Що таке резерв у воєнний час: з кого він складається і хто не підлягає мобілізації

15 лютого 2023, 15:38
Серед тих, хто входить до резерву української армії, всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, придатні за станом здоров'я для несення служби.
Мобілізація, ВСУ
Кожен військовозобов'язаний в Україні під час мобілізації повинен знати, що означає бути в резерві / Колаж УНІАН, 36-та ОМБП

Президент Володимир Зеленський розповів, що на Ставці Верховного головнокомандувача було ухвалено рішення про створення резерву особового складу ЗСУ. Ініціатива пояснюється потребою забезпечити відпочинок військовослужбовцям, які перебувають на війні. Їм потрібно надати можливість для відновлення сил після бойових дій. Тому треба проводити ротацію військ. Що значить бути в резерві і хто такі резервісти простими словами – читайте в нашому матеріалі.

Хто такий військовозобов'язаний резервіст в Україні

Для того щоб розібратися, хто такий резервіст і який резерв в Україні, потрібно звернутися до законодавства. В постанові Кабміну від 21 листопада 2014 р. № 607 (в документ з того часу декілька разів було внесено зміни) встановлено структуру і поняття військового резерву.

Військовий резерв - частина Збройних сил України, а також інших військових формувань, яка складається з військовозобов'язаних громадян. На території держави військовозобов'язаними є все чоловіче населення віком від 18 до 60 років. Усі військовозобов'язані чоловіки формують мобілізаційний резерв України. Більшість жінок можуть бути військовозобов'язаними за власним вибором і бажанням.

відео дня

У мирний час резервісти – це громадяни, які добровільно служать у військовому резерві ЗСУ або інших формуваннях. Йдеться про осіб, які добровільно підписали контракт з командирами військових частин на проходження служби в резерві. Вони їздять на збори, беруть участь в різних навчаннях і тренуваннях.

Резервістів відправляють в запас Збройних сил в тому випадку, якщо вони за станом здоров'я придатні до несення військової служби і не досягли вікової межі перебування в запасі. Резервісти, які перебувають на військовому обліку, за необхідності направляються на службу.

Хто входить до складу резерву

В Україні система військового резерву почала створюватися ще в 2006 році. Подальший розвиток вона отримала з 2014 року. Армія стала зміцнюватися у зв'язку з анексією Криму і окупацією деяких районів Донецької та Луганської областей.

Сьогодні в Україні існує декілька видів резерву:

  • Оперативний (I і II черги)
  • Мобілізаційний
  • Громадський

Оперативний резерв - база держави. Військових оперативного резерву підключають до додаткового комплектування військових частин, з'єднань і підрозділів.

Оперативний резерв I черги

Коли говорять про оперативний резерв першої черги, мають на увазі колишніх військових, учасників Антитерористичної операції та операції Об'єднаних сил на Донбасі.

До оперативного резерву 1-ї черги належать військовослужбовці або строковики, які підписали контракт на службу в резерві. Враховуючи, що контракт підписаний з командирами військових частин, там же і проходить їх подальша служба в резерві. У воєнний час з резервістів комплектують бойові підрозділи. Резервістам на час зборів гарантується збереженням місця роботи і зарплати. Після завершення навчальних зборів їм виплачують додаткові грошові кошти.

До оперативного резерву першої черги беруть громадян віком до 40 років. Мінімальний термін, на який можна підписати контракт, 3 роки.

Військовослужбовці оперативного резерву першої черги за дзвінком командира прибуває на місце несення служби.

Оперативний резерв II черги

До оперативного резерву другої черги потрапляють всі колишні військовослужбовці, особи, які служили строкову службу до 2014 року або учасники АТО/ООС на Донбасі, які не підписали контракт для проходження військової служби в резерві.

Над формуванням такого резерву працюють центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). Резерв може бути залучено виключно в особливий період.

Також треба знати, що резерв другої черги складається з двох компонентів – резерву нарощування і територіального резерву.

До складу резерву нарощування включені резервісти і військовозобов'язані, які повинні задіюватися для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, а також установ і організацій, які не входять до бойового складу ЗС, які формуються в особливий період (мова йде про стратегічні резерви) та інших військових формувань.

До територіального резерву входять резервісти та військовозобов'язані, які мають брати участь у комплектуванні військових частин та підрозділів територіальної оборони.

Хто потрапляє в мобілізаційний резерв?

У мобілізаційний резерв включені військовозобов'язані, які призначені для комплектування різних військових частин, підрозділів територіальної оборони (посади, за яких не визначається боєздатність). Військові частини ЗСУ, навчальні центри, військові ВНЗ та військові формування можуть поповнюватися громадянами з мобілізаційного резерву після отримання ними військово-облікової спеціальності.

Громадський резерв ЗСУ

Громадський резерв формують з громадян України призовного віку, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки і оборони держави, а також не мають фізичних і вікових обмежень для несення військової служби. Таких осіб можуть задіяти в комплектуванні ЗС та інших військових підрозділів і формувань в особливий період.

Резерв і запас різниця Україна

Військовослужбовцями оперативного резерву першої черги є резервісти і колишні учасники війни з Росією на Донбасі.

Другої черги - всі колишні військовослужбовці, які служили на строковій військовій службі, а також учасники війни з Росією на Донбасі (які не підписали контракт на службу в резерві). По суті, вони знаходяться в запасі до виклику на службу.

Призов резервістів, який Зеленський оголосив своїм указом 22 лютого 2022 року, мав включати виклик до військ незалежно від черги. Тому на практиці різниці між запасом і резервом може не бути.

Кого не призивають з резерву

Осіб, які, згідно з висновками лікарської комісії, визнані непридатними до несення військової служби за станом здоров'я;

Громадян, які досягли граничного віку перебування в резерві (якщо людині більше 60 років);

Осіб, які менше 1 року тому проходили військову службу за призовом, були резервістами в особливий період і відслужили встановлений термін такої служби (в тому випадку, якщо до дня звільнення зі служби пройшло менше року);

Чоловіків, на утриманні яких 3 і більше дітей до 18 років та які самостійно виховують дитину/дітей віком до 18 років;

Громадян, які виховують дитину з інвалідністю I або II групи, або порушеннями функції організму III-IV ступеня, або з обмеженнями життєдіяльності II-III ступеня;

Усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, на утриманні яких діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

Громадян, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років або повнолітню дитину з інвалідністю I-II групи до досягнення нею 23 років;

Громадян, які зайняті постійним доглядом за особами, які цього потребують;

Народних депутатів України;

Здобувачів професійної вищої, вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів денної або дуальної форм навчання;

Наукових і науково-педагогічних працівників вузів, ПТУ, наукових установ з науковим званням або науковим ступенем, педагогів шкіл, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки;

Осіб, чиї близькі родичі були військовими або добровольцями і загинули/зникли безвісти на службі в АТО/ООС на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти