Воєнний стан: все, що потрібно знати

24 лютого 2022, 07:47
Все, що потрібно знати про надзвичайний і військовий стан в Україні.
Надзвичайний стан в Україні
Що значить надзвичайний стан в Україні / depositphotos.com/

Рада Національної безпеки і оборони України звернулася до Верховної Ради з проханням вести надзвичайний стан на всій території країни, крім Донецької та Луганської областей. За яких обставин його вводять і як воно може відіб'ється на житті українців, розібрався Главред.

відео дня

Надзвичайний стан в Україні

Надзвичайний стан - це правовий режим, який встановлюється по всій країні або на її окремих територіях у разі загрози життю і здоров'ю громадян, при спробі захоплення державної влади або зміни конституційного ладу шляхом насильства, при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, які призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Режим надзвичайного стану передбачає надання органам влади і військовому командуванню повноважень, які допоможуть запобігти загрозам і забезпечити безпеку громадян. Режим допускає обмеження прав і свобод громадян.

Надзвичайний стан вводиться указом Президента з подальшим затвердженням Верховною Радою не більше ніж на 30 діб. Для окремих територій тривалість режиму може становити 60 діб.

Що передбачає надзвичайний стан

  • обмеження свободи пересування;
  • обмеження руху транспортних засобів;
  • посилення охорони громадського порядку та важливих об'єктів інфраструктури;
  • заборона на проведення масових заходів, страйків, демонстрацій;
  • перевірка документів та особистого майна, автомобіля, багажу;
  • введення комендантської години;
  • вилучення у громадян вогнепальної та бойової зброї та боєприпасів, обмеження на продаж зброї;
  • обмеження продажу спиртних напоїв;
  • регулювання роботи цивільних теле і радіопрограм.

Воєнний стан в Україні

Воєнний стан - це особливий режим, який вводять при загрозі збройної агресії або нападу. Його вводять при загрозі територіальній цілісності України. Воєнний стан може бути як по всій території країни, так і в окремих її областях.

Воєнний стан передбачає, що органи влади, місцевого самоврядування та військове командування отримують повноваження, які необхідні для запобігання збройній агресії та забезпечення національної безпеки.

Рішення про введення воєнного стану приймають президент України і Верховна Рада з подачі РНБО. Президент підписує указ, в якому вказані межі території, де буде введено воєнний стан, завдання для військового командування і обмеження для цивільного населення. Після цього протягом двох днів указ приймає Верховна Рада.

Обмеження воєнного стану

Введення воєнного стану передбачає деякі обмеження для цивільного населення, серед яких:

  • комендантська година;
  • заборона на проведення масових заходів та акцій;
  • у деяких випадках може діяти заборона на виїзд з територій, де введено воєнний стан або повна заборона на виїзд з країни;
  • обмеження роботи банківських установ.

Крім цього під час воєнного стану вводиться трудова повинність і громадські роботи. Військове командування має право вимагати документи і провести огляд особистих речей. Під час воєнного стану може проводитися примусове відчуження приватної власності.

Під час воєнного стану не можна припинити повноваження президента та органів влади, але можна заборонити діяльність політичних партій, які можуть загрожувати територіальній цілісності та незалежності України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти