Що таке комфортна вага та як її досягти: пояснює лікар-імунолог

7 жовтня 2021, 00:15
Марія Полозова розповіла, що таке комфортна вага, як її визначити та як дотримання базових правил може вплинути на загальне самопочуття
схуднення, дієта
Що таке комфортна вага / Фото Pixabay

Іноді ми витрачаємо занадто багато зусиль, аби позбутися від декількох кілограмів. Чи дійсно ці кіло зайві? І що означає вираз "комфортна вага"? Пояснює лікар, імунолог Марія Полозова.

Стрес, порушення сну, вагітність, неправильне харчування, стрес через коронавірус, сидяча робота та низька активність – список факторів, що впливають на зміну ваги можна перераховувати довго. В когось буде щось одне. В інших – цілий комплекс.

У житті бувають всілякі ситуації, які супроводжуються незначними змінами у вазі. Втрата й набір 2-3 кіло це норма. Інша справа, коли ви набрали та досягли плато, без єдиного зсуву, а також, якщо продовжуєте різко добирати вагу.

відео дня

Таке відбувається у багатьох. І проблема не тільки в спорті чи харчуванні. Вона комплексна й зазвичай є реакцією на кілька чинників.

Що таке комфортна вага

Комфортна вага вага, при якому людина здорова та задоволений собою. Для кожного з нас він різний. Як його дізнатися, якщо індекс маси тіла – неідеальний показник.

Насамперед доведеться з серйозністю та розумом підійти до зміни способу життя. Звісно ж, орієнтуючися на ту вагу, яка у вас була раніше (якщо у вас не було проблем зі здоров'ям та розладів харчової поведінки).

схуднення_віси
Комфортна вага не залежить від розмірів тіла / Фото 1zoom.ru

Які фактори можуть вплинути на набір ваги та що з цим робити

З віком змінюється метаболізм, відповідно – набирається вага. Ви можете важити так само як в 18, можете добрати кілька кіло (обидві ситуації цілком нормальні), проте якщо цифри змінюються різко – це сигнал про те, що пора змінити свої погляди і спосіб життя.

Те, що працювало в 20 не буде працювати в 30. Чим старше ми стаємо, тим більше зусиль доведеться прикладати., щоб підтримувати себе в хорошій формі.

Якщо ви не розумієте інтуїтивно свого балансу між надходженням і витратою енергії, поспостерігайте за калоріями та рівнем фізичного навантаження, а також за своїм станом до і після тренування.

Бодипозитив (соціальна течія, засноване на ідеї позитивного ставлення до тіла і зовнішності) – це прекрасно. Але ось при низькій фізичній підготовці, низької варіабельності серцевого ритму і сильної задишки, бодипозитив форматується в роботу над собою.

читайте такожЯк не набрати зайві кіло за осінь і зиму: 7 правил ефективного схуднення

Лише дефіцит калорій – не гарант успіху. Підрахунок "вхідних" калорій не повинен зводитися до підрахунку кількості їжі. Потрібно також враховувати кількість енергії, яку людина засвоює. Кількість калорій в їжі зазвичай підраховується на основі стандартних таблиць, де кожному граму вуглеводів відповідає 4 калорії, кожному граму жиру – 9 калорій.

Ярлики на пачках продуктів позначають їх харчову цінність, як певну постійну величину. Наприклад, ви можете прочитати, що йогурт містить 137 калорій, а шматок хліба – 69. Однак існують дослідження, які показують, що все не так просто. Може бути, що йогурт містить 137 калорій для людини з "нормальною" вагою, але ця цифра збільшується до 140, якщо в людини інший набір кишечних мікробів. Так, здається, що різниця несуттєва, але якщо це відбувається на постійній основі – з часом все відіб'ється на вазі.

Схуднення
Важливо вдосконалювати самопочуття, а не позначки на вагах / Фото lifehacker

Виявляється, що бактерії працюють з вами, витягуючи енергію з їжі. Це означає, що і кількість калорій, які ви засвоюєте, визначає саме ваша мікробна спільнота, а не стандартна таблиця. Тож лише дефіциту калорій недостатньо. Важливо приділяти увагу якості їжі та тим факторам, які впливають на склад мікрофлори. А він якраз залежить від їжі, яку ми споживаємо.

Питання про "затрати калорій" теж достатньо складне. Потрібно зрозуміти собі як саме організм розподіляє енергію: відкладає її про запас чи відразу спалює. Щоб розібратися з цим, варто випробувати різні види навантажень, відстежувати витривалість та збільшення м'язів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти