Що посадити на кладовищі: ніжні квіти, які виживуть за будь-яких умов

21 червня 2023, 23:04оновлено 22 червня 2023, 10:46
3844
Без особливого догляду, води і під палючим літнім сонцем – ці рослини зроблять останній притулок тих, кого вже немає з нами, квітучим оазисом вашої пам'яті.
Які квіти посадити на могилу
Які квіти посадити на могилу / колаж: Главред, фото: pexels.com

Кладовище - не тільки місце скорботи, а й вшанування тих, хто вже упокоївся. Близькі люди покійних висаджують на могилах квіти, щоб зробити їх останнє місце відпочинку акуратним і естетичним.

Квіти для кладовища, як правило, обирають за кількома критеріями: невибагливість у догляді, стійкість до погодних умов, охайність. Також перевагу віддають багаторічним рослинам.

Главред розповість, які квіти посадити на кладовищі, щоб цвіли ціле літо, і не вимагали особливого догляду.

відео дня

Барвінок. Багаторічну, вічнозелену рослину часто висаджують в надгробники відразу з кількох причин – вона створює густий килим з ніжно-блакитних або синіх квітів і зеленого листя, швидко розростається, не вимагає особливого догляду, прекрасно росте і на сонці, і в тіні, душить бур'яни. Барвінок дозволяє утримувати ділянку на кладовищі в порядку, навіть якщо немає можливості часто відвідувати могилу. Єдиний мінус: божевільна живучість квітки може принести незручності сусіднім ділянкам – вона буде стелитися так далеко, наскільки зможе.

барвінок
Які квіти посадити на могилу - Барвінок / pexels.com

Якщо ви почали облагородження могил декоративними рослинами, встигніть також прочитати: Які квіти не можна садити на кладовищі: 3 види рослин, яким не місце на могилі.

Примула. Багаторічна невисока рослина, яке зацвітає ранньою весною (часто – до того, як зійде перший сніг), і продовжує цвітіння до ранньої осені. Бутони яскравих, соковитих відтінків, листя - ворсисте, темно-зелене. Підходить для висадки уздовж огорожі і в надгробнику. Примула невибаглива до грунту і сонячного світла. Їй, як правило, вистачає води і мінеральних елементів з грунту.

примула
Які квіти посадити на могилу - Примула / pexels.com

Чорнобривці. Кущі жовтого, оранжевого або густого теракотового відтінків стійкі до посухи і цвітуть з літа по осінь. Пишність куща залежить від кількості світла – чим менше тіні, тим більше квітів. Втім, це не означає, що без прямого сонячного світла рослина загине або не буде цвісти. У випадку з чорнобривцями мова йде про рясне (в тіні) або дуже рясне (на сонці) цвітіння. Бувають однорічними і багаторічними. До того ж ці рослини мають ритуальне значення: здавна чорнобривці вважалися оберегами для душ померлих від нечистої сили. Для живих квітка чорнобривця - символ вірності.

чорнобривці
Які квіти посадити на могилу - Чорнобривці / pexels.com

"Кам'яні квіти". Могила - пам'ять про померлого, висічена в камені. Тому не дивно, що багато хто віддає перевагу кам'яним квітам. Під цим поетичним прізвиськом мають на увазі цілий рід багаторічних рослин, які ще називають "молодило". Їх відрізняє м'ясисте, сіро-зелене листя, часто з червоною окантовкою, зібране в пишні суцвіття, які візуально нагадуть великі квіти. Видів молодила багато, мороки з ними – мало. Їх ареал природного проживання - посушливі гірські місцевості, тому на кладовищах прекрасно приживаються при будь-яких умовах.

кам'яні квіти
Які квіти посадити на могилу - Кам'яні квіти / pexels.com

Садова гвоздика. Цей вид роду Гвоздика також ще називають голландським. Багаторічна рослина, любить жаркий, вологий клімат, пряме сонячне світло. Розмножується самосівом, цвіте рясно. Квіти - поодинокі, або зібрані в пишні парасольки до 40 см в діаметрі. Цвіте з початку літа і до ранньої осені. Може бути різних відтінків, з "обідками" або "очками".

Садова гвоздика
Які квіти посадити на могилу - Садова гвоздика / pexels.com

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти