Що лікує чорниця: користь ягоди і її "чарівні" властивості

12 липня 2022, 15:38оновлено 12 липня 2022, 16:25
2368
Чорниця-це супер продукт, який корисний для багатьох систем організму.
чорниця
Чорниця дуже корисна для організму / Фото pixabay.com

Насичена антиоксидантами, чорниця пропонує не тільки приємний смак, але і поживну цінність. Порція у вигляді однієї чашки містить всього 84 калорії і 3,6 грама клітковини, повідомляє My Food Data.

Яка користь чорниці для організму

Вона також містить 16% рекомендованої добової дози вітаміну з, 24% рекомендованої добової норми вітаміну до і 22% рекомендованої добової норми марганцю. Ці крихітні фрукти також багаті фенольними кислотами, кверцетином, антоціанідинами та іншими сполуками з антиоксидантною активністю (з наукового журналу Zhejiang University Science B).

Питання в тому, що відбувається, коли ви їсте занадто багато чорниці? Чим шкідлива чорниця?

відео дня

читайте такожЧому потрібно обов'язково їсти чорницю: дієтолог розкрила всі корисні властивості ягоди

Більшість фруктів, включаючи чорницю, відносно багаті клітковиною. При надмірному споживанні ця поживна речовина може викликати здуття живота, гази, діарею і дефіцит мінералів, попереджає Університет Дьюка.

Чорниця: користь для жінок

Чорниця для жінок дуже корисна. Вона зміцнює стінки судин і перешкоджає варикозному розширенню вен. Як правило, жінки не повинні перевищувати дозу в 25 грамів харчових волокон в день. Чоловіки, з іншого боку, повинні прагнути до 38 грамам в день. Хоча малоймовірно, що Ви отримаєте занадто багато клітковини тільки від чорниці, ви можете відчути здуття живота після вживання трьох або чотирьох чашок ягід, особливо якщо ви занадто швидко збільшуєте споживання клітковини.

Навіть сама здорова їжа може бути шкідливою при вживанні у великих кількостях. Чорниця не виняток. Ось що ви повинні знати про їх потенційні побічні ефекти.

Чому не можна їсти багато чорниці

Вживання занадто великої кількості чорниці може призвести до збільшення ваги і підвищення рівня цукру в крові.

Щоденне вживання чорниці може полегшити отримання більшої кількості вітамінів, мінералів і антиоксидантів у вашому раціоні — просто переконайтеся, що ви не перестараєтеся. Ці темні фрукти містять понад 21 грам вуглеводів, у тому числі 14,7 грама цукру на чашку (за даними My Food Data). Для порівняння, така ж кількість полуниці містить 11 грамів вуглеводів, у тому числі 7 грамів цукру у формі фруктози. Кавун, апельсини та інші фрукти також містять набагато менше цукру, ніж чорниця.

Чорниця може збільшити ризик кровотечі

Як згадувалося раніше, чорниця забезпечує майже 25% рекомендованої добової норми вітаміну К на чашку. Ця жиророзчинна поживна речовина підтримує згортання крові і здоров'я кісток, пояснює Інститут Лінуса Полінга.

Кому не можна їсти чорницю?

Проблема в тому, що він може взаємодіяти з варфарином та іншими препаратами для розрідження крові, що призводить до підвищеного ризику кровотечі.

Так скільки чорниці можна їсти в день? Людям, які приймають препарати для розрідження крові, не слід перевищувати рекомендовану добову дозу вітаміну До, яка становить 90 мкг для дорослих жінок і 120 мкг для чоловіків. Їм також необхідно уникати значних коливань у споживанні вітаміну К, говорить Інститут Лінуса Полінга.

черніка_еда_ягоди
Чорниця може захистити від варикозу / 1zoom.ru

Крім того, вживання занадто великої кількості чорниці навряд чи викличе серйозні проблеми. Ці фрукти, однак, містять велику кількість саліцилатів, за даними Королівської лікарні Беркшира. Люди, чутливі до саліцилатів або мають алергію, можуть відчувати висип, діарею, біль у животі, кропив'янку, запалення та інші побічні реакції після вживання чорниці (через Королівську лікарню Беркшир і Healthline).

Саліцилати зустрічаються в природі в багатьох фруктах, овочах і продуктах тваринного походження, але це не означає, що вони безпечні. Якщо у вас алергія або чутливість до цих сполук, ви все одно можете їсти чорницю в невеликих кількостях. Королівська Лікарня Беркшира рекомендує вживати продукти з високим вмістом саліцилатів разом зі свіжим інжиром, яблуками, лимонами, капустою, молочними продуктами, зерновими, насінням, м'ясом, рибою та іншими продуктами або напоями з низьким вмістом саліцилатів.

Чорниця-неймовірний суперпродукт

Healthline проголошує чорницю "королем антиоксидантних продуктів", тому що вважається, що вона містить одне з найвищих кількостей антиоксидантів серед повсякденних фруктів і овочів, які їдять більшість людей.

Поліфеноли в чорниці є флавоноїдами, і вони несуть відповідальність за надання ягодам їх антиоксидантних властивостей, в тому числі допомагають захистити ДНК організму від пошкоджень, викликаних старінням. Одне дослідження, цитоване виданням, показало, що після вживання чорниці протягом всього чотирьох тижнів окислювальні пошкодження зменшувалися на 20%.

Чорниця: користь для серця

Більш того, флавоноїди в чорниці можуть забезпечити захист від серцевих захворювань і навіть знизити ризик серцевих нападів у жінок. Вони можуть навіть знизити рівень холестерину ЛПНЩ ("поганого").

Чорниця: користь для кишечника

Чорниця також бореться з запаленням в організмі, яке може призвести до діабету 2 типу. Крихітні ягоди можуть прискорити втрату ваги, тому що в них багато клітковини і мало калорій. Якщо цього недостатньо, щоб переконати вас, чорниця продемонструвала здатність допомагати організму в боротьбі з раком молочної залози і шлунково-кишкового тракту. Вони навіть можуть допомогти знизити ризик раку підшлункової залози, печінки та простати.

Як правильно їсти чорницю

Найголовніше знати міру при вживанні цієї ягоди. Вона відмінно поєднується з кашами, в поєднанні з іншими фруктами, а також в різноманітних десертах. Однак не варто забувати про те, що в чорниці є багато цукру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти