Щоб спати, як немовля: як часто варто змінювати наволочку дорослим і дітям, й до чого тут довжина волосся

2 грудня 2022, 19:49
Якщо не змінювати наволочку вчасно, може з’явитися алергія або подразнення шкіри. Під час сну на наволочці лишаються частинки шкіри, піт, жир і пил з волосся.
Наволочка, подушка, постель, сон, спать, кровать
Взимку наволочки потрібно змінювати рідше, влітку – частіше/ ua.depositphotos.com

Питання, як часто потрібно міняти наволочку, залишається дискусійним уже тривалий час. Регулярна зміна постільної білизни дуже важлива, проте щодо термінів, коли варто це робити, усі розбігаються у поглядах.

Звісно, прання постільної білизни – досить індивідуальний процес. У когось вона брудниться швидше і сильніше, у когось – повільніше. Але загалом дерматологи і біологи здебільшого сходяться у термінах, як часто потрібно прати наволочку. Вони радять робити це не рідше, ніж раз на 7-10 днів.

Справа у тому, що за тиждень на поверхні наволочки збирається велика кількість ороговілих клітин, а також жиру зі шкіри та волосся. А що вже говорити про піт, який досить часто переслідує багатьох людей саме у нічний час.

відео дня

Крім того, через волосся і шкіру голови переноситься велика кількість пилу, бруду та різних бактерій.

Такі забруднення, які лишаються на наволочці, приваблюють клопів. До того ж, якщо рідко прати постільну білизну, усі ці забруднення призведуть до появи неприємного запаху, який у свою чергу також впливатиме на якість сну.

При цьому підковдра та інші елементи постільної білизни брудняться не так швидко і не так сильно, як наволочка. Адже саме з нею безпосередньо контактує наше волосся та обличчя.

Що буде, якщо не міняти наволочки кожні 7-10 днів

Знову ж таки, у будь-якій ситуації варто керуватися логікою. Такий проміжок часу, який вказали спеціалісти – загальний. Але кожен з нас повинен виходити зі своєї індивідуальної ситуації.

Наприклад, якщо у вас жирний тип волосся або шкіри, наволочку доведеться змінювати частіше, аби потім не стикнутися з проблемами зі шкірою, алергією тощо. Також причиною частіше змінювати постільну білизну є підвищена пітливість людини.

Важливий фактор – довжина волосся і те, як часто ви його миєте. Довге волосся, яке людина миє рідше, принесе на собі з вулиці більше пилу і бруду. Звісно, неприємно ж потім буде спати на подушці, де весь цей пил залишається.

Також орієнтуйтеся на особисті відчуття. Якщо ви бачите, що наволочка забруднилася і на ній з’явилися плями, або відчуваєте від неї неприємний запах – значить, її уже час прати незалежно від того, чи пройшло зазначених 7-10 днів.

Чи впливає пора року на те, як часто варто прати наволочку

Тут відповідь однозначна – так, впливає. Адже влітку наш організм виділяє більше поту, який залишається на постільній білизні. До того ж, ми частіше провітрюємо кімнати, і з вулиці на постільну білизну потрапляє більше пилу.

Саме тому влітку постільну білизну потрібно прати вдвічі частіше, ніж взимку.

Як часто міняти постільну білизну дітям

Це потрібно робити або кожен тиждень, або за потреби. Якщо бачите, що дитина забруднила постільне або від нього чується неприємний запах – значить уже час прати. Якщо білизна на вигляд чиста і ніяких таких ознак немає – тоді дотримуємося "правила 7 днів".

Також варто пам’ятати, що для дітей краще обирати вироби з якісних волокон, які не викликають алергію.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти