Що на виделці у монарха: дивні кулінарні заборони британської королівської сім'ї

28 лютого 2023, 10:46
Чому королева Єлизавета II ніколи не їла гамбургери, а Чарльза III підтримує кожна качка Великобританії.
Британська королівська сім'я, сніданок
Що не можна їсти королівській родині / instagram.com/clarencehouse, unsplash.com

Монархи правлять усім, а монархами - королівський протокол. Британська королівська сім'я - найпопулярніша в світі, за їх життям стежать, як за реаліті-шоу.

І як в будь-якому шоу, монархи мають свої правила, яких повинні дотримуватися неухильно. Для простих людей вони можуть здатися дивними або навіть дивакуватими. Наприклад, є цілий ряд продуктів, які не можна їсти в британській королівській родині.

Що не можна їсти королівській родині, чому томати опинилися в опалі, і яким був улюблений фастфуд покійної Єлизавети II, розповість Главред.

відео дня

1. Бездоганними на публічних заходах або під час приватних зустрічей з високопоставленими особами повинні бути не тільки зовнішній вигляд і манери представників британської королівської сім'ї. Під суворим контролем також знаходиться їх дихання. Британські монархи уникають страв, в складі яких є цибуля і часник, на офіційних прийомах і в повсякденному житті – ніхто не знає, коли і за яких обставин доведеться виконувати свій королівський обов'язок. Це правило королівського протоколу Великобританії підтверджувала і майбутня королева Камілла під час зйомок MasterChef Australia, і колишній королівський кухар Даррен Макгрейді.

Часник, цибуля
Що заборонено їсти членам британської королівської сім'ї / unsplash.com

2. Для членів БКС також існує табу на делікатеси. Зокрема мова йде про молюсків і морських гадів. Морепродукти таять в собі високу ймовірність харчового отруєння через неправильне приготування або відсутність термічної обробки, порушеня зберігання або мікроорганізми, які в них живуть. Особливо пильно за реалізацією заборони стежать під час королівських турів і світських прийомів. Також монархам не слід вживати національну їжу інших країн з незвичайними продуктами або підбором спецій, які не характерні для їх звичайного раціону. Знову ж таки, через страх перед розладом або шлунковою інфекцією.

3. Королева Єлизавета була противницею вуглеводів, тому ні в Букінгемському палаці, ні в будь-яких інших місцях, де вона приймала їжу, до столу не подавалися страви з рисом, картоплею або пастою. Правда, це правило часом порушувала навіть покійна монархиня – коли вона зупинялася в замку Балморал, то нерідко замовляла їжу на винос. Її улюбленою стравою були традиційні фіш-енд-чіпс. Могла Єлизавета замовити і бургер, але без булочки – в стандартному вигляді бутерброд неможливо їсти ножем і виделкою, а брати їжу руками їй не дозволяло виховання.

Макарони, паста, вуглеводи
Продукти, які не їдять при дворі / unsplash.com

4. Ще одне правило, яке ввела Єлизавета II – ніякого томатного соусу. І справа не в тому, що монархиня вважала його загрозливим для здоров'я або смердючим. Просто їжу, заправлену соусом з томатів, з'їсти, не забруднившись, дуже складно. Навіщо ставити себе в незручне становище заради спагетті з маринарою? Краще уникати підступних томатів, принаймні на офіційних прийомах. Про цю харчову звичку британських монархів стало відомо ще в 2000 році – тоді покійна королева з чоловіком збиралися в тур по Італії, важливу частину національної кухні якої якраз складають три продукти, що були для королеви під забороною – томати, часник і паста.

5. Королівській родині не можна їсти фуа-гра - французький делікатес з гусячої або качиної печінки. Цю поправку в королівський кулінарний протокол вніс Чарльз III ще в 2008 році з етичних міркувань – виробництво цього продукту вважається занадто жорстоким по відношенню до тварин. Птахів тримають для фуа-гра в умовах практично повного обмеження їх пересування, і насильно годують до тих пір, поки їх печінка не збільшується вдесятеро. Чарльз виступає противником цього продукту, і ретельно стежить за тим, щоб французьким ласощами не балувався ніхто з БКС.

Каченя
Що їдять члени королівської сім'ї / unsplash.com

І останній цікавий факт: королева Єлизавета II любила ритуали і традиції навіть в тому, що стосується їжі. Протягом останніх років свого життя вона починала ранок зі сніданку, неодмінним елементом якого було варене куряче яйце. При цьому до її столу подавали яйця виключно коричневого кольору – вони здавалися монархині смачніше білих. А ось чого ніколи не було на її столі, так це несезонних овочів і фруктів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти