Що потрібно, щоб абрикос плодоносив: поради, які повинен знати кожен садівник

31 березня 2023, 15:08оновлено 6 квітня 2023, 17:18
Правильні поливи, азотні, фосфатні і калійні добрива – от, що любить абрикос, при правильному догляді він дасть вам хороший і плідний урожай.
Що потрібно, щоб абрикос плодоносив: поради, які повинен знати кожен садівник
Якщо ви не знаєте, на який рік плодоносить абрикос, правильно доглядайте за деревом і вже за 3 роки отримаєте урожай / unsplash.com

Навесні плодові дерева вступають у вегетаційний період, а садівники мчать проводити роботи, щоб за декілька місяців зібрати урожай. Багато хто саджає абрикос і чекає, що він принесе багаті плоди. Однак буває, що навіть здорове дерево рік за роком не плодоносить. Садівники задаються питанням, чому не цвіте і не плодоносить абрикос, і намагаються вирішити проблему. Ми радимо звернути увагу на низку рекомендацій, які повинні допомогти вашому абрикосу давати стиглі і смачні плоди.

Чим підгодувати абрикос, щоб він плодоносив

Часом виникає проблема, коли з абрикоса опадає зав'язь. Найчастіше це відбувається через те, що дереву не вистачає вологи або ж поживних речовин. І тоді дерево намагається вижити, воно позбавляється від майбутнього врожаю, оскільки не може його прогодувати.

Саме тому під час вегетації абрикос потребує регулярного поливу. Дерево не повинно відчувати нестачі у воді і добривах. Причому все потрібно робити правильно і лише в певні періоди.

відео дня

Перший полив і одночасно підгодівлю треба проводити ранньою весною, до моменту початку цвітіння дерева. У цей період земля ще добре просякнута вологою. Але якщо взимку практично не було снігу, а навесні мало дощів, слід повністю промочити водою земляну кому абрикоса. Потрібно, щоб перша підгодівля була азотною. Можна використовувати сечовину, гнойову рідину або коров'як.

За 2-3 тижні після закінчення цвітіння потрібно проводити наступний полив і підгодівлю. Не забувайте, що категорично не можна поливати плодові дерева до моменту, коли вони почали цвісти, інакше ніякої зав'язі не буде. Треба промочити грунт вглиб на 1,5-2 метри, тому що на таку глибину розвиваються коріння абрикоса. Вкрай бажано, щоб друга підгодівля теж була азотною.

Приблизно за 1 місяць проводять третій полив з підгодівлею. Плоди на той час стануть вже досить великими і почнуть дозрівати. І тут вже вносяться всі три елементи – фосфорні, калійні і азотні добрива. Рекомендують наступний комплекс: сечовина, суперфосфат, а також сірчанокислий калій.

Після збору врожаю, в другій половині літа, потрібно ще раз полити і підгодувати абрикос. На ньому закладаються квіткові бруньки майбутнього року, тому в цей період дерево особливо потребує підгодівлі і вологи. Азотні добрива використовувати вже не можна, знадобиться застосувати калійні і фосфорні підгодівлі.

Якщо рік вийшов занадто посушливим, вам доведеться поливати абрикос все літо і восени. А до влагозарядного поливу слід перейти вже ближче до зими.

Абрикос цвіте, але не плодоносить

Абрикос може цвісти, але не давати плодів з декількох причин. Наприклад, у дерева підопріла коренева система, його погано підгодовували, полив був нерівномірний, не було формуючої обрізки або оптимального утеплення в зимовий період.

Якщо з поливом і добривами ми вже розібралися, то потрібно звернути увагу і на обрізку крони. Формуюча обрізка крони покращує освітлення дерева і береже його гілки. Обрізка дуже важлива і впливає на обсяги врожаю.

Потрібно не забувати утеплювати абрикос на зиму. Щоб це зробити, треба у пристовбурних кіл розкласти сухі гілки. Хмиз допоможе дереву захиститися і від гризунів.

Цвітіння без плодоношення може бути і через ранню відлигу або періодичні заморозки навесні. Хороший захист абрикоса і його адаптація у відкритому грунті до погодних змін допоможе дереву і цвісти, і плодоносити.

В якому віці починає плодоносити абрикос

Вже на 4-5 рік абрикос, який виростили з саджанця, здатний дати перший повноцінний урожай. Однак дерево може почати плодоносити і за 3 роки після посадки. Це залежить від сортових якостей самої рослини.

Терміни першого плодоношення залежать від віку саджанця і специфіки догляду за деревом. Від того, наскільки грамотним буде догляд, залежить, чи буде абрикос давати плоди. Важливо дотримуватися агротехніки, щоб потім насолоджуватися плідним урожаєм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти