Що треба зробити, щоб вишня плодоносила: проста схема для багатого врожаю

8 лютого 2023, 15:25
Калійне і фосфорне харчування - ось чим підгодувати вишню, щоб було багато ягід, а самі плоди дійсно вийшли по-справжньому великими і солодкими.
Вишня
Гарне добриво для вишні навесні - це азотно-фосфорно-калійна коренева підгодівля / pixabay

Чудовий урожай - мрія кожного, хто захоплюється садівництвом. Але природа не зробить все сама, і щоб "зірвати урожайний куш" обов'язково треба добре попрацювати. Як і будь-яке інше дерево вишня вимагає догляду. Її важливо підгодовувати навесні і влітку-восени. Якщо ви не знаєте, чим підгодувати вишню, щоб було багато ягід, обов'язково спробуйте застосувати на практиці прості поради щодо добрива для вашого садового дерева.

Коли підгодовувати вишню

В першу чергу, треба чітко знати, скільки років дереву. Молодим деревам, до моменту вступу в плодоношення, багато харчування не потрібно. Якщо посадкова лунка добре заправляється, в перші 2 роки можна особливо не підгодовувати вишню.

Вже з 3 року потрібно починати підгодівлю молодих дерев – достатньо це робити один раз на рік. Вона проводиться на початку процесу вегетації будь-яким комплексним добривом. Не буде зайвим провести 1-2 обробки листя дерева комплексом мікроелементів.

відео дня

Коли дерева вже вступили в плодоношення, вони підгодовуються декілька разів за сезон. Вишня підгодовується навесні під час розпускання листя і на старті її цвітіння. Один раз на три тижні до початку літа проводяться підгодівлі, оскільки потрібно підтримати дерево в проміжок утворення зав'язей, а також в період наливу плодів.

Важливо підгодовувати вишню наприкінці літа або на початку осені, щоб квіткові бруньки формувалися і йшла підготовка дерева до зимової пори року.

Дорослі дерева підгодовуються вогнищевим або локальним способом із застосуванням мінеральних добрив, за допомогою чого формується запас різних поживних речовин. Цю підгодівлю роблять один раз на декілька років.

Чим підгодувати вишню, щоб плодоносила

Підгодовувати вишню потрібно на базі певної схеми. Важливо не тільки знати, а й розуміти терміни внесення конкретних добрив. Вишня підгодовується, в основному, 3-6 разів за сезон, в залежності від того, яка проходить фаза розвитку рослини. Загалом, дерево треба підгодовувати в залежності від його потреб.

Що любить вишня - так це правильне добриво.

Навесні і влітку вишню можна годувати за такою схемою:

  • Рання весна (навіть якщо ще є сніг) – азотно-фосфорно-калійна коренева підгодівля. Йдеться про підживлення типу нітроамофоски або ж аміачної селітри (комплексна або чисто азотна);
  • До початку періоду цвітіння;
  • Під час періоду цвітіння;
  • Після цвітіння проводиться азотне позакореневе підживлення (сечовина)
  • Після того, як утворилися зав'язі;
  • Вже після того як відбулося плодоношення (восени). Застосовується фосфорно-калійна коренева підгодівля (це суперфосфат разом з сірчанокислим калієм або ж монофосфат калію);

Загалом, вам вистачить 3 внесень добрив.

Втім, слід звернути увагу, що якщо в грунті мало кальцію, через що плоди зав'язуються погано, а самі кісточки не формуються, під час цвітіння на вулиці несприятлива погода (потрібен бор), а вам так і не вдалося ще в минулому році провести фосфорно-калійну підгодівлю, тоді потрібно підгодовувати дерево 5-6 разів.

Підживлення вишні ранньою весною

Перша підгодівля вашого дерева проводиться до моменту, коли розпустилися бруньки. Навесні стає тепліше, сніг тане, і дерево прокидається. У нього починають набухати бруньки. Підживлення робиться після першої весняної обрізки вишні.

У такий період рослині знадобиться багато азоту, щоб вона змогла наростити зелену масу. Беріть для добрива аміачну селітру (можна застосовувати навіть під час снігу) або ж сечовину (при температурі +10). Вирішувати вам.

Не забувайте про те, що якщо калій і фосфор вже розчинилися і вбралися рослиною, то треба добрива вносить відразу. Тоді для підгодівлі слід застосовувати комплексні добрива, такі як Нітроамофоска. У них є всі макроелементи, серед яких і азот.

На даний проміжок часу можна навіть замульчувати пристовбурні кола вашої рослини – компостом або перегноєм. Це хороші органічні азотні добрива довгограючої дії.

Добриво до цвітіння

Для маси і щоб ваша вишня була солодка, потрібне калійне і фосфорне харчування. Особливо калійне повинно надходити в оптимальній кількості. Примітно, що навіть якщо відразу внести в сухому вигляді сірчанокислий калій і суперфосфат, або навіть нітроамофоску, вишня все одно не зможе отримати потрібні макроелементи. З цієї причини фосфорні добрива вносять восени, щоб навесні дерева могли їх увібрати.

Якщо з осені ви не удобрили дерева фосфорно-калієвої підгодівлею, потрібно застосувати її вже навесні, але в рідкому вигляді. Розчиніть одне або пару добрив у воді.

Крім того, у ході даного етапу можна застосувати і органічні добрива - настій курячого посліду або коров'яку, в якому, крім азоту, є фосфор, калій, а також інші корисні мікроелементи. Можна зробити і кальцієву підгодівлю, якщо грунт кислий і є нестача кальцію.

Підживлення вишні під час цвітіння

За поганої погоди, щоб плоди краще зав'язувалися, на початку цвітіння рекомендують проводити позакореневе підживлення по листу вишні розчином борної кислоти. Бор корисний для дерева - збільшує вміст цукру, а також вітаміну С.

Добрива після цвітіння і коли починають з'являтися зав'язі

Якщо ви ще не встигли внести азот, то за 5-7 днів після цвітіння це потрібно зробити. За бажанням можна зробити позакореневе підживлення – обприскати вишню розчином сечовини. За 3-4 тижні можна повторити.

У якості альтернативного варіанта, можна внести будь-яке сухе добриво в пристовбурні кола або пролити розчином аміачної селітри/сечовини.

Після цього, до кінця травня і початку липня, суворо заборонено робити будь-які азотні підгодівлі.

Підживлення після утворення зав'язей

Коли зав'язі утворилися, для підгодівлі вишні можна використовувати комплексні калійно-фосфорні добрива, а також добрива з мікроелементами, які швидко засвоюються. Тут вам знадобляться Монофосфат калію, Плантафіт, АгроМастер, Акварин, Гумат калію, і Гумат+7.

Добриво після збору врожаю

Наприкінці літа або початку осені проводиться остання підгодівля вишні. Мета - зміцнити кореневу систему і підвищити здатність молодих дерев витримувати зимові перепади температури. До того ж дереву потрібно посилити імунітет для протистояння захворюванням.

Добриво потрібно і для того, щоб вже доросла вишня, яка приносить плоди і заклала квіткові бруньки, була готова до наступного врожаю.

У цій ситуації вишні потрібно багато фосфору і калію. Можна застосувати суперфосфат і сульфат калію, або ж просто монофосфат калію. Можна зробити це в рідкій формі (розчин) або в сухий (тоді харчування стане доступним вже до наступного сезону).

Крім того, якщо в цьому році були проблеми із зав'язуванням і утворенням плодів вишні, можна зробити і кальцієву підгодівлю. Її застосовують за місяць після проведення фосфорно-калієвого підживлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти