Щоб було не соромно пускати гостей: як врятувати ванну від іржі та жовтих патьоків

15 липня 2022, 16:30
Ми знайшли способи, які допоможуть вирішити найпоширеніші проблеми.
ванна, іржа, наліт
Як врятувати ванну від іржі і жовтих патьоків / скріншот

Порядок у ванній кімнаті, сяюча білизною сантехніка і блискучі крани - гордість кожної господині, але жорстка вода, багата солями і мінералами, сприяє утворенню нальоту, який псує зовнішній вигляд ванної кімнати і кухні.

Відмити вапняний наліт можна за допомогою перевірених народних засобів і професійної побутової хімії. Главдред зібрав самі перевірені способи.

Як і чим відмити патьоки жовтого кольору

Жовті плями утворюються через те, що в воді містяться різні домішки, в тому числі солі хлору і металів. Щоб запобігти їх появі, потрібно регулювати положення крана, щоб струмінь води не била постійно в одну і ту ж точку.

відео дня

Очистити ванну від жовтого жирного нальоту можна підручними засобами, які завжди є під рукою у кожної господині.

Нанесіть на губку будь-яке рідке мило, рідина для миття посуду або навіть звичайний шампунь для миття волосся, обробіть їй поверхню ванни і залиште на кілька годин або ж на ніч. Далі все змийте чистою водою і ганчіркою.

Прибрати жовті плями на акрилі можна за допомогою звичайної білої зубної пасти. Її наносять на забруднення, злегка втираючи в пляму, чекають деякий час, потім все змивають водою.

читайте такожЯк зробити унітаз знову білим: прибираємо застарілий наліт і жовтизнуПозбутися від жовтого нальоту допоможе суміш з харчової або кальцинованої соди та рідкого мила. Приготуйте рідку кашку і просто нанесіть її на проблемні місця, при цьому терти покриття ванни не потрібно. Залиште на пів години, після все змийте водою з душу.

Як прибрати іржу на ванній

Іржа утворюється через те, що у воді міститься багато солей заліза. Причиною появи патьоків стають і старі водопровідні труби.

Найбільш дієвий, а головне, недорогий спосіб позбутися від іржавих патьоків на ванні – перекис водню. Це нехитрий засіб, напевно, знайдеться в кожному будинку.

читайте такожЯк видалити наліт і бруд з плитки: 3 народних способу, які не підведутьДля приготування суміші потрібно: 50 г перекису і 150 мг нашатирю.

  • Змішайте ці дві складові в літровій банці і залиште на 10 хвилин для того, щоб необхідна реакція пройшла до кінця.
  • Рясно змочіть губку отриманою рідиною і ретельно нанесіть на всю поверхню.
  • Особливу увагу слід приділити місцям з явно вираженими плямами.
  • Змивати засіб можна через 20 хвилин теплою проточною водою. Якщо пляма занадто старе, можливо доведеться повторити чистку.

Як прибрати вапняний наліт на ванній

Необхідно враховувати, що сучасні ванни виготовляються з різних матеріалів: акрил, чавун, сталь, пластик, і кожен з них вимагає індивідуального підходу:

  • для видалення вапняного нальоту всіх типів ванн можна використовувати рідкі або Гелієві засоби, вони не містять твердих частинок, рівномірно розподіляються по поверхні і не впливають на поверхню ванни занадто агресивно;
  • боротися з вапняним нальотом, якщо ванна чавунна або сталева емальована буде простіше, оскільки можна використовувати також і порошкові засоби. Однак, вибираючи такий препарат, прочитайте його склад, в нього повинні входити антикорозійні інгібітори.

Як чистити сталеву або емальовану ванну

Для того, щоб видалити наліт і інші забруднення з поверхні сталевий або емальованої ванни, використовують чистячі засоби на лужній основі. Алгоритм дій дуже простий:

  • засіб наносять на поверхню виробу,
  • залишають на 5-20 хвилин, дотримуючись інструкції виробника,
  • ретельно змивають склад водою.

При необхідності цю процедуру повторюють.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти