Що таке "дармовис": Авраменко розповів про колоритне слово, яке Україна ледь не втратила

23 травня 2023, 20:01оновлено 24 травня 2023, 10:58
Мовознавець підкреслив, що через радянську політику зближення мов Україна могла втратити багато колоритних слів.
Авраменко
Авраменко розповів про колоритне українське слово / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов.

"В епоху сталінської політики зближення мов з української мови наскільки могли викорінювали все, що відмінне від російської мови. Наприклад, перекладний словник російському слову "кофе" давав український відповідник "кофе". Добре, що хоча б не "кохве". І лише на останьому місці в словниковій статті тулився органічний для нашої мови варіант – кава. І таких прикладів зближення мов безліч!", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис". Чи відомо вам значення цього слова? Перевірте свою інтуїцію, обравши відповідь.

Дармовис – це:

  • Гультяй.
  • Підвіска.
  • Дурниця.
Що таке 'дармовис': Авраменко розповів про колоритне слово, яке Україна ледь не втратила
Що таке даромовис? / скріншот

Як зазначив Авраменко, це слово має одразу два значення. Дармовисом називають або підвіску, або бездіяльну людину.

"У слові дармовис проявляється наша українська ментальність. От як колись мислили: якщо предмет не дає нам ніякої користі, то він дарма висить – дармо вис. Тобто це просто прикраса", - розповів мовознавець.

Що таке 'дармовис': Авраменко розповів про колоритне слово, яке Україна ледь не втратила
Правильна відповідь / скріншот

Також він зауважив, що одним із відповідників дармовиса або підвіски є запозичене слово брелок.

"Зверніть увагу, у родовому відмінку (чого?) – не брелка, а брелока. У цьому слові "ок" не суфікс. От як в українських словах: садок – садка, лісок – ліска, але брелок – брелока. Буква "о" не випадає. Запам'ятайте це", - пояснив мовознавець.

Що таке 'дармовис': Авраменко розповів про колоритне слово, яке Україна ледь не втратила
Не брелка, а брелока / скріншот

Нагадаємо, нещодавно мовознавець Олександр Авраменко відповів, як сказати українською "по щелчку пальцев". Відомий український вчитель назвав аж 5 милозвучних варіантів.

Також нещодавно Олександр Авраменко дав конкретні поради, як викорінити суржик у мовленні та покращити свій мовний запас. У новому відеоролику мовознавець розвінчав поширені помилки та запропонував пройти тест, обравши правильну відповідь серед варіантів.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Дивіться відео, в якому мовознавець Олександр Авраменко розповідає про те, як викорінити зі своєї мови "мовні бур'яни":

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти