Що потрібно зробити з томатами у серпні, щоби плоди були солодкими й соковитими

3 серпня 2022, 04:42
У серпні перш за все потрібно захистити кущі помідорів від хвороб і прискорити дозрівання плодів. Чим підгодувати томати, розібрався Главред.
Помідор
Чим підгодувати томати у серпні / Фото ua.depositphotos.com

Серпень - це місяць, коли йде масове дозрівання помідорів та їхній активний збір. Саме в цей період дуже важливо провести деякі заходи, щоб отримати хороший урожай. Досвідчені городники кажуть, що передусім потрібно захистити кущі від хвороб і прискорити дозрівання плодів.

Догляд за томатами у серпні

Найголовніше, що потрібно робити в останній місяць літа, це регулярно збирати плоди, щоби не допускати їхнього перезрівання. Оскільки на одному і тому ж кущі завжди є плоди різного ступеня зрілості, спочатку збираємо найстигліші томати. Це прискорить зростання інших недозрілих плодів.

Якщо у серпні різко похолодало, і температура повітря вночі опускається нижче 10 градусів, то можна зібрати всі помідори для дозрівання. В іншому випадку, якщо їх залишити на кущах, то такі плоди після збору будуть схильні до гниття.

відео дня

Як прискорити дозрівання томатів

Провести сильну обрізку кущів. Для цього спочатку потрібно видалити всю хворе або ж за сухе листя, зайві пагони, тим самим провокуючи рослини на швидке старіння. В результаті плоди почнуть швидше червоніти і можна отримати ранній і повноцінний урожай. Після обрізки кущі томатів зовні повинні віддалено нагадувати пальму.

Провести прищипування верхівки томатів, тобто відрізати частину стебла з двома-трьома листочками вище останньої зав'язі. Таким чином зростання панонів припиниться, а всі сили рослини будуть спрямовані на дозрівання вже наявних плодів.

Прибрати всі квіткові бутони, які з'явилися в серпні або ж пізніше. Не варто шкодувати ці бутони, плоди з них все одно не встигнуть дозріти, а ось сили у рослини віднімуть. Цього правила можна не дотримуватися в південних регіонах, оскільки там дачний сезон не закінчується навіть у жовтні.

Полив помідорів в серпні повинен бути дуже помірним. Ближче до кінця місяця його можна припинити. Справа в тому, що зайва вогкість сприятлива для розвитку фітофтори. Крім того, якщо з поливом перестаратися, то плоди томатів почнуть розтріскуватися.

Чим підгодувати томати в серпні місяці

У серпні помідорам потрібен калій. Саме він відповідає за розвиток плодів та їхній гарний зовнішній вигляд, а також проявляє смакові якості. Фосфор допомагає сформувати міцну кореневу систему, сприяє гарному зав'язуванню плодів, робить їх стійкими до несприятливих умов, тобто в цілому зміцнює імунітет рослини. Тому в якості підгодівлі підійде таке дієве помідорне добриво як суперфосфат і одне з найкращих калійних мінеральних добрив - сульфат калію. Для тих городників, які надають перевагу органічним підгодівліям, ідеальний варіант - зола і кісткове борошно.

Підгодівля із золою для томатів

Золу (1,5-2 л) розвести в 5 літрах окропу, добре перемішати і дати охолонути. Потім розбавити водою таким чином, щоби кінцевий обсяг суміші дорівнював 10-літровому відру.

Після цього в суміш вилити пляшку йоду і висипати пакетик борної кислоти (10 г). Розчин повинен настоюватися один день.

Літр суміші розбавляють у відрі води і поливають рослину під корінь з розрахунку один літр на кущ. З такою підгодівлею помідори дозріватимуть швидше.

Сода для помідорів - як застосовувати

Для поліпшення смаку помідорів і прискорення росту допоможе розчин із соди.

Під час плодоношення раз на тиждень ґрунт навколо кущів томатів потрібно обприскати слабоконцентрірованним (чайна ложка на відро 10 літрів) розчином харчової соди. Харчова сода вбирається в землю і знижує рівень кислотності. Таким чином помідори виходять солодшими.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти