Що таке нездоровий кишечник? Сім факторів, які вказують на хворобу

12 жовтня 2021, 15:34
Численні дослідження протягом останніх двох десятиліть продемонстрували зв'язок між здоров'ям кишечника та імунною системою.
Кишечник_живот_місячні
Колись наша травна система вважалася відносно "простою" / Pixabay

Неймовірна складність кишечника і його важливість для нашого здоров'я в цілому - тема все більш активних досліджень в медичному співтоваристві.

Численні дослідження за останні два десятиліття продемонстрували зв'язок між здоров'ям кишечника та імунною системою, настроєм, психічним здоров'ям, аутоімунними захворюваннями, ендокринними розладами, шкірними захворюваннями та раком, пише Healthline.

Колись наша травна система вважалася відносно "простою" системою організму, що складається по суті з однієї довгої трубки, через яку наша їжа могла проходити, засвоювати і потім виводити з організму.

читайте такожНазвано рослину, яка зменшує ризик раку кишечника наполовину

Термін "мікробіом кишечника" відноситься конкретно до мікроорганізмів, що живуть у вашому кишечнику. У травному тракті людини міститься від 300 до 500 різних видів бактерій. Хоча деякі мікроорганізми шкідливі для нашого здоров'я, багато з них неймовірно корисні і навіть необхідні для здорового організму.

За словами доктора Е. М. Куіглі у своєму дослідженні кишкових бактерій, опублікованому в журналі гастроентерології та гепатології, наявність великої кількості цих корисних бактерій у кишечнику може покращити функцію вашої імунної системи, покращити симптоми депресії, допомогти у боротьбі з ожирінням та забезпечити безліч інших переваг.

7 ознак нездорового кишечника

Багато аспектів сучасного життя, такі як високий рівень стресу, недосипання, вживання в їжу оброблених продуктів і продуктів з високим вмістом цукру, а також прийом антибіотиків, можуть завдати шкоди нашому кишковому мікробіому. Це, в свою чергу, може вплинути на інші аспекти нашого здоров'я, такі як мозок, серце, імунна система, шкіра, вага, рівень гормонів, здатність засвоювати поживні речовини і навіть розвиток раку.

Є кілька причин, за якими нездоровий кишечник може проявитися. Ось сім найпоширеніших ознак:

1. Розлад шлунка

Порушення роботи шлунка, такі як гази, здуття живота, запор, діарея і печія, можуть бути ознаками нездорового кишечника. Збалансований кишечник матиме менше проблем з переробкою їжі та усуненням відходів.

2. Дієта з високим вмістом цукру

Дієта з високим вмістом оброблених харчових продуктів і доданого цукру може зменшити кількість корисних бактерій в кишечнику. Цей дисбаланс може викликати підвищену тягу до цукру, що може ще більше пошкодити кишечник. Висока кількість рафінованого цукру, особливо кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, пов'язана з посиленням запалення в організмі. Запалення може бути передвісником ряду захворювань і навіть раку.

3. Ненавмисні зміни ваги

Набір або втрата ваги без зміни дієти або звичок до вправ може бути ознакою нездорового кишечника. Незбалансований кишечник може погіршити здатність вашого організму засвоювати поживні речовини, регулювати рівень цукру в крові і накопичувати жир. Зниження ваги може бути викликане надмірним бактеріальним зростанням в тонкому кишечнику( СИБР), тоді як збільшення ваги може бути викликане інсулінорезистентністю або позивом до переїдання через зниження всмоктування поживних речовин.

4. Порушення сну або постійна стомлюваність

Нездоровий кишечник може сприяти порушенням сну, таким як безсоння або поганий сон, і, отже, привести до хронічної втоми. Велика частина серотоніну, гормону, що впливає на настрій і сон, виробляється в кишечнику. Таким чином, пошкодження кишечника може погіршити вашу здатність добре спати. Деякі порушення сну також пов'язані з ризиком фіброміалгії.

5. Подразнення шкіри

Шкірні захворювання, такі як екзема, можуть бути пов'язані з пошкодженням кишечника. Запалення кишечника, викликане неправильним харчуванням або харчовою алергією, може викликати підвищену "витік" певних білків в організм, що, в свою чергу, може викликати роздратування шкіри і викликати такі стани, як екзема.

6. Аутоімунні стани

Медичні дослідники постійно знаходять нові докази впливу кишечника на імунну систему. Вважається, що нездоровий кишечник може посилити системне запалення і порушити нормальне функціонування імунної системи. Це може призвести до аутоімунних захворювань, коли організм атакує себе, а не шкідливих загарбників.

7. Харчова непереносимість

Харчова непереносимість є результатом труднощів з перетравленням певних продуктів (це відрізняється від харчової алергії, яка викликана реакцією імунної системи на певні продукти). Вважається, що непереносимість харчових продуктів може бути викликана поганою якістю бактерій в кишечнику. Це може призвести до утрудненого перетравлення продуктів-тригерів і неприємних симптомів, таких як здуття живота, гази, діарея, біль в животі і нудота. Є деякі докази того, що харчова алергія також може бути пов'язана зі здоров'ям кишечника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти