Що змінюється з 1 грудня в Україні: підвищення пенсій, зарплат і "Вовина тисяча"

30 листопада 2021, 23:34
Зміна правил прописки та реєстрації та розширення списку професій, які підлягають обов'язковій вакцинації.
Підвищення пенсії в Україні в грудні 2021
Підвищення пенсії в Україні в грудні 2021 / ua.depositphotos.com

Останній місяць року грудень принесе українцям кілька нововведень і практично всі вони охоплюють соціальну тематику. Які виплати і підвищаться і коли очікувати "бонусу" за вакцинацію, розбирався Главред.

Скільки вихідних і свят чекає українців в першому місяці зими, читайте в нашому матеріалі: Вихідні в грудні 2021 в Україні: скільки будемо відпочивати.

Коли Новий рік 2022 і скільки додаткових вихідних днів нам принесуть зимові свята, читайте в матеріалі: Вихідні на Новий рік 2022: як і скільки відпочиватимуть в Україні.

відео дня

Що змінюється з 1 грудня в Україні

Українців чекає збільшення прожиткового мінімуму на 100 гривень. Так, вже з 1 грудня 2021 його розмір складе 2393 гривні. До прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 виплат, які теж зростуть. Для осіб, які втратили працездатність розмір прожиткового мінімуму складе 1934 гривень.

Підвищення пенсії в Україні

З першого числа розмір мінімальних пенсійних виплат складе 1934 гривень. Разом з основною пенсією підвищується і розмір надбавок за додатковий стаж та інші доплати. Для непрацюючих пенсіонерів старше 65 років мінімальний розмір виплат складе 2600 гривень, для учасників бойових дій – 4061 грн. Максимальна пенсія підвищиться на 800 гривень і складе 19 340.

Підвищення розміру мінімальної зарплати

Вже з першого числа розмір мінімальної зарплати збільшиться на 500 гривень і становитиме 6500. Востаннє мінімалка підвищувалася в січні - тоді розмір виплат був 6 тис. грн. Зростання заробітної плати автоматично збільшує розмір податків.

Збільшення виплат по безробіттю

Ці виплати пов'язані з прожитковим мінімумом і з першого грудня сума допомоги за чотири місяці складе 9924 грн. Однак мінімальний розмір допомоги не "виросте". На даний момент він становить 650 грн - при нарахуванні менше 6 місяців страхового стажу та 1800 грн. якщо стаж більше півроку.

Підвищується розмір аліментів

До прожиткового мінімуму прив'язані і аліменти. Так, з 1 грудня мінімальний розмір аліментів на дитину до 6 років складе 1050 грн, на дитину після 6 років – 1309 грн. Максимальний розмір аліментів становить десять прожиткових мінімумів для дитини, відповідно до віку.

Виплата тисячі гривень за вакцинацію

За цими виплатами в народі закріпилася назва "Вовина тисяча". Гроші можуть отримати тільки українці, які пройшли повний курс вакцинації (2 дози). Ці гроші будуть віртуальними і оформити їх можна через додаток "Дія". Витратити тисячу у вигляді сертифікатів і ваучерів можна буде на залізничні та авіаквитки, квитки в кінотеатр, музеї або виставки, відвідування басейнів і фітнес-клубів.

Електронна прописка

Це нововведення дозволить вказати або змінити місце реєстрації, не виходячи з дому за кілька хвилин. Для того, щоб оформити реєстрацію необхідно заповнити заяву в додатку, підписати його за допомогою електронного ключа і отримати дозвіл власника житла.

Також вводиться нове поняття "декларування місця проживання". Можна буде повідомити про фактичну зміну місця проживання, заповнивши декларацію в додатку "Дія". Після цього не потрібно буде відзначатися у військкоматі при переїзді. У паспорт старого зразка більше не будуть ставити відмітку про місце реєстрації, вся ця інформація буде зберігатися в електронному вигляді.

Також у грудні розширюється список професій, які підлягають обов'язковій вакцинації. З 9 грудня це будуть:

  • працівники установ, які надають соціальні послуги, соціального захисту дітей та закладів реабілітації;
  • організації, підприємства та установи, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установи, підприємства та організації в списку об'єктів державної власності мають стратегічне значення для безпеки та економіки країни.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти