Щоб пес не "вигулював господаря", і чому не можна на повний шлунок: як правильно вигулювати собаку

7 лютого 2022, 02:14
Вигулювати собаку на вулиці потрібно від 30 хвилин до 2 годин щодня. Час прогулянки залежить від віку, розміру, породи і стану здоров’я вашого улюбленця.
Щоб пес не 'вигулював господаря', і чому не можна на повний шлунок: як правильно вигулювати собаку
Вигулювати собаку потрібно активно – влаштовуючи різні заняття, тренування й ігри/ 1zoom.ru, Pixabay

Яку площу не мало б ваше житло, для вашого собаки цього завжди буде недостатньо. Тому в житті кожного з них так важливі прогулянки на свіжому повітрі.

Водити чотирилапих улюбленців на прогулянки потрібно щодня. Проте скільки часу потрібно гуляти з собакою, залежить від віку, розміру, породи і стану здоров’я тварини.

Ідеальна прогулянка – це коли ваш улюбленець встиг:

відео дня
  • вдосталь набігатися,
  • справити свої потреби,
  • пропрацювати декілька команд,
  • поспілкуватися з іншими собаками,
  • познайомитися з новими людьми.

Главред зібрав поради, які зроблять вигулювання собаки максимально корисним для вашої домашньої тваринки.

1. 15 хвилин – це занадто мало

Скільки потрібно гуляти з собакою? По часу на прогулянку з дорослим здоровим собакою потрібно витрачати від 30 хвилин до 2 годин на день. Це правило варто коригувати взимку у морози і влітку у сильну спеку – стежте, щоб ваш улюбленець не замерз або не перегрівся на сонці.

Пам’ятайте, що час прогулянки з собакою варто коригувати залежно від віку тварини. Так, собаки віком старше 7-8 років вже не можуть бути такими активними і витримувати довгі прогулянки. А от цуценятам навпаки – дуже активне проведення часу на свіжому повітрі лише в радість.

Тривалість прогулянки залежатиме і від породи – маленькі або декоративні собаки потребують проведення меншої кількості часу на вулиці. Їм може вистачити і 30 хвилин.

2. Гуляти на повний шлунок для собаки небезпечно

У господарів часто виникає питання, як правильно вигулювати собаку – до їжі чи після. Звертайте увагу на те, що гуляти з собакою потрібно за 30-40 хвилин до годування або мінімум через 1-2 години після.

Це особливо актуально для великих собак – річ у тому, що в них збільшується ризик завороту кишок. З цієї причини їх потрібно годувати маленькими порціями й обмежувати зайву активність до і після їжі.

3. Якщо поруч немає парку – не відпускайте тварину з повідця

Якщо поблизу вашого дому немає парку, то намагайтеся не відпускати собаку з повідця – він може злякатися і втекти або потрапити під автомобіль. Якщо ж ви все таки його відпускаєте – тримайте у полі видимості. Також під час вигулювання собаки намагайтеся обирати маршрут, на якому не буде поверхні, що може травмувати його лапи.

4. Щоб собака не "вигулювала господаря"

Під час вигулювання собаки його можна відпускати з повідця лише тоді, коли він вже знає базові команди "До мене!" і "Поруч!". Коли ж тварина йде на повідці, його варто не відпускати вільно, а трішки натягувати – таким чином собака знатиме і звикатиме, що ви контролюєте ситуацію. В іншому ж разі він візьме лідерство на себе, і вся ця затія перетвориться у "вигулювання господаря".

5. Прогулянка для собаки, а не для господаря

Для багатьох собак, які живуть у міських квартирах, прогулянка на вулиці є довгоочікуваною і радісною подією. Це не лише можливість справити свої природні потреби, а водночас активне проведення часу, спілкування з одноплемінниками, яких ваш улюбленець зустрічає по дорозі, та з господарем.

Та часто власники намагаються "вбити двох зайців одним пострілом" і поєднати вигулювання собаки з іншими справами – наприклад, зустрітися і потеревенити зі своїми друзями по двору або сходити у магазин. Але така прогулянка не піде на користь собаці – він не отримає достатньо можливості побігати, погратися і поспілкуватися з господарем. Тому під час прогулянки нехай отримає свій "зірковий час" ваша тваринка. Намагайтеся влаштовувати якісь ігри й активності з вашим улюбленцем на свіжому повітрі.

6. Кращий час, щоб встановити контакт з твариною

Прогулянка – це ще й хороша можливість покращити контакт між власником і його собакою. Різні ігри, розучування нових вправ, дослідження різних маршрутів – це все сприяє зміцненню дружби між собакою і людиною. Таким чином вони обоє вивчають звички один одного, вчаться розуміти спільні сигнали і вироблять власну мову спілкування.

Якщо у вас виникали проблеми з поведінкою вашої тварини, вона вас не слухає чи погано виконує команди – спільна діяльність на вулиці під час вигулювання собаки не тільки вас зблизить, а й виробить у вашого чотирилапого друга зацікавленість у спілкуванні з вами і, відповідно, він більше вас слухатиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти