Що змінюється з 1 січня в Україні: підвищення мінімалки та пенсії, касові апарати для ФОП

31 грудня 2021, 13:00оновлено 3 лютого 2022, 18:59
Збільшення розміру податку на нерухомість, єдиного соціального внеску та єдиного податку.
Що змінюється з 1 січня в Україні
Що змінюється з 1 січня в Україні / depositphotos.com/

Початок нового року принесе українцям кілька серйозних змін. З 1 січня варто очікувати підвищення прожиткового мінімуму, який спричинить збільшення соціальних виплат. Детальніше, в матеріалі Главреда.

Про те, скільки вихідних і свят чекає українців в середині зими, читайте в матеріалі: Вихідні в січні 2022 в Україні: скільки додаткових днів відпочинку принесуть новорічні свята.

Що змінюється з 1 січня в Україні

Українців чекає підвищення розміру прожиткового мінімуму до 2393 гривень. Збільшення розміру прожиткового мінімуму "запустить" зростання і інших соціальних виплат - пенсій, зарплат і допомог.

відео дня

Мінімальна зарплата в Україні 2022

У Державному бюджеті на 2022 рік закладено підвищення мінімальної заробітної плати до 6,5 тисяч гривень. Збільшення мінімалки автоматично підвищує розмір єдиного соціального внеску та єдиного податку.

Також мінімальна зарплата спричинить за собою зростання податку на нерухомість. Так, квадратний метр понад встановлену норму обійдеться в 97,50 гривень. Податком обкладається нерухомість більше 60 кв. м для квартири і 120 кв.м для будинку.

Підвищення пенсій у січні 2022

У січні в Україні відбудеться перерахунок пенсійних виплат для ліквідаторів і постраждалих при аварії на Чорнобильській АЕС. Підвищення пенсій торкнеться понад 40 тис. осіб.

Так для людей з першою групою інвалідності розмір мінімальної пенсії складе 6 тисяч грн, з другої – 4,8 тисяч грн, з третьої – 3,7 тисяч грн.

Також відбудеться збільшення пенсійних виплат для жінок до 1962 року народження. Розмір підвищення складе 9%.

читайте такожЦіни рекордно злетіли: в Україні різко подорожчали огірки і помідори

Зміни для ФОП

З 1 січня 2022 року всі ФОП 2-4 групи повинні встановити касові апарати в незалежності від роду діяльності та рівня доходу. У разі невстановлення - порушникам загрожує штраф у розмірі 100% від проданої продукції. Вдруге сума штрафу становитиме 150% від загальної виручки. Зазначається, що під час карантину податкова зобов'язалася робити послаблення підприємцям без касових апаратів.

Крім того для ФОП підвищується розмір єдиного податку та єдиного соціального внеску.

  • Для ФОП 1 групи ЄСВ становитиме 1430 грн, а єдиний податок – 248,1 грн або 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2022 року.
  • Для ФОП 2 групи – ЄСВ - 1430 грн, єдиний податок – 1300 грн. - 20% від мінімальної зарплати на 1 січня 2022 року.
  • Для ФОП 3 групи – ЄСВ – 1430 грн, єдиний податок 5% доходу або 3% доходу і ПДВ.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти