Що краще пити - зелений чай або каву: корисні властивості і незвичайні рецепти

14 липня 2023, 05:30оновлено 14 липня 2023, 09:00
Багато хто задається питанням, чому в зеленому чаї більше кофеїну, ніж в каві і помиляється, тому що кофеїну більше таки в самій каві, а не у чаї.
Чай, кава
В якому зеленому чаї найбільше кофеїну - відповісти непросто, все залежить від ферментації і обробки чайного листа / Колаж: Главред, фото: instagram.com/lago.milk, ua.depositphotos.com

Зелений чай і кава – одні з найпопулярніших напоїв серед багатьох людей. Дискусії про те, що більше бадьорить – зелений чай або кава, йдуть давно. Чай може бадьорити сильніше, ніж кава, але багато хто більше звертає увагу на свою прихильність до одного з двох напоїв і на підставі свого ставлення вже робить висновки. Обирайте напій, який вам більше до смаку, а ми розповімо вам докладніше про їхні властивості.

Чи можна пити каву і зелений чай

Зелений чай і кава містять в собі як кофеїн, так і антиоксидантні речовини. Тим, у кого безсоння, занепокоєння і панічні розлади, краще пити саме зелений чай, а не каву. У чаї міститься L-теанін - амінокислота, яка дозволяє організму бути розслаблено бадьорим.

Зелений чай, як і кава, впливають на зниження ваги. Оскільки вони джерела тих же антиоксидантів, то захищають від окисного стресу, який прискорює старіння.

відео дня

Антиоксиданти CGA в каві і EGCG в зеленому чаї, разом з кофеїном, допомагають напоям сприяти жироспалюванню і схудненню в цілому.

Втім, у зеленого чаю і кави є і певні недоліки. Наприклад, різні ароматизовані соки і підсолоджувачі можуть підвищити калорійність напою, що здатне призвести навіть до збільшення ваги.

Зелений чай або кава - де більше кофеїну

Чайний лист містить 3,5% кофеїну, а кавові боби – трохи більше 2%. Це в сухому вигляді, а в завареному пропорції вже зворотні. Втім, ефект бадьорості відрізняється - кава бадьорить швидко і недовговічно, а зелений чай дає більше розслабляючий і заспокійливий ефект.

Вважається, що в чашці кави до 160 мг кофеїну, а в зеленому чаї – не більше 45 мг. Втім, дискусії про вміст кофеїну в напоях все ще йдуть: люди не обмежуються однією чашкою кави або зеленого чаю, тому все може залежати і від кількості мілілітрів випитого напою.

До речі, в зеленому чаї більше кофеїну, ніж в чорному. Однак вміст кофеїну в чаї все ж залежить від ферментації і обробки чайного листа.

Який напій краще вибрати вранці - вирішувати вам, можна за настроєм їх чергувати і в різні дні приймати або каву, або зелений чай.

Що буде якщо, змішати зелений чай з кавою

Можна дивуватися, проте чай і каву таки змішують. Напій п'ють у Гонконзі, Сінгапурі, Малайзії, і Ефіопії. Європейці, в основному, називають його брудною кавою або брудним чаєм.

Китайці вважають, що чай і каву можна змішувати для того, щоб отримати бадьорість. Кава діє швидко, але не дуже довго, а чай повільно розганяється, але дає енергію на декілька годин.

В принципі, кавачай - напій для особливих гурманів. І є навіть рецепти, як його приготувати.

Як приготовати Гоголь-моголь лате

Щоб приготувати такий чай з кавою, потрібно взяти 200 мл чаю, еспресо, збитий яєчний жовток з цукром і мускатний горіх.

Жовток з цукром збивається міксером дол щільної піни. Чай заварюється з різними спеціями - корицею, гвоздикою і кардамоном. Далі додається порція еспресо і викладається поверх яєчна піна, яка потім посипається мускатним горіхом. Цілком можна додати чайну ложку рому або бренді.

Як зробити кавачай з лимоном

Добре бадьорить в разі застуди. Для приготування знадобляться чашка чаю, еспресо, столова ложка меду і лимон. Заварюється чай, додається еспресо, після чого напій охолоджується до теплого стану. Після цього в нього кладуть і розмішують мед. Також додається лимон або лимонний сік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти