Що робити, якщо кава гірчить і як пом'якшити смак ароматного напою

22 листопада 2022, 07:35оновлено 22 листопада 2022, 08:52
Тепер ви дізнаєтеся, який вид кави не гіркий. Це арабіка, смак якої, на відміну від робусти, має по-справжньому приємний і кислуватий відтінок.
Кава
Цікавитеся, як пом'якшити смак кави? Додайте в чашку з напоєм цукор, молоко, або щіпку солі / pixabay

Любителям одного з найпопулярніших напоїв час від часу доводиться шукати відповіді на запитання – що додати до кави, щоб прибрати гіркоту. Ви можете навчитися готувати неперевершену і ароматну каву, але чашки з гірким присмаком іноді не уникнути. Не поспішайте виливати свіжозварену каву в раковину – додайте до неї цукру, щіпку солі або молока і побачите, як гіркий смак більше не буде псувати ваш напій.

Чому кава гірчить

Насправді зелені зерна арабіки і робусти не славляться смаком з гіркотою. Він проявляється вже при обсмажуванні. Причина - похідні хлорогенової кислоти, які утворюються вже після термічної обробки. Лактони вивільняються, після чого вони розпадаються на феніліндани. Від того, скільки цих елементів в напої, залежатиме і гіркота самої кави. Наскільки специфічним стане в результаті смак напою, залежить від декількох факторів.

Сорт кави

відео дня

Робуста зазвичай має більш гіркий смак. Кислуватий смаковий відтінок у арабіки. Напій буде сильніше гірчити в тому випадку, якщо під час його приготування ви станете використовувати мелену робусту.

Обжарювання

Чим довше зерна кави обсмажуються, тим більше виходить елементів. Тим, хто все ж любить напій з гіркуватістю, слід пити каву з темних зерен, які були піддані сильній термічній обробці.

Особливості приготування

Висока температура і тиск вивільняють набагато більше речовин. У готовому еспрессо завжди є гірчинка. Це одна з головних родзинок напою.

Ступінь помелу

На гіркоти позначається і вибір того, як помелена кави. Наприклад, для турки потрібно, щоб зерна були подрібнені в порошок. Уже для кавомашини подібний варіант не годиться. Занадто тривала екстракція призведе до особливо вираженого гіркого смаку.

Як зробити не гірку каву

Щіпка солі

Трохи солі слід додати в тільки що заварену каву. У солі є іони, які нейтралізують обридлу гіркоту. Причому сам напій не буде солоним.

Молоко і вершки

У них є жир. Саме жир з молока і вершків допоможе прибрати гіркоту в каві.

Цукор

Додайте ложку цукру до кави і помітите, як ваш напій вже отримав солодкий і зовсім не гіркий смак.

Правильна температура води

Не доводьте каву до кипіння, інакше вона може гірчити. Варіть напій, наприклад, в турці, дотримуйтесь температури десь в межах 90-95 градусів. Якщо мелену каву заливаєте кип'яченою водою, залиште чайник, який закипів, постояти декілька хвилин.

Вибирайте арабіку

Пам'ятайте, що найгіркішим сортом є робуста. Менш гірким вважається арабіка. Не хочете пити каву з гіркуватістю - вибирайте другий варіант.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти