Що робити, якщо на ділянці росте мох: поради, які допоможуть дачникам

16 липня 2023, 04:30
1010
Якщо ви не знаєте, чим обробити землю від моху, спробуйте застосувати фізичні та хімічні способи боротьби з бур'яном, який шкодить овочевим культурам.
Мох
Зниження вологості і розпушення ґрунту - от, чим можна знищити мох / instagram.com/mossterpieces

Багато дачників часто задаються питанням, як позбутися мохів на ділянці. Зазвичай мох росте на поверхні ґрунту і поширюється так, що застеляє його килимом. Проблема у тому, що мох утримує вологу в ґрунті, через що до нього не потрапляє кисень. І тоді страждає коренева система інших рослин. Мох може призвести до того, що земля буде непридатною для вирощування культур. В принципі, от, чим небезпечний мох на ділянці. До того ж мох сприяє появі грибкових захворювань, які своїми цілями вибирають сад і город.

Чому на дачі земля покривається мохом

Часта причина, чоиу на дачі з'являється мох, це водорості. Ви легко розберетеся, який вид рослини на вашій ділянці. Ситуація також виникає, якщо немає нормальної вентиляції.

Не намагайтеся гадати, мох на ділянці – це добре чи погано. Безумовно, він негативно впливає на ґрунт.

відео дня

Занадто щільний грунт

При такому явищі відбувається негативний вплив на кореневища рослин. Виходить земля з рівною площею, де з'являються хороші умови для того, щоб розростався мох.

Немає хорошого дренажу

Вологий або глинистий ґрунт призводить до того, що кореневій системі нема чим дихати, тому створюється ідеальне середовище для зростання бур'янів.

Низький рівень закисленості ґрунту

Для стабільного зростання овочевим культурам потрібна або помірне, або слабокисле середовище.

Мало природного освітлення

Грядки повинні знаходитися під сонячними променями, а не в тіні.

Дефіцит органіки у ґрунті

Коли землі не вистачає поживних речовин, мох може утворитися навіть на глинистій землі.

Перегодовування ґрунту

Занадто сильне застосування фосфорних підгодівлі теж "грає на руку" розростанню моху.

Також буває, що в органіці велика кількість суперечок, тому активно починає рости мох.

Грунт на вашій грядці може бути кислий і сухий, а пагони у нього прямостоячі, підстава коричнева, а верхівки – зеленого кольору.

Стебло у моху почне стелитися на ділянках, де мало освітлення.

Мох розростається зеленим покривалом, якщо землі не вистачає поживних речовин.

Можливо, на вашій ділянці застоюється вода. Це стане зрозуміло в разі появи бур'яну в щілинах і поглибленнях землі, там може бути волога.

Як тільки причина появи моху стане зрозуміло, можна переходити до його ліквідації.

Як ліквідувати мох на дачній ділянці

Треба провести розкислення ґрунту

Для початку слід визначити рН рівень вмісту поживних речовин у ґрунті. Якщо такої можливості немає, все одно можна не сумніватися у високому рівні кислотності, оскільки сама наявність моху вже на це вказує. Головне, щоб газонна трава оптимально переносила лужне середовище. На здоровому газоні потрібно провести вапнування ґрунту і підгодівлю органічними добривами – компостом, гноєм. Вапно потрібно вносити двічі за вегетаційний період.

Розпушення ущільненого ґрунту

У моху дуже дрібні коріння, тому розгребти його буде нескладно. Треба попрацювати граблями по поверхні газону, щоб поліпшити аерацію. Знадобляться граблі з частими зубами або ж лезо газонокосарки.

Застосування хімії

Тут стане в нагоді будь-який гліфосатвмісткий гербіцид, сульфат заліза або амонію. Робочий розчин робиться наступним чином: 90 мл сульфату заліза береться на 20 літрів води або 60-150 мілілітрів сульфату міді на 16 літрів води. Розчином можна буде обробити близько 300 квадратних метрів.

Буває, використовують розчин соди, мила або засоби для миття посуду. Для цього в 2 літрах теплої води розчиняють 200 грамів харчової соди і розпилюють розчин по ділянці. Втім, народні засоби від моху можуть бути не настільки ефективними. Сода проти моху, ймовірно, допоможе лише тимчасово.

Зниження вологості ґрунту

Ймовірно, на ділянці є проблема з дренажем, тому вода поступово потрапляє в глинисті ґрунти. Тоді ґрунт треба розпушити і поліпшити його структуру шляхом додавання піску і перегною.

Щоб мох більше не з'являвся, після скошування газону треба відразу прибирати солому. Його товстий шар може заважати потраплянню води в ґрунт і випаровуванню води з поверхні. Поливати надмірно газон теж не треба. Не поливайте ґрунт вночі, на початку осіннього періоду або навесні, коли мох найстійкіший.

Приберіть зайву тінь

Ви зможете забути про мох на ділянці, якщо усунете надмірну тінь. Потрібно прибрати всі зайві кущі, які не дають сонячному світлу потрапляти на грядки.

Внесіть добрива

Для гарної підгодівлі газону потрібно використовувати добрива, в яких багато азоту, калію і заліза.

Замініть газонну культуру

Мох також росте там, де погано росте звичайна зелена трава. Часом ґрунт не підходить для газону. Тоді потрібно міняти рослинність. Здорова трава сама не буде давати рости моху. Там, де був мох, найкраще посіяти суміш насіння газонної трави з райграсом, кострицею і мятликом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти