Що саме підвищує тиск: як не дати "тихому вбивці" принести великої шкоди

11 березня 2023, 14:16
Всі фахівці сходяться на тому, що потрібно дуже і дуже ретельно стежити за стрибками пекло. Главред розібрався, що саме впливає на тиск людини.
Тонометр, лікар
Тонометр, лікар / колаж фото УНІАН

У медичних колах підвищений показник артеріального тиску давно називають не інакше, як "тихий вбивця". Тому як здебільшого вони (якщо людина регулярно не використовує тонометр) практично непомітні, а шкоди організму вони приносять багато. Отже, детально відповімо на питання - "що впливає на тиск людини".

Що може викликати підвищення тиску

Отже, проблеми з високим тиском (кажучи медичною мовою – гіпертонія) трапляються через збої в процесах його регуляції. До них в першу чергу можна віднести і погану роботу нирок, через що в тілі залишається занадто багато натрію. Далі - в організмі поступово накопичується все більше і більше рідини, а нирки поступово перестають реагувати на підвищення тиску при фізичних навантаженнях або стресах.

Крім того, до порушень атмосферного тиску може привести підвищена активність нервової системи. Зміни чутливості АТ можуть бути обумовлені генетично або факторами навколишнього середовища-стреси, хронічна втома або болі. А при серйозному підвищенні активності центральної нервової системи в рази збільшується навантаження на систему серцево-судинну.

Далі ‒ що саме підвищує тиск - тут організму можуть нашкодити порушення кровообігу в тканинах. Або, наприклад, набряки через проблеми з обміном речовин. Пройдемося трохи детальніше по ним:

  • Надлишок насичених жирних кислот в меню, зокрема холестерину;
  • Підвищений вміст солі в їжі, наприклад, соління і напівфабрикатах;
  • Малорухливий спосіб життя і надлишок маси тіла;
  • Куріння та алкоголь;
  • Напруга, стрес, нервові зриви.
Тонометр

Як правильно міряти тиск

Будь-якій людині у віці після 30, кажуть експерти, найкраще більш-менш часто вимірювати тиск. Звичайно, в ідеалі варто скористатися механічним тонометром, але він досить непростий у використанні. Тому-то, в принципі, підійде і автоматичний тонометр. Для правильного виміру потрібно сісти якомога зручніше (а перед цим відпочити від всякого роду побутових справ десь від 10 до 15 хвилин).

Ще з цього приводу потрібно зауважити, що під час власне події, яка викликала стрес, і через дві-чотири години після нього, найімовірніше, тонометр покаже підвищені показники тиску.

Однак, якщо людина не відчуває сильного дискомфорту, а цифри не перевищують 140-150 одиниць систолічного ("верхнього") тиску і 100 одиниць діастолічного ("нижнього") тиску. Ну і, відповідно, такий стан легко можна віднести до варіанту норми під час адаптації до стресу.

У разі, якщо тиск залишається високий шість і більше годин і спостерігаються такі симптоми: головний біль, запаморочення, шум у вухах, порушення зору, нудота, має сенс викликати бригаду швидкої допомоги або звернутися до сімейного лікаря. Також приводом для звернення до медика може служити сам факт того, що тиск постійно високий - протягом декількох діб.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти