Що означає слово "кшталт": мовознавець дав несподіване пояснення

6 червня 2023, 06:50оновлено 13 червня 2023, 16:50
Через незвичне звучання і не досить зрозуміле значення багато українців уникають цього слова. Мовознавець Авраменко пояснив, що ж воно означає.
Украинский язык, Александр Авраменко
Що означає слово "кшталт"/ скрін

Українці часто обходять стороною у своєму мовленні слово "кшталт". Незрозуміле значення і важка вимова через п’ять приголосних і всього одну голосну роблять його не таким популярним.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає це слово, яке у нього походження і в яких випадках його варто використовувати.

"Що означає слово "кшталт"? Це слово звучить незвично, адже воно запозичене з німецької. Німецьке слово gestalt (читається як "гештальт") перекладається українською як "форма". В українській мові "кшталт" – це зовнішній вигляд чого-небудь або вдача, характер людини", – пояснив мовознавець.

Він нагадав, що таке слово часто зустрічається і в українській літературі. Наприклад, в "Енеїді" Котляревського є наступні рядки:

"Завзятого троянці кшталту

І носа хоч кому утруть…".

Сполука "на кшталт" означає "подібний до чого-небудь, схожий на щось". Наприклад, "ми хотіли б чогось на кшталт дискусії, а не монотонної лекції".

Є ще одне цікаве словосполучення, у якому використовується слово "кшталт" – "на свій кшталт", що означає "на свій лад, по-своєму". Наприклад, "не треба розпорошувати свою індивідуальність, роби все на свій кшталт".

"А взагалі зізнаюся, що особисто я не вживаю цього слова, бо вимовляти його важкувато – п’ять приголосних і всього один голосний, а це не властиво милозвучній українській мові. Але, як кажуть, "на колір і смак товариш не всяк". Подобається вам це слово – будь-ласка, використовуйте", – зазначив Авраменко.

Украинский язык
Що означає слово "кшталт"/ скрін

Дивіться відео з поясненням мовознавця Олександра Авраменка, що таке "кшталт":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, як правильно називати один із найяскравіших кольорів – "оранжевий" чи "помаранчевий", і чи можна назвати цей колір якось по-інакшому?

Нагадаємо, мовознавець Авраменко розтлумачив дилему, коли правильно вживати "що", "який" і "котрий". Українці часто плутаються у цих словах, не розуміючи, яке з них краще використати у тому чи іншому випадку. Авраменко розставив усі крапки над "і".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти