в млинцевому тесті подобається далеко не кожному.

На питання "Чи можна замінити соду в млинцях?" Главред відповідає чітко і категорично - так! При цьому ласощі не втратять свою пористу текстуру, а також надбають нові відтінки смаку. Дух кулінарного експериментування заохочує до пошуку альтернативних інгредієнтів.

Якщо не додати соду в млинці, це зовсім не означає, що блюдо буде безнадійно зіпсованим. Замінити соду в млинцях можна наступними інгредієнтами:

1. Розпушувач (пекарський порошок)

До його складу вже входить певна кількість соди та необхідна для її погашення лимонна кислота. Розпушувач буде чудовою альтернативою для млинцевого тіста, якщо в рецепті не вказано використання меду. В такому випадку сода і тільки сода. Пекарський порошок слід використовувати відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці. Також можна скористатися пропорцією: 2 чайні ложки розпушувача замість однієї – соди.

2. Дріжджі

Додавати цей інгредієнт варто з обережністю - готовий млинець вийде пишним, але буде мати характерний для дріжджової випічки присмак. Не варто також забувати, що тісту, до складу якого входять дріжджі, необхідний час, щоб дійти в теплому місці без протягів.

Чим замінити соду в млинцях
Чим замінити соду в млинцях / pixabay.com

3. Алкоголь

Роль соди в приготуванні млинців також може виконати алкоголь. Досвідчені господині віддають перевагу міцним напоям - горілці, рому або коньяку. Однак для тіста підійде і пиво, якщо немає інших альтернатив. Для випічки більше підходить світлий фільтрований напій. Втім, свою пишність і неповторну смакову нотку млинцям додадуть і різного роду лікери, якщо ви плануєте приготування солодких млинців.

4. Кефір або мінеральна вода

Пористої текстури в млинцях також можна домогтися за допомогою кефіру. Жирність не має значення, а ось температура в тісті для млинців грає важливу роль – найкраще додавати кефір кімнатної температури або злегка підігрітий. Замінить соду і мінеральна вода. В такому випадку варто в тісто для млинців додавати сильногазовану воду.

Чим замінити соду в млинцях
Чим замінити соду в млинцях / pixabay.com

5. Вершкове масло або маргарин

Пишні млинці з м'якою, ніжно текстурою можна приготувати, якщо замінити соду в тісті вершковим маслом або маргарином. Як і у випадку з кефіром – тут важлива температура. Масло з холодильника, або розпливчаста маса не підходять. Воно повинно бути м'яким, кремоподібним, щоб його можна було легко збити віничком.

6. Крохмаль

Картопляний або кукурудзяний крохмаль в млинцевому тісті робить готовий млинець більш еластичним, і додає його структурі ніжності. До того ж вважається, що млинці на крохмалі виходять більш тонкими і менше рвуться. При використанні цього інгредієнта важливо пам'ятати: тісто потрібно ретельно перемішувати перед кожною новою порцією - крохмаль швидко осідає.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти