Що можна зробити зі шкіркою від лимона: навіщо морозити і сушити лимонні шкурки

27 квітня 2023, 22:53
Для чого потрібні шкірки лимона? Відповідь на це питання проста. Лимонна шкірка не тільки надає особливого смаку стравам, а й стоїть на сторожі вашого здоров'я.
Лимон
Лимон / Фото pixabay.com

Лимон - поширений цитрусовий фрукт, поряд з грейпфрутами, лаймами та апельсинами. У той час як м'якоть і сік використовуються найбільше, шкірка, як правило, викидається.

Проте, дослідження показали, що питання про те, куди подіти лимонні кірки, надзвичайно актуальне. Шкірка лимона багата біологічно активними сполуками, які можуть принести численні переваги для здоров'я.

Як можна використовувати шкірку від лимона?

Ви можете збільшити споживання лимонної шкірки різними способами.

відео дня

1. Додати лимонну цедру для випічки, салатів або йогурту

2. Заморозити шкірку лимона і посипати нею супи, напої, заправки і маринади.

Сушена цедра лимона: застосування

3. Дегідрувати шкірку, нарізавши її на смужки і випікаючи при температурі 93°C. її можна додавати в чай.

4. Подрібнити збезводнені шкірки і змішувати їх з сіллю і перцем, створюючи домашню приправу.

5. Додавати свіжу цедру в гарячий чай або улюблений коктейль. Ви також можете придбати цю шкірку у вигляді порошку або цукатів.

Що міститься в лимонній шкірці

Незважаючи на те, що лимонні кірки їдять в невеликих кількостях, вони дуже поживні. За інформацією Healthline, одна столова ложка (6 грамів) містить:

  • Вуглеводи: 1 грам
  • Клітковина: 1 грам
  • Білок: 0 грам
  • Жир: 0 грам
  • Вітамін C: 9% добової норми (DV)

Цедра лимона містить велику кількість клітковини і вітаміну C, забезпечуючи 9% добової норми всього в 1 столовій ложці (6 грамів).

Крім того, вона може похвалитися невеликою кількістю кальцію, калію і магнію.

D-лімонен, сполука, яка надає лимону характерний аромат, також міститься в шкірці і може відповідати за багато корисних властивостей цього фрукта.

Яка користь від шкірки лимона

  • Цедра лимона може мати кілька протимікробних та протигрибкових властивостей. Так, в одному дослідженні лимонна шкірка значно зменшила зростання стійких до антибіотиків бактерій. Інше дослідження показало, що екстракт шкірки лимона бореться з лікарсько-стійким грибком, який викликає шкірні інфекції.
  • Екстракт лимонної цедри може зміцнити вашу імунну систему завдяки вмісту флавоноїдів і вітаміну С. 15-денне дослідження, в якому рибі давали зневоднену лимонну цедру, показало поліпшення імунної відповіді. Більш того, огляд 82 досліджень показав, що 1-2 грами вітаміну C на день знижують тяжкість і тривалість застуди на 8% у дорослих і на 14% у дітей.
  • Високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину та ожиріння є факторами ризику серцево-судинних захворювань. Дослідження показують, що такі сполуки, як флавоноїди, вітамін C та пектин — основна клітковина лимонної цедри — можуть зменшити ризик.
  • Огляд 14 досліджень за участю 344 488 осіб показав, що збільшення споживання флавоноїдів в середньому на 10 мг в день знижує ризик серцевих захворювань на 5%. Крім того, у дослідженні на ожирілих мишах D-лімонен знижував рівень цукру в крові, тригліцеридів та холестерину ЛПНЩ (поганий), одночасно підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ. Чотиритижневе дослідження у 60 дітей із зайвою вагою показало, що додавання лимонного порошку (що містить цедру) призводить до зниження артеріального тиску та холестерину ЛПНЩ (поганого).

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти