Що у людини росте все життя: про це мало хто здогадується

16 листопада 2023, 19:50оновлено 2 грудня 2023, 13:01
16156
У тілі людини є два органи, які змінюються у розмірах упродовж всього життя.
Женщины старшего возраста, девушка
Що у людини росте все життя/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Тіло людини – це дивовижна система, на вивчення якої науковці витратили і продовжують витрачати дуже багато часу. Під час вивчення цієї системи з’ясувалося чимало таких фактів, які можуть здивувати усіх. Наприклад, чи здогадувалися ви, яка частина тіла ніколи не перестає рости? Насправді в людей є два таких органи, які не припиняють свого росту упродовж усього життя.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Чи можна їсти вуглеводи ввечері: тренерка ошелешила помилкою, яку роблять усі

У більшості людей ріст тіла припиняється приблизно у віці 20 років. До того часу скелет вже досягає свого остаточного розміру, зростаються ростові пластини між кістками. Після цього кістки уже не збільшуються у розмірах. Але це стосується лише кісток. А от хрящі, шкіра і м’язи можуть і далі змінювати свій зовнішній вигляд.

відео дня

То які ж два органи в людини продовжують "рости"? Так, "рости" саме у лапках, тому що так можна сказати у переносному сенсі. Йдеться про ніс і вуха. Упродовж життя людини вони справді змінюються у розмірах. Але не тому, що ростуть, а тому, що з часом сполучна тканина у шкірі та хрящах ослаблюється, зношується і починає потрохи змінюватися.

Ці частини тіла складаються з хряща. Хрящ твердіший за шкіру, проте м’якший за кістки. З плином часу ця тканина нашого організму зношується, і, як наслідок, їй стає важче утримувати на собі шкіру. Також шкіра й сама змінюється з часом. Тому упродовж життя людини ніс і вуха стають візуально більшими.

І те, наскільки упродовж життя зміняться ніс і вуха, є індивідуальним процесом для кожної людини. Так, хтось більш схильний до обвисання шкіри і візуального збільшення носа та вух, а хтось – менш схильний. Варто також зазначити, що у деяких випадках мочки вух можуть з часом обвисати сильніше, якщо людина упродовж багатьох років носила важкі сережки.

Цікаво, що в організмі людини є один орган, який не змінюється у розмірах від народження. Йдеться про очні яблука.

Раніше ми розповідали, чому пальмова олія така шкідлива. Є дві головні причини того, чому варто уникати продуктів, у складі яких присутня пальмова олія.

Також раніше Главред пояснив, у чому різниця між маслинами та оливками. Насправді маслини та оливки – плоди одного й того ж самого дерева. Але вони такі не схожі між собою лише через одну особливість.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти