Часник вимахає з кулак: головні секрети підгодівлі овоча під час посадки і росту

6 лютого 2023, 11:49
Розповімо, які добрива краще використовувати і в який період.
Чим удобрити грядку під часник
Чим удобрити грядку під часник / ua.depositphotos.com

Наближається весна і все більше садівників відновлюють в пам'яті способи добрива посаджених рослин. Однією з перших власників дачних ділянок порадує зелень, в тому числі і часник. Тому більшість садівників шукають, чим удобрити грядку під часник навесні, щоб швидше отримати рясний урожай пагонів. Крім цього, не можна забувати про інші аспекти вирощування.

Посадка часнику і особливості вирощування

Урожай, вирощений своїми руками - особлива радість і гордість. Щоб отримати його знадобиться вкласти сили і час, а також знати, що покласти в лунку при посадці часнику навесні або чим його полити, щоб яскраві, соковиті і ароматні пір'я радували своєю силою, а головки росли великими і тугими.

Щоб часник виріс таким, як хочеться власнику ділянки, потрібно виконати ряд обов'язкових умов:

відео дня
  • правильно підготовлений і заправлений гноєм грунт;
  • регулярний і достатній полив зубків, які були висаджені;
  • регулярна підгодівля рослин.

Як видно внесення добрив в грунт починається вже на етапі підготовки до посадки зубчиків. Вибір типу добрива - органіка або мінеральні засоби, залишається за кожним любителем цього овоча. Вважається, що часник більше любить органічні добрива, але важливо ними не зловживати, щоб надлишок не спричинив пожовтіння листя і зниження врожайності.

Чим удобрювати часник: правила внесення органіки і мінералів

Кожен садівник виробляє власні правила збагачення грунту корисними речовинами. Однак існують кілька усталених правил:

  1. За кілька місяців до посадки часнику в землю вносять компост, гній. Це краще робити восени, щоб навесні посадити зубчики.
  2. Мінеральні добрива вносять протягом усього сезону, поки часник росте і до самого моменту його викопування.

Підготовка грунту починається восени, у вересні або жовтні, коли всі рослини і попередній урожай часнику вже зібрані. Варто знати, що додати в землю при посадці часнику восени. Грядку перекопують і вносять в неї гній, суперфосфат, калійні солі. На кожні 5 кг органіки кладуть 35 грам кожного мінерального добрива. Крім того, для посадки часнику краще вибрати грядку, де до цього росли кабачки або огірки.

Догляд за часниковою грядкою навесні і влітку

При посадці часнику в кожну лунку теж кладеться добриво. Більшість садівників знають, що покласти в лунку при посадці часнику навесні. Корисною буде деревна зола. Вона є відмінним фосфорно-калійним добривом. У ній містяться такі речовини, як фосфор, кальцій, калій, бор, сірка, залізо, магній.

Крім того, потрібно знати, чим підгодувати часник навесні після зими, щоб він дав швидкі сходи. Якщо хочеться більше зеленої маси, то підійдуть суперфосфат, аміачна селітра та інші. Також важливо знати, чим підгодувати часник навесні щоб він не жовтів, а цибулини виросли значних розмірів. Для вирішення цієї проблеми знадобляться аміачна селітра і сульфат магнія.

У процесі росту овоч також потребує підгодівлі. Його можна поливати гнойовою рідиною, можна вносити деревну золу. Все це допоможе збільшити обсяг зеленої маси листя і позитивно позначиться на зростанні цибулин. З червня часник можна підгодувати мінеральними добривами.

Щоб земля не пустувала, а добрива допомогли виростити ще щось на цю ж грядку підсаджують додаткові рослини. Відомо, що можна посадити на одній грядці з часником будь-яку зелень - петрушку, кріп, селера, шпинат та інші види зелені. Завдяки такому поєднанню на столі опиняться багаті вітамінами салати.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти