Що потрібно раз на місяць робити з пральною машиною: про поломки можна буде забути

11 лютого 2023, 18:58
Щоб ваша техніка прослужила вам якомога довше, потрібно знати, як правильно почистити пральну машину в домашніх умовах.
Стиральная машина, накипь
Є речі, які потрібно робити з пральною машиною регулярно/ ua.depositphotos.com, Instagram

Хоч нам і хочеться, щоб побутова техніка прослужила нам максимально довгий термін, час зазвичай не на нашому боці. Постійне використання пральної машини призводить до її зношування, і з часом можуть з’явитися серйозні проблеми у її роботі. Тому важливим є питання, як доглядати за пральною машиною після прання. Правильний догляд продовжить термін її роботи.

Головними "ворогами" пральної машини є накип, бруд і бактерії, від яких може з’явитися неприємний запах. Щоб не допустити до появи всередині машинки таких проблем, потрібно час від часу чистити усі її складові. Проте багато хто не знає, як почистити пральну машину, і тому пропускає такий важливий пункт у догляді за нею.

Для очищення машинки не обов’язково бігти у магазин і скуповувати там дороговартісні засоби. Насправді усе, що потрібно, уже є вдома. Накип і мильний наліт можна прибрати, застосовуючи копійчані підручні засоби.

відео дня

Як очистити барабан і ТЕН від накипу

Найбільше накипу залишається у барабані й на ТЕНі (приладі, який нагріває воду у машинці). Такий наліт буває складно побачити. Тому не варто чекати якогось "знаку з неба", коли вже потрібно буде проводити процедуру очищення. Адже якщо "запустити" цю справу, то потім може утворитися така кількість нальоту, яку вже буде неможливо прибрати підручними засобами.

Отже, чим можна почистити пральну машину від накипу? Для цього можна скористатися лимонною кислотою – вона вступить у реакцію з солями і кальцієм, через які утворюється накип, і розчинить їх. Також потрібно буде додати відбілювач.

У лоток для прального порошку всипаємо 2-3 столові ложки лимонної кислоти. У барабан машинки заливаємо 100-200 г відбілювача. Після цього вмикаємо найдовший цикл прання за високої температури, це потрібно робити без одягу у барабані машинки. Після закінчення циклу варто увімкнути додаткове полоскання, щоб прибрати з барабана та інших елементів залишки застосованих засобів.

Після цього потрібно протерти машинку всередині сухою чистою ганчіркою.

Таку процедуру потрібно проводити раз на кілька місяців.

Як очистити фільтр

Фільтр часто забивається дрібними предметами, волокном, волоссям, шерстю тварин тощо, тому його потрібно регулярно очищувати. Якщо буде така потреба, можна це робити навіть кожного місяця.

Що вказує на те, що вже потрібно очищати фільтр? "Тривожними дзвіночками" будуть ситуації, коли машинка погано викручує речі, сильно вібрує під час роботи, дуже довго пере у режимах, які передбачають не таку велику кількість часу. Ще одна ознака – якщо дверцята після завершення прання дуже довго не розблоковуються.

Для того, щоб почистити фільтр, відкрийте дверцята, за яким він захований (це вказано в інструкції до вашої техніки). Підставте під нього невелику ємність, адже звідти витікатиме вода. Зніміть фільтр, покрутивши його проти годинникової стрілки. Зачекайте, поки стече вода. Потім витягніть усі забруднення, які там накопичилися, промийте фільтр і закрутіть його назад.

Як очистити зливний шланг

У зливному шлангу також можуть накопичитися забруднення. Тому його теж потрібно регулярно очищати.

Для цього вимкніть машинку з мережі, відсуньте її, адже шланг розміщений позаду. Відкрутіть насос, до якого кріпиться шланг. Якщо боїтеся переплутати шланги – звіртеся з інструкцією до машинки.

Після того, як відкрутите шланг від насоса, злийте з нього залишки води у якусь ємність. Від’єднайте другий кінець шланга від труби. Огляньте шланг, чи немає всередині якихось забруднень. Якщо вони там є, спробуйте витиснути їх руками або промити всередині водою.

Потім прикріпіть шланг на місце, як було до цього.

Як очистити лоток для прального порошку

Цю процедуру теж дуже важливо проводити вчасно і регулярно. Адже у лотку після кожного прання можуть бути залишки миючих засобів. З часом вони нашаруються так сильно, що утвориться багато нальоту, у якому можуть розмножуватися бактерії, які спричиняють виникнення неприємного запаху.

Щоб очистити лоток, варто витягнути його з машинки, натиснувши на затискач зверху. Далі промити ємність у мильній воді. Для очищення можна використати губку або стару зубну щітку. Друга особливо допоможе у важкодоступних місцях.

Потім сполосніть лоток у чистій воді, висушіть його або протріть насухо тканиною і поверніть на місце.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти