Чому в деяких сирах є дірки: сировари розкрили секрет

8 січня 2024, 21:12оновлено 9 січня, 00:08
Дізнайтесь, чому ваш улюблений сир має дірявий вигляд і як це пов’язано з процесом доїння.
Чому в деяких сирах є дірки: сировари розкрили секрет
Чому сир має дірки / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скріншот: відео Youtube

Якщо ви прихильник старих сортів, ви впізнаєте швейцарський сир здалеку завдяки його характерному зовнішньому вигляду. Однак, мало хто здогадується, чому він так виглядає.

Альпійський сир, що походить із Швейцарії, іноді виглядає так, ніби його наполовину з’їли. Виявляється, діри насправді називаються "очима", передає видання Mirror.

Відомо, що саме бульбашки вуглекислого газу, які утворюються в процесі виробництва, надають сиру дірки. Propionibacterium shermanii - це тип бактерій, які зазвичай зустрічається в сіні, травах і ґрунті, тож їм вдається проникнути в сире молоко під час доїння корів.

відео дня

"Процес пастеризації вбиває бактерії в молоці, включно із бактеріями, тому, якщо пастеризоване молоко використовується для сирів, то сировари додають трохи, щоб утворилися "очі". Після того, як сир буде виготовлений і розсолений, блоки поміщаються в теплі приміщення, що допомагає бактеріям виробляти вуглекислий газ, а також підтримує правильну консистенцію сиру", - розповів експерт.

До речі, щоб сир був класифікований як традиційний швейцарський, він повинен бути витриманий мінімум 60 днів.

Чому не всі сири мають дірки

Кожен вид сиру має свою технологію приготування. Зазвичай, великі дірки лише мають сири, які виготовляються за швейцарським способом. Варто знати, що великі дірки утворюються тільки в зрілому та добре витриманому сирі.

Якщо ви бачите сир із великими дірками, то тут дуже особлива технологія виробництва. Якщо вуглекислий газ виділяється швидко, то дірочки маленькі, як в голландських сирах, а якщо повільно - то дірки справді великі. М’які сири дірочок не мають, так само, як і в дуже твердих сирах на зразок Пармезану.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти