Що означає вислів "гроші не пахнуть": Авраменко пояснив популярну фразу

28 червня 2023, 12:37оновлено 5 липня 2023, 10:46
17105
Українці часто застосовують такий вислів, проте лише одиниці знають, що він насправді означає і яке його походження.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, що означає вислів "гроші не пахнуть"/ скрін

Ми часто чуємо від інших людей або застосовуємо самі популярний фразеологізм "гроші не пахнуть". Але про його походження і точне значення здогадуються не усі.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає такий вислів і коли його можна застосовувати.

Щоб зрозуміти значення фразеологізму, спершу варто пригадати історію його появи. Мовознавець розповів, що це вислів латинського походження.

"Його приписують римському імператору Веспасіану, який жив у першому столітті нашої ери. Саме цей імператор аби збільшити прибутки обклав податками громадські туалети. Його доброчесний син Тит дорікнув батькові – от як можна у такий мерзенний спосіб наповнювати державну казну? І тоді Веспасіан взяв з тих доходів монету, підніс її до носа свого сина і запитав, чи смердить вона. "Ні", – відповів Тит. "Але ж вона із сечі", – зауважив батько", – розповів Авраменко.

Такий вислів у наш час вживають у кількох випадках, пов’язаних із грошима.

"Ним позначають нечисте джерело прибутку або вживають його щодо людей, які добувають прибуток будь-яким способом, не завжди моральним чи законним", – пояснив мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, що означає вислів "гроші не пахнуть":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше відомий мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно казати – їхати автобусом чи на автобусі, летіти літаком чи на літаку, пливти човном чи на човні. Часто виникає дилема, який із варіантів можна використовувати, а який – ні.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому неправильно казати "гарно виглядаєш". Він розповів, чому жодна людина не може "гарно виглядати" – у цьому приємному компліменті насправді є велика помилка.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти