Що можна їсти на ніч, щоб добре спати і не спровокувати безсоння

30 жовтня 2022, 05:30
4876
Їсти на вечерю для гарного сну можна рибу, морепродукти, мед, молочні та продукти і пити ромашковий чай, який заспокоює нервову систему.
Безсоння і шкідлива їжа
Заважає здоровому сну вживання шоколаду, алкоголю і стейка / ua.depositphotos.com

Безсоння - проблема, з якою стикався кожен. Порушення сну не обов'язково пов'язане з будь-якою хворобою, проблема може виникнути і у здорової людини. Причому часто до проявів безсоння відносять довгий період засипання, раніше пробудження вранці і поверхневий сон.

Хороший сон допомагає організму відновити сили енергії. Виспавшись за ніч можна відчути помітний приплив сил. І навпаки - людина, яка не спала ніч, відчуватиме певну слабкість, що може позначитися на її працездатності.

Не можна забувати, що на сон людини впливає не тільки спосіб життя, а й їжа. Існує низка продуктів, які на ніч краще не вживати в їжу. Але є і їжа, що сприяє грамотній організації вашого сну.

відео дня

Скільки потрібно спати людині

Людині, в середньому, потрібно 7-8 годин, щоб виспатися. Здоровий сон - це коли ви спите в нічні години. Лягати треба в період від 22:00 до 23:00. Засипати - протягом 3-5 хвилин. Зазвичай доросла людина, якщо її організм працює нормально, не повинна прокидатися протягом сну.

Дотримуватися рекомендацій і засипати вчасно виходить далеко не завжди. Багато людей лягають спати і намагаються заснути, але не виходить. Стан може виникати через емоційну перевтому, стреси, збій ритму сну і неспання через подорожі і зміни часових поясів. В результаті людина не висипається - втрачається концентрація, падає продуктивність, виникає ризик прийняття неправильних рішень.

Хронічне безсоння і зовсім впливає на весь організм. У людини можуть виникнути дратівливість, нервозність, головні болі, погіршення пам'яті і зниження імунітету. У таких випадках краще звернутися до лікаря.

Продукти, що заважають сну

Часто у людини можуть виникнути тимчасові проблеми зі сном, які бувають, в тому числі, через неправильне раціону харчування, або ж вживання в їжу продуктів, які не сприяють хорошому сну. Щоб добре спати, їх краще виключити зі свого раціону.

Кокосова олія

Краще, якщо ви заміните кокосову на оливкову олію, в якій є корисні жири. Вважається, що це в цілому якісний продукт. А ось кокосова олія може негативно позначитися на вашому режимі сну.

Чай

У чорному і зеленому чаї є кофеїн і теобромін. Через теобромін підвищується частота серцевих скорочень. Лікарі радять пити трав'яні чаї, в яких немає тих же кофеїну і теоброміну, щоб уникнути обох стимуляторів.

Томатні соуси

У них міститься тирамін – амінокислота, яка може призвести і до вироблення норадреналіну, який стимулює мозкову активність. Щоб поберегти свій сон, краще вжити в їжу якийсь інший соус.

Шоколад

У шоколаді є той же теобромін, який міститься в чаї. У білому, до речі, його немає.

Алкоголь

Алкогольні напої можуть розслабляти, але навряд чи забезпечать здоровий і повноцінний сон.

Стейк

Їжа, в якій є велика кількість насичених жирів, погано впливає на нічний сон. У тих же стейках вистачає жирів, і перетравлюється таке м'ясо довго і важко.

Вода

Можна пити склянку води перед сном. Але декілька склянок зашкодять глибокому сну - можна зіткнутися з нічними походами до туалету.

Морозиво

Цукор і насичені жири на ніч краще не їсти. Морозиво можна замінити бананом, наприклад, з іншими фруктами або горіховим маслом.

Що можна їсти на ніч, щоб добре спати

Продукти з амінокислотою триптофан

Амінокислота триптофан позитивно впливає на рівень гормону задоволення в організмі, що позначається на настрої, апетиті і сні людини.

Якість сну має покращитися, якщо людина вживає перед сном продукти, які багаті триптофаном:

  • Бобові
  • Насіння гарбуза
  • Волоський горіх
  • Соєві боби

Найбільше триптофану в оленині, білому м'ясі курки, індички. Вечеря з такими видами м'яса заспокоїть вашу нервову систему. Вонавийде не тільки ситною, але і низькокалорійною.

Щоб позбутися від безсоння, краще пити ромашковий чай, їсти морепродукти, молочні продукти і мед.

Ромашковий чай

Дуже часто радять ромашковий чай тим, хто страждає від безсоння. Одна чашка може підняти рівень гліцину, який діє як заспокійливе на нерви і знімає напругу в м'язах.

Морепродукти

Для хорошого сну можна їсти рибу, особливо – тунець і лосось, які багаті вітаміном В6, вони беруть активну участь у виробленні мелатоніну і серотоніну.

Джерелом триптофану для вас стануть креветки і лобстери. Якраз привід порадіти морським делікатесам, ще й на ніч.

Мед

Продукт містить натуральний цукор, що підвищує рівень інсуліну, і дозволяє амінокислоті триптофан швидше налагодити взаємодію з мозком. Ложка меду і ромашковий чай мають оптимальний заспокійливий ефект.

Молочні продукти

У молочних продуктах є кальцій, які допомагає не тільки засвоїти триптофан, але і виробити мелатонін. Кальцій допомагає нормалізації м'язової активності, а також позбавляє від нічних судом.

Стакан теплого молока на ніч - гарантія міцного сну. Можна не тільки заспокоїтися, але і отримати потужний релакс. Особливо якщо тепле молоко з печивом. Організм за такого поєднання викидає до організму казоморфін і глюкоморфін – речовини, які допомагають заспокоюватися. Однак зловживати таким способом не можна, щоб не спровокувати появу харчової залежності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти