Що робити, коли ваша черешня жирує: 7 простих способів отримати щедрий урожай

19 лютого 2023, 15:16
Важливо не забувати, як правильно удобрювати черешню, щоб не допустити ситуації, за якої ваше дерево може почати робити вигонку гілок і листя.
Черешня
Однією з причин, чому черешня не цвіте, може бути неправильне місце посадки дерева / ua.depositphotos.com

Кожен садівник завжди прагне до того, щоб всі його дерева приносили стиглі і смачні плоди. Буває, виникає проблема, коли черешня не плодоносить. У такій ситуації слід розібратися, що не так з умовами вирощування дерева або певними особливостями запилення. До того ж початківці садівники часом не знають, в якому віці плодоносить черешня, і завчасно очікують врожаю. Вона приносить потужні плоди тільки за декілька років, а щоб дерево добре запилювалось, треба посадити поруч ще три сорти черешні, які зазвичай плодоносять в однаковий період.

Скільки років плодоносить черешня

Досвідчені садівники знають, в якому віці починає плодоносити черешня. Плодоношення починається після 4-5 років з моменту самої посадки дерева. Втім, у кожного сорту може бути свій термін, який нерідко залежить від того, наскільки якісною була посадка, і яким був догляд за деревом. Молоді дерева зазвичай дають невеликий урожай.

Коли черешні 10 років, її крона вже сформувалася, і дерево може давати від 10 до 30 кг врожаю. Все залежить від сорту.

відео дня

Грамотний догляд за черешнею забезпечить вам хороший урожай з соковитими і корисними плодами вже за 4-6 років.

Чому не цвіте і не плодоносить черешня

Вважається, що черешня є не дуже вибагливим деревом, яке може приносити плоди протягом багатьох років. Є дерева, які взагалі ростуть по 100 років. Паразити зазвичай атакують черешню менше, ніж ту саму вишню. Особливих складнощів у догляді за черешнею немає, але садівники все ж стикаються з проблемою, коли вона з якихось причин не дає плоди.

Перевірте місце посадки черешні

Однією з причин, чому не цвіте черешня, може бути неправильно вибране місце. Чекати цвітіння потрібно, якщо ви посадили дерево в південній або ж південно-західній ділянці вашого саду. Захистіть дерево від холодного вітру, воно не любить сильних протягів. Біля пристовбурного кола не повинні рости бур'яни, їх слід регулярно видаляти і розпушувати грунт.

Посадіть черешню правильно і не припускайтеся помилок

У разі порушення технології посадки, поглиблення корової шийки в землю, плодоношення загальмується. Потрібно, щоб коренева шийка була на рівні грунту. До того ж на процес плодоношення впливає близькість коренів до грунтових вод. Там не повинно бути заболочених місць і низин. Якщо інших умов немає, радять перед посадкою дерева насипати в яму дренаж.

Дізнайтеся терміни плодоношення сорту черешні

Коли черешня буде плодоносити, залежить від сорту, який може рости в місцевості. Слід заздалегідь дізнатися всію інформацію про сорт і уточнити, на який рік черешня може дати плоди. Можливо, час цвітіння вашого дерева просто ще не настав.

Як доглядати за черешнею, щоб вона плодоносила

Правильно поливайте дерево

Черешня добре приживається на родючій землі з нейтральною кислотністю. Полив повинен бути помірним, з розпушуванням грунту, щоб повітря проникало до коріння.

Влітку радять проводити 3 поливи, особливо якщо в літній сезон було сухо і мало дощів. Використовується 20-30 літрів води. Треба уникати надлишку вологи, щоб не допустити гниття черешні. Коли урожай зібрано, дерево поливають ще 1 раз наприкінці вересня.

Черешні не повинно бути "темно"

Прямі сонячні промені повинні живити черешню з ранку до вечора, або хоча б до 12 години дня. Не можна допускати, щоб черешню закривали від сонця інші високі дерева. Дотримуйтеся відстані в 5 метрів під час висадки дерев.

Забезпечте гарне запилення черешні

Черешня під час цвітіння повинна добре запилюватися. Краще, щоб росли відразу декілька сортів черешні і відбувалося перехресне запилення. Квітки черешні припустимо окропити розчиненим у воді цукром або медом, щоб приманити до них бджіл.

Правильно удобрюйте дерево

Черешня не цвіте, якщо дерево або неправильно, або невчасно підгодовано добривами. Правильно потрібно удобрювати за наступною схемою - восени калійні добрива, 70 г і фосфорні, 200 г; навесні – підгодівля сечовиною, 70 г.

Вкрай не рекомендується занадто старанно підгодовувати дерево азотними добривами, інакше ваша черешня буде робити вигонку гілок і листя. Якщо сказати простіше, жирувати.

Є випадки, коли черешня зацвітає, з'являються зав'язі на гілках, але потім дерево раптом скидає зав'язь. Таке трапляється, якщо грунт малородючий і в ньому дефіцит калію і кальцію. Проблема вирішується комплексними добривами, які потрібно внести в грунт.

Часто садівники використовують зелені добрива, які подобаються черешні – вона відповідає хорошим зацвітанням і плодоношенням. Щоб отримати ці добрива, навколо крони черешні в літню пору року висаджується горох. Восени він скошується і закладається в землю.

Подбайте, щоб черешня не замерзала

Черешня не любить дощі і зимові холоди, така погода негативно позначається на врожайності дерева. Дощі в період цвітіння можуть залишити вас без врожаю. Пилок на квітах в цих умовах стерилізується, а бджоли не роблять свої обльоти за несприятливої погоди.

Завдають шкоди врожаю і заморозки. Якщо у вашій місцевості бувають сильні морози, зробіть вибір на користь сортів черешні, стійких до заморозків.

Доросла черешня, якщо догляд за нею був правильним, нормально переносить зиму і її не потрібно вкривати. Слід лише побілити підставу стовбура і скелетних гілок, у вересні додати 150 г суперфосфату до грунту, а також замульчувати пристовбурні кола торфом. Восени черешню треба рясно полити водою.

Молоді саджанці треба вкривати від морозів. Не обмивайте їх лутрасилом, спанбондом або іншими штучними матеріалами. Краще використовуйте лапник або мішковину. Дерево буде вам тільки віддячить, оскільки зможе дихати і не стане пріти.

Обрізайте дерево, щоб не залишитися без частки врожаю

У деяких випадках виникає проблема занадто густої крони, через що можна втратити частину врожаю. Дереву, щоб цвісти і нести плоди, потрібне сонячне світло, якому заважають загущена крона і листя.

Крона у вигляді хащі формується декілька років. У неї повиннно вільно потрапляти сонячне світло, щоб черешня цвіла і плодоносила. Потім обрізку вже не треба робити, видаляти слід тільки гілки, які засохли і пошкодилися.

У рік посадки дерева зазвичай вкорочують бічні гілки до 40 сантиметрів. Швидке зростання пагонів слід стримувати, і для цього проводиться формуюча обрізка навесні до моменту, коли набухнуть бруньки.

Боріться зі шкідниками та хворобами черешні

Щоб не втратити врожаю черешні, потрібно ще до того моменту, як листя розпустяться, обприскувати дерева 3% бордоською рідиною. Обробка рослини повторюється в період вегетації. Однак застосовується вже 1% розчин.

Для профілактики черешню обприскують розчином сечовини. Його готують з 10 літрів води і 500-600 грамів сечовини. Обробляються і гілки, і грунт в пристовбурному колі, щоб знищити комах на зимівлі.

З грибами і мохом борються обробкою стовбура і крони 5% розчином залізного купоросу до початку процесу сокоруху. Подібну обробку досить проводити раз на декілька років.

Щоб успішно побороти ключових шкідників – пильщиків, кліщів і попелиць – слід проводити обробку такими засобами, як Аскарін, Карбофос, Фитоверм, Новактион. Зазвичай дерева обприскують, коли розкриваються бруньки і проходить відокремлення букетів.

Після того як почалося цвітіння, починається протистояння з летючими шкідниками. Проводиться обробка Карбофосом або Новактіоном. Заключну обробку потрібно провести не пізніше, ніж за 20 днів до визрівання вашого врожаю.

Коли ви усунете всі недоліки, приблизно за 2-3 роки можна отримати смачну черешню. Надалі можна продовжити зусилля, щоб підвищити родючість вашої черешні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти