Що робити якщо потрапив у турбулентність: авіа експерти дали важливі поради

26 жовтня 2023, 16:07
139
Очевидно, що турбулентність може бути страшною і відчуватися як повітряна яма.
Турбулентність може бути дуже страшною
Турбулентність може бути дуже лякаючою / Колаж Главред, фото Pixabay

Що відбувається з літаком у зоні турбулентності? Це питання напевно задає собі кожна людина, яка під час польоту відчуває неприємну тряску на висоті 10 000 метрів.

Очевидно, що турбулентність може бути страшною і відчуватися як повітряна яма. Однак реальність така, що турбулентність не викликає занепокоєння! Це звичайна частина польоту, з якою багато людей стикаються щодня. Навіть коли турбулентність найсильніша, вона рідко буває небезпечною.

Чому літак трясе в хмарах? Чому бувають повітряні ями? Це і є та сама турбулентність. Вона трапляється, коли повітряні потоки змішуються в хаотичному порядку і він виходить з ламінарних потоків, які зазвичай допомагають йому летіти.

відео дня

Що робити, щоб не бояться літати під час турбулентності?

1) Зрозумійте, чому виникає турбулентність

Турбулентність може бути викликана різними причинами. Це може бути повітря в атмосфері, реактивні потоки, що викликають зміну вітру, польоти над горами або високими будівлями, які змінюють потік вітру в небі над головою, або що-небудь ще, що може викликати зміну повітряного потоку.

Незалежно від причини, важливо пам'ятати, що турбулентність викликана зміною повітряного потоку, а не тим, що щось не так з самим літаком. До речі є таке поняття, як турбулентність ясного неба. Це коли літак без видимих причин провалюється вниз на десятки метрів. Така турбулентність є несподіваною і найнеприємнішою з усіх.

2) Знати факти та статистику

Значна частина турбулентності виникає через те, що люди припускають найгірше і думають, що турбулентність призведе до аварії їхнього літака.

Насправді навіть найсильніша турбулентність майже ніколи не призводить до авіакатастрофи. В останній раз турбулентність була визнана основною причиною авіакатастрофи в 1966 році, більше 50 років тому!

З тих пір сучасні інженерні рішення та передові технології дали пілотам краще розуміння того, коли слід очікувати турбулентності, що дозволило їм вибрати альтернативні маршрути, щоб уникнути цього. Більше того, вдосконалена конструкція сучасних літаків дозволила сучасним літакам краще справлятися з турбулентністю та бути менш сприйнятливими до неї.

За даними Федеральної авіаційної адміністрації США (FAA), щороку (2002-2018) у США внаслідок турбулентності відбувається в середньому 33 травми. Якщо врахувати, що понад 959 мільйонів пасажирів щороку літають до та з США, ви добре розумієте, наскільки насправді мала небезпека турбулентності.

3) Ремінь безпеки

Хоча важливо дотримуватися правил і пристібати ремінь безпеки щоразу, коли горить знак "Пристебніть ремені", особливо важливо тримати його пристебнутим у періоди турбулентності, незалежно від того, наскільки легкою чи сильною може здатися турбулентність.

Хоча турбулентність не змусить вас повністю встати з сидіння, ви можете на мить піднятися і перевернутися з боку в бік. Пристібання ременя безпеки зведе до мінімуму наслідки цього і гарантує, що ви не завдасте шкоди собі і оточуючим.

4) Вірте у свого пілота

Пілоти не тільки висококваліфіковані та чудово підготовлені до польоту в умовах турбулентності, але, як згадувалося раніше, сучасні пілоти також чудово розуміють погодні умови на кожному маршруті польоту перед зльотом завдяки сучасним технологіям.

Перед кожним польотом пілоти вивчають прогноз маршруту польоту і, по можливості, змінюють курс, щоб уникнути зон з сильною турбулентністю.

5) Дихальні вправи

Якщо ви відчуваєте турбулентність і відчуваєте, що починаєте панікувати, контроль над диханням — чудовий спосіб заспокоїтися і запобігти подальшим стражданням.

Ліцензований психотерапевт і власниця студії Create Your Life Крістіна Скотт-Хадсон рекомендує особливу дихальну вправу, яка стимулює блукаючий нерв: "ви можете стимулювати блукаючий нерв, роблячи глибокі і довгі вдихи. Дозвольте діафрагмі розширювати живіт під час дихання. Блукаючий нерв є активатором вашої парасимпатичної нервової системи або скорочено ПНС. Ваша ПНС відповідає за вашу безпеку та життя, а також керує всіма тілесними процесами, про які Вам навіть не потрібно думати, такими як контроль серцевого ритму, допомога в перетравленні їжі та хороший нічний сон.

Нехай ваш видих буде в два рази довше вдиху, щоб допомогти вам розслабитися. Вдихніть через ніс і видихніть через рот. Ваші глибокі і довгі вдихи стимулюють блукаючий нерв і змушують ПНС вивільняти ацетилхолін, нейромедіатор, який сприяє відчуттю загального благополуччя і безпеки".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти