Що можна і що заборонено садити поруч з яблунею: найкращі та найгірші сусіди

1 листопада 2022, 14:51
Яблуня - універсальне дерево, яке не лише порадує вас багатим урожаєм, але ще і допоможе виростити багато інших культур. Але є у неї й найлютіший ворог.
Що можна посадити поруч з яблунею
Що можна посадити поруч з яблунею / Фото pixabay.com

Не кожна садова ділянка настільки велика, що всі дерева, чагарники та інші рослини можна розсадити таким чином, щоб вони один одному не заважали. Найчастіше їх доводиться висаджувати по сусідству. При цьому важливо правильно їх розселити, щоби вони не заважали рости і родити один одному. Справа в тому, що деякі рослини вкидають у ґрунт речовини, які для іншого є несприятливими. Дерева ж можуть заважати корінням або затінювати своєю кроною інші саджанці. Те ж саме стосується і одного з найпопулярніших дерев в саду - яблуні. Не кожному сусідству вона буде радіти.

Що не рекомендується висаджувати близько до будинку, читайте в матеріалі: Несуть швидку смерть, хвороби і самотність: які дерева не можна садити біля будинку.

Що не можна садити поруч з яблунею

Найбільший ворог яблуні - волоський горіх. Його можна посадити лише на протилежному боці ділянки. У його листі міститься юглон. Він є природним гербіцидом і, накопичуючись у ґрунті, знищує будь-яку рослинність.

відео дня

Картопля також не найкращий сусід яблуні, вона здатна знизити урожай і погіршити смак плодів.

Які дерева не можна садити поруч з яблунею:

  • вишню;
  • персик;
  • горобину;
  • тополю;
  • черешню.

Що можна посадити поруч з яблунею

Краща подружка яблуні - малина. Це культури-компаньйони, благотворно впливають одна на одну. Коріння малини розпушує землю, насичує її киснем і збагачує азотом, а листя при близькому розташуванні захищає дерево від парші. Яблуня, в свою чергу, вбереже малину від сірої гнилі.

Є важливий нюанс: сусідство яблуні та малини буде взаємовигідним лише поки дерево молоде. Коли крона яблуні розростається, малині стає під нею некомфортно.

Хороший сусід для яблуні - клен ясенелистий. Це дерево виділяє фітонциди, які вберігають яблуню від плодожерки. Крону клена щорічно слід обрізати, залишаючи максимум 1 м у висоту.

Які овочі можна посадити під яблунею

Часник. Якщо восени посадити під яблунею зимовий часник, він вбереже дерево від атак гризунів в холодну пору року. Влітку яблуня дасть півтінь, яка забезпечить вам лише великі головки часнику.

Квасоля і горох. Досить встановити шпалеру, закріпивши її до нижніх гілок дерева, і бобові стануть відмінно розвиватися, ніяк не заважаючи яблуні.

Шпинат, салат і щавель. Таке сусідство забезпечить вам велику і соковиту зелень.

Огірок. Городники стверджують, що завдяки яблуні та її захисту, огірки істотно менше хворіють, особливо борошнистою росою.

Огірки потрібно садити не ближче ніж один метр до стовбура дерева. Не варто пускати огірки плентатися по землі, адже краще їх підв'язати до нижніх пагонів дерева.

Помідор. Таке сусідство яблуня сприйме позитивно, оскільки бадилля томатів – це відмінний спосіб боротьби з плодожеркою.

Кабачки або гарбуз. Ці культури будуть успішно рости біля яблуні, якщо крона не дуже густа і рослини мають достатньо освітлення. Перед посадкою ґрунт необхідно якісно удобрити органікою.

Полуниця і садова суниця. Щоб ваші ягідні чагарники не страждали від можливих шкідників яблуні, слід посадити кілька головок часнику.

Раніше Главред писав, що посадити в тіні під парканом, біля будівель і під плодовими деревами.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти