Чорна цвіль або мукоміркоз: що це, як лікується, чи чекати хвороби в Україні

27 травня 2021, 00:19оновлено 27 травня 2021, 09:11
Якщо не контролювати, не лікувати мукормікоз, смертність може становити від 20% до 50%.
цвіль
Цвіль потрапляє в організм через слизові / peerlessvirginia.com

В Індії почала лютувати нова хвороба - так звана чорна цвіль, або по – науковому - мукормікоз. У декількох штатах країни зареєстровано вже більше 9 тисяч випадків, причому в більшості випадків інфекція була діагностована у тих, хто видужує від коронавірусу.

Главред розбирався, що це за хвороба, і чи варто хвилюватися українцям.

Що це за хвороба – чорна цвіль або мукоміркоз

Мукормікоз - хронічне захворювання, що супроводжується розвитком в лімфатичних вузлах і легенях гранулематозних процесів або виразок, некрозів, геморагічних інфарктів в шлунково-кишковому тракті, пише Вікіпедія. Також відомий як чорний грибок або чорна цвіль - інфекція, що викликається різноманітними видами грибів сімейства Мукорові, включаючи Мукор, Ризопус, Ризомукор. Найбільш частими ознаками хвороби є інвазивні некротичні ураження в носі і на небі, що викликають біль, лихоманку, орбітальний целюліт з проптозом і гнійні виділення з носа.

відео дня

читайте такожВ Індії тих, хто вилікувалися від COVID-19 атакує небезпечний "чорний" грибокМукормікоз - це дуже небезпечне захворювання, з високою смертністю близько 50 відсотків. Грибок найчастіше вражає обличчя, очі, ніс і пазухи, руйнує кістки і заражає мозок.

Симптоми

Мукормікоз може вражати різні органи тіла, але в цілому існує два типи - орбітальний мукормікоз, який вражає ніс, очі, рот, і легеневий, що вражає дихальну систему. Чорна цвіль також може вражати шлунково-кишковий тракт, шкіру та інші органи, але це трапляється рідко. Варто відзначити, що спори грибів присутні також в повітрі, грунті і навіть в продуктах харчування.

Найпоширенішим симптомом мукормікозу є біль в животі, як при гастриті. Іншими симптомами є закладеність носа і кровотеча, біль в очах, розмитість і навіть втрата зору. Навколо носа можуть виникати чорні ділянки шкіри.

Індійські лікарі кажуть, що більшість їхніх пацієнтів надходять до лікарень, коли вже втрачають зір, і лікарям доводиться видаляти око хірургічним шляхом, щоб інфекція не потрапила в мозок. У рідкісних випадках медики видаляють кістки щелепи, щоб хвороба не поширювалася.

Що відбувається в Індії

В Індії хвороба розгорілася на тлі коронавірусу, звідти надходять повідомлення про різкий спалах інфекції. Щоб врятувати пацієнтів, лікарі видаляють людям очі і навіть щелепи. До пандемії було відомо про поодинокі випадки цього захворювання.

Враховуючи швидке зростання кількості заражених грибковою інфекцією, індійський уряд почав працювати над прискореним розподілом флаконів з амфотерицином-B, ключовим препаратом для лікування мукормікозу.

Глава Міністерства хімікатів і добрив Садананда Говда оголосив про виділення 23 680 додаткових флаконів амфотерицину-B. Найбільше ампул препарату отримали штати з найвищою кількістю заражених - Гуджарат і Махараштра. А влада регіонів Раджастан і Телангана оголосили локальну епідемію мукормікозу.

Чорна цвіль або мукоміркоз: що це, як лікується, чи чекати хвороби в Україні
Чорна пліснява в Індії / Reuters

Міністр охорони здоров'я Делі Сатьендар Джайн повідомив, що хворі проходять лікування більш, ніж в дюжині лікарень в столиці країни, він закликав громадян бути пильними і не вдаватися до самолікування.

При цьому, в уряді країни заявили, що "сильного спалаху захворюваності немає" і поширення чорної цвілі знаходиться під контролем влади. На даний момент Індія займається пошуком ліків.

Небезпека для діабетиків і хто в групі ризику

Сама чорна цвіль зустрічається на всіх континентах. Грибок мешкає в грунті, на овочах, фруктах, може проростати в хлібі і на будь-яких поверхнях.

Чорна цвіль для здорової людини не несе ніякої шкоди. До коронавірусу були відомі рідкісні випадки, коли мукормікоз вражав людей хворих з ВІЛ/СНІД, туберкульозом, онкологією. Всі випадки пов'язані з відсутністю імунітету.

Індійські лікарі помітили, що грибок найчастіше вражає діабетиків, які пройшли складне лікування від коронавірусу за допомогою гормонів. У людей з цукровим діабетом вже знижені захисні функції організму, терапія ще більше пригнічує імунітет і на цьому тлі цвіль атакує слизові оболонки. Спочатку кровоточить ніс, опускаються повіки, починають боліти очі, а потім взагалі втрачається зір.

Втім, за даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC), ці гриби – збудники мукормікозу не шкідливі для більшості людей, але можуть викликати серйозні інфекції у людей з ослабленою імунною системою.

Лікарі вважають, що нинішній спалах мукормікозу може бути викликаний прийомом препаратів, необхідних для лікування тяжкохворих пацієнтів з COVID-19, наприклад глюкокортикостероїдів.

Іншими факторами особливої небезпеки "чорної цвілі" для тих, хто перехворів коронавірусом нового типу, є ослаблений імунітет і підвищений рівень цукру в крові.

Чи загрожує Україні спалах

Зараз вчених з усього світу цікавить спалах чорної цвілі, в тому числі і в Україні.

Чи може бути спалах мукоромікозу серед хворих COVID-19 в Україні? Українські вчені сходяться на думці, що наш клімат не сприяє масовому поширенню цього грибка. Однак використання гормонів при лікуванні коронавірусу має бути вкрай обережним. Адже гормональне лікування пригнічує імунітет. А цей стан загрожує будь-якому хворому, тому реабілітація після коронавірусу така ж важлива, як і основний етап лікування.

Наприклад, в Росії в середині травня також було зафіксовано кілька випадків мукормікозу, але загрози масового зараження там немає, оскільки для широкого поширення цієї інфекції більше підходять регіони з високою температурою і вологістю.

Як лікується

Протигрибкова внутрішньовенна ін'єкція, яка коштує $ 48 за дозу і яку потрібно вводити щодня протягом восьми тижнів, є єдиними ліками, ефективним проти хвороби.

"Мукормікоз-дуже рідкісна інфекція. Вона викликається впливом цвілі, яка зазвичай зустрічається в грунті, рослинах, гної і гниючих фруктах і овочах. Він зустрічається також в носі і слизу здорових людей", - розповів офтальмолог з Мумбаї Акшай Наїр.

Одному з пацієнтів під час операції лікарі вставили трубку в ніс і видалили тканини, інфіковані мукормікозом. Після того, як ця операція була закінчена, доктор Наїр проводив тригодинну процедуру з видалення ока пацієнта.

"Я видалив її око, щоб врятувати її життя. Ось як працює ця хвороба", - пояснив медик.

За його словами, у квітні він вже бачив близько 40 пацієнтів, які страждають грибковою інфекцією. Багато з них були діабетиками, які вилікувалися від COVID-19 Вдома. Одинадцяти з них довелося видалити око.

"Один із шляхів поширення мукормікозу - це вторгнення в кровоносні судини. Він порушує кровообіг в дистальному органі і, таким чином, викликає те, що називається некрозом або відмиранням тканини, яка потім стає чорною. Тому йому дали назву чорна цвіль", - сказав доктор Хемант Такер, фахівець з кардіометаболізму лікарні Breach Candy Hospital в Мумбаї.

"Якщо не контролювати, не лікувати мукормікоз, смертність може становити від 20% до 50%", - додав медик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти