Що треба купити при ядерному вибуху і як підготуватися до можливої загрози

1 липня 2023, 11:06
2537
За який час можна виходити після ядерного вибуху на вулицю, сповістять органи місцевого самоврядування або центральна влада, які оголосять алгоритм дій.
ЗАЕС, ядерна загроза
Чекати на оповіщення влади і зібрати тривожну валізку - от, що робити в разі ядерного вибуху / Колаж: Главред, фото: Енергоатом, ua.depositphotos.com

Агресорка Росія постійно погрожує Україні та цивілізованому світу ядерним ударом. Влада попередила українців про те, що Москва може піти на теракт на Запорізькій атомній електростанції з викидом радіації. Ми не будемо обговорювати, наскільки реальний сценарій ядерної катастрофи, проте розповімо вам, що має бути в тривожній валізці на випадок ядерної війни.

Що робити при ядерному вибуху

Якщо стався ядерний вибух, у вас повинен бути зібраний ядерний чемоданчик. Слід знати - в разі ядерного удару без електрики можуть залишитися міста і райони. Тому запасайтеся пауербанками і батарейками.

У вашій тривожній валізці також повинні бути ліхтарики, рації (в обов'язковому порядку з коротким і середнім хвильовим діапазоном), а також лічильник Гейгера (детектор радіації).

відео дня

Всі пристрої повинні працювати на батарейках, які в разі чого потрібно було б поміняти.

Знадобляться механічний компас і карти місцевості.

Придбайте туристичний свисток - якщо раптом ви заблукаєте або потрапите в пастку, щоб ви змогли покликати на допомогу.

Щоб вночі у вас були світло і вогонь, купіть сірники в водонепроникній коробочці або туристичні сірники, які палають навіть у воді.

Які ліки потрібні на випадок ядерної війни

Міністерство охорони здоров'я України випустило список медикаментів, які повинні бути в аптечці в разі скоєння російськими окупантами теракту на Запорізькій АЕС.

Калій йодид

Відомо, що калій йодид застосовується при аваріях на ядерних об'єктах, щоб знизити негативний вплив радіоактивного йоду на щитовидну залозу.

Потрібну дозу слід приймати тільки після офіційного оповіщення влади. Повідомити про це можуть органи місцевого самоврядування, державної влади, Державна служба з надзвичайних ситуацій та засоби масової інформації.

Вважається, що препарат слід приймати після оповіщення за 6 або менше, ніж за 6 годин до надходження радіоактивної хмари. Але калій йодид ефективний, коли надходить хмара і за 6 годин після нього.

Слід пам'ятати, що препарат не приймається через 24 години після надходження хмари.

Алюмінієво-антацидні сорбенти

В основі таких речовин гідроксид алюмінію, який застосовується, щоб прискорити нейтралізацію, зв'язування і виведення радіонуклідів з організму. Вплив має посприяти зниженню ризику для здоров'я людини внаслідок надходження радіонуклідів.

Альгінати

Натрію альгінат формує спеціальний захисний бар'єр на поверхні рідкого вмісту шлунка. Бар'єр посприяє тому, щоб організм не вбирав небезпечні речовини.

Бікарбонат натрію

Призначений для того, щоб відновити лужний стан крові і корекцію метаболічного ацидозу. Йдеться про стан, коли порушується хімічний баланс кислот і лугів в крові.

Маска

Маска повинна захистити організм від попадання небезпечних речовин.

У МОЗ акцентували увагу на тому, що ці відомості відносяться тільки до жителів 50-кілометрової зони навколо Запорізької АЕС і вважаються нерелевантними для людей, які проживають поза таким радіусом.

Що одягати при ядерному вибуху

Якщо трапиться ядерний вибух, в повітрі може бути радіація. Потрібно надягати одяг, який повинен захистити від шкідливих речовин.

Рекомендується придбання двох комплектів зручних штанів з щільної напівсинтетичної тканини. Це можуть бути гірськолижні або військові штани.

Також треба купити респіратори типу FFP3 або FFP2, щоб не вдихати шкідливі для здоров'я речовини.

Радять купити і поліетиленові дощовики, які затримують радіоактивні частинки.

На випадок холодів знадобляться ковдри, куртки светри та інша теплий одяг.

Крім того, не забудьте нижню білизну та шкарпетки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти