Що краще для здоров'я - цикорій або кава: непроста відповідь на часте питання

26 липня 2023, 17:39
3519
Цикорій - не така уже й невинна рослина, якою здається на перший погляд.
Цикорій
Цикорій може мати ряд неприємних побічних ефектів / mpr-shop.ru

Каву з цикорію отримують з обсмаженого меленого кореня рослини цикорію. Вона має кавовий смак, але не містить кофеїну. Чи можна пити цикорій якщо не можна пити каву?

Хоча кава з цикорію може мати деякі побічні ефекти, дослідження також показують, що вона може мати потенційну користь для здоров'я. Тому деякі люди можуть вважати це підходящою альтернативою каві.

Кава з цикорієм набирає популярності як замінник кави без кофеїну через його схожий смаку. Цикорій може бути корисним для здоров'я і може допомогти контролювати рівень цукру в крові та покращити травлення. Хоча дані свідчать про те, що більшість людей добре переносять його, в деяких випадках він може викликати несприятливі побічні ефекти, такі як важкі алергічні реакції.

відео дня

Чи бадьорить цикорій як кава?

І корінь цикорію, і кава містять сполуки, які дослідження пов'язують з потенційною користю для здоров'я. Однак кава також містить кофеїн, якого немає в корені цикорію. Деякі люди можуть захотіти обмежити або виключити кофеїн зі свого раціону, що може зробити каву з цикорієм підходящою альтернативою. Але, звичайно, відсутність кофеїну не додасть бадьорості та енергії.

Кава з цикорієм користь і шкода

Користь цикорію

Корінь цикорію є багатим джерелом харчових волокон, названих інуліном. Велика частина досліджень про користь для здоров'я кореня цикорію зосереджена на цьому волокні. У 4-тижневому клінічному випробуванні за участю 47 здорових дорослих учасників дослідження показало, що потенційна користь для здоров'я від інуліну може включати:

Цукор в крові: тест HbA1c - це вимірювання рівня глюкози в крові людини. Він вимірює кількість цукру в крові, пов'язаного з гемоглобіном, частиною еритроцитів, які переносять кисень. Корінь цикорію покращив рівень HbA1c, пригнічуючи підвищення рівня цукру в крові після їжі.

Холестерин: корінь цикорію збільшує кількість адипонектину, гормону, який допомагає захистити від накопичення жиру в стінках артерій.

Жир тіла: у цьому дослідженні корінь цикорію не мав істотного впливу на масу тіла або жирові відкладення. Однак відсоток жиру в організмі трохи збільшився у групі плацебо.

Функція кишечника: корінь цикорію може допомогти покращити фекальні властивості та перистальтику кишечника у деяких людей. Корінь цикорію може бути корисним для зниження високого рівня цукру в крові та полегшення дефекації.

В огляді 2020 року зазначається, що крім вмісту інуліну, корінь цикорію також містить кальцій, магній та багато рослинних хімічних речовин, таких як фенольні кислоти. Вони мають антиоксидантні властивості і можуть допомогти захистити від серцевих захворювань, діабету та запалень.

Побічні ефекти цикорію

Деякі речовини, присутні в корені цикорію, можуть бути шкідливими. Наприклад, дослідження 2018 року показало, що крім антиоксидантів корінь цикорію може містити деякі токсичні речовини. Однак інші дослідження показують, що більшість людей добре переносять корінь цикорію.

Наприклад, цикорій у деяких людей може викликати алергічні реакції. Людина, яка страждає алергією або екземою, повинна бути обережною при вживанні або контакті з коренем цикорію.

Крім того, є повідомлення про те, що деякі люди відчувають анафілаксію після прийому інуліну, що входить до складу кореня цикорію. Анафілаксія є небезпечною для життя алергічною реакцією, яка може призвести до:

  • кропивниці
  • набряку горла
  • утрудненого дихання
  • стиснення в грудях
  • непритомності

Також наголошується, що необхідні додаткові дослідження для вивчення безпеки кореня цикорію у вагітних.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти