Що робити, якщо цибуля проросла: правила зберігання і порятунку диво-овоча з користю для здоров'я

13 лютого 2023, 22:25
Розкриємо секретні способи і терміни зберігання цибулі в домашніх умовах.
Що робити якщо лук проріс
Що робити якщо лук проріс / pixabay.com

Більшість українців закуповують овочі на зиму у великому обсязі, що призводить до їх проростання в лютому і березні. Найчастіше псується і проростає цибуля, тому потрібно знати, що робити, якщо цибуля проросла і як її зберегти. Під час зберігання овоч повинен бути сухим, а також є ще кілька цікавих секретів.

Як вберегти цибулю від проростання

Зберігання цього овоча - важливий процес, так як він допомагає не просто зберегти цибулю від гнилі, а й зберегти всі вітаміни. Тому потрібно знати, як зберегти цибулю від проростання. Існує два способи зберігання овоча - холодний і теплий.

При холодному способі овоч зберігають при низькій температурі від -3 градусів, до 0 градусів за Цельсієм. Цвіль і гниль в таких умовах не розвивається, м'якоть цибулі залишається свіжою і соковитою. При цьому зверху овоч покритий сухими золотистими лусками.

відео дня

Теплий спосіб зберігання передбачає зберігання овоча в приміщенні з температурою 20-24 градуси. При цьому для зберігання овоча не підходить занадто сухе повітря, так як він швидко втрачає свою соковитість і засихає.

Обидва способи зберігання вимагають дотримання двох загальних умови - підтримки нормальної вологості повітря-60-70%. Також ще одним загальним правилом є зберігання цибулі в добре провітрюваному приміщенні. Тільки при дотриманні перерахованих умов овоч можна зберегти свіжим аж до весни.

Крім того, для збереження свіжості овоча важлива тара. Зберігати цибулю можна в ємностях, в яких є отвори. На цю роль відмінно підходять кошики, капронові панчохи, пластикові ящики з сітчастими підставою і боковинами. Їх перевагою є здатність пропускати повітря. Між цибулинами не накопичується конденсат і не створюється сприятливе середовище для цвілі.

Що робити, якщо цибуля проростає

Поява зелених, жовтих або білястих паростків на цибулинах говорить про недотримання умов зберігання. Причиною є підвищена вологість. Зберігати цибулю в сухому і провітрюваному приміщенні можна до 240 днів.

Якщо умови змінилися і овоч дав пагони, його потрібно посадити або з'їсти. Як посадити пророслу цибулю вдома? Відповіддю будуть два способи - в баночку з водою або в субстрат для розсади. При другому методі цибулю потрібно рясно поливати. Тоді вона дасть потужні зелені пір'я, які чудово підійдуть для перших весняних салатів і в якості приправи.

Якщо цибуля проросла, можна їсти все – пір'я і саму цибулину, але за умови, що вона не почала гнити. Лук не можна вживати в їжу, якщо на ньому з'явилася цвіль. Такий овоч не принесе користі і його краще викинути.

Що стосується посадкового матеріалу - цибуля-севок проріс, що робити? Відповіддю на це питання буде порада не купувати його занадто рано, а придбати безпосередньо перед висадкою в грунт. Проблема полягає в тому, що проросла цибуля-севок не придатна для посадки, так як він вже віддав всю свою силу пір'ю. Тобто урожай у вигляді великого ріпчастої цибулі вже отримати неможливо. Якщо така неприємність сталася і цибулю-севок проріс, що робити, його можна використовувати для вирощування зелені. Він дасть хороші і солодкі пір'я, які тільки поліпшать смак салатів.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти